Cum promiteam, revin cu alegerile de la Federatia romana de atletism, din 21 aprilie, iar primul lucru care iti sare in ochi este ca, dupa un presedinte venit cam pe neasteptate, practic un “part-time”, va urma unul care va trebui sa se dedice cu totul.

Si asa se va intampla, asta este clar din mai multe puncte de vedere, primul fiind lista candidatilor, nu mai putin de 6 (chiar se intreba cineva pe ce s-or bate, cand lucrurile au luat-o la vale), apoi prin faptul ca, practic, in afara unuia, si acela interimar, postul ar insemna o promovare. Dar ar fi si in firea lucrurilor, o asemenea federatie fiind clar una care trebuie condusa full-time!

Nu se poate reveni la paradigma (nu-mi place cuvantul, dar…) de dinainte de 1989, cand aduceai un sef potent din alte puncte de vedere – politic, sef peste niste bani, chiar daca atunci nu erau ai lui, dar avea acces mai usor. Acum, mai ales la federatiile mari, cu activitate intensa, nu mai tine sa conduci prin interpusi, pe linia “va mai aranjez eu cate o combinatie”.

In plus, este nevoie de un om de relatii, cunoscut in special in plan international, pentru ca trebuie spus ca am cam pierdut pozitii in organismele mari, programat, as spune, daca ma uit nu mai avem nici in Balcani macar un vicepresedinte, ca s-a suparat seful, iar la IAAF am dat pe fum si ceata un loc intr-o comisie importanta, cea de femei.

Importanta zic, pentru ca de acolo au pornit si si-au ajutat federatiile din tarile lor Ioli Balas, despre care as spune aici doar ca a facut primul sediu propriu de federatie din Romania, pe str. dr. Primo Nebiolo, daca intelegeti ce vreau sa spun, precum si Irena Szewinska, acum membra a Consiliului IAAF, venita dintr-o tara care, poate va amintiti, ca nu a trecut mult de atunci, s-a clasat pe primul loc la Europenele de sala din acest an, de la Belgrad. Polonia, frate!

Apoi, Fundatia atletismul romanesc, creatia doamnei Ioli, care a facut atatea (intr-o vreme nu mai pridideam numarand noi, apoi sponsorii, ca nici sponsor de echipament nu mai exista la FRA, toti sunt tarcati, cel mai rau se vede la stafete, unde 4 alergatori apar la premieri in 4 treninguri diferite, mai mare rusinea), ci o noua conducere care poate ajuta si oricum nu mai poate fi neglijata in halul in care a fost in ultimul timp.

Cum scriam mai sus, avem 6 candidaturi la presedintie: Monica Iagar, Traian Badea, Florin Florea, Cristinel Iacoban, Constantina Dita, Constantin Obreja. Sa-i luam pe rand.

Monica Iagar, penultima noastra campioana europeana in aer liber, in 1998 (ultima a fost Ionela Tarlea, in 2002), in prezent presedinta a CS Dinamo Bucuresti, Constantina Dita, ultima noastra campioana olimpica, doua mari sportive, cu meritele mari in sportul nr. 1 al Jocurilor Olimpice.

Monica Iagar, interimara la Dinamo, de ea vorbeam mai sus, are probleme acum cu stadionul, unde nu pare sa fi reusit lamurirea lucrurilor, ultima aparitie a ministresei de la dezvoltare lasand in coada de peste si amintind de posibilitatea de a fi ales Progresul, adica arena BNR, pe care nu se mai joaca de un deceniu nici sotron! In plus, la Dinamo, daca, Doamne-ajuta, s-ar face totusi modernizarea, pista de atletism pare sacrificata. Grea situatie!

Pusa Dita, o figura exceptionala a atletismului nostru, face un sacrificiu personal pentru aceasta functie, venind din SUA, unde a trait in ultimii, destui, ani. Cu tenacitatea cunoscuta, va trebui sa se puna rapid la curent cu lumea mai ciudatica de la noi…

Florin Florea, actualmente consilier personal al ministrului tineretului si sportului Marius Dunca, brasovean ca si demnitarul, a mai fost secretar general al FRA, chiar in mandatul lui Sandu Ion, dar, eu unul nu stiu de ce, nu a terminat in functie odata cu cel care l-a adus.

Aici se afla tenta politica de care vorbeam ieri, cred. In plus, dupa stiinta mea este prima oara cand FRA nu se mai afla pe primul loc la subventia bugetara, ceea ce este de mirare pentru o disciplina cu atatea probe, atatea concursuri de obiectiv si, cum spuneam, cu atata importanta in general in selectia din sportul romanesc! O candidatura conjuncturala, as spune.

Despre Traian Badea lumea atletismului stie destule, cum cred ca stiu si cei care urmaresc atletismul doar ca iubitori ai sportului. Eu unul imi amintesc cand s-a decis sa devina secretar general al FRA, in 2001. Eram la Hanul lui Manuc, regretatul Nae Marasescu isi prezenta intentiile de secretar de stat la MTS, toata lumea intreba cine va fi in locul lui. Nu vreau sa ma laud, dar am banuit imediat, adjunctul, adica Traian Badea, pentru ca era foarte greu sa rezisti lucrand cu Nae, care venea dimineata la 6,00, iar federatia avea o mana de oameni.

Tin minte ca am si soptit catorva colegi gazetari despre cine este vorba, asa ca numirea lui a devenit secretul lui Polichinelle, a doua zi s-a aflat peste tot. In fine, a mai fost si vicepresedinte in Balcani, functie importanta, contribuind la obtinerea organizarii campionatelor balcanice din ultimii ani, s-a ocupat si de relatii internationale, lucrurile despre el se cam stiu. Le cam combina prea mult, dupa gustul meu, probabil din asta i s-a tras si sub vechea conducere…

In fine, Cristinel Iacoban este probabil un personaj bine cunoscut in atletism, “iepure”, de vreme ce este director la Clubul sportiv scolar 7… Dinamo Bucuresti, iar Constantin Obreja, kinoterapeut, inclusiv la loturile de atletism, nu stiu daca are galosi pentru o asemenea functie, sincer vorbind!

Inchei cu celelalte candidaturi, pentru vicepresedinti si membrii Consiliului Federal, care, la atletism, se aleg pe zone geografice, pentru a acoperi toata tara (se vede mana de organizatori a lui Ioli Balas si Nae Marasescu), cu speranta ca poate un izvor de venituri precum stadionul Iolanda Balas-Soter, preluat de MTS, va intra in reconstructia promisa si nu va lua o alta cale.

Asadar, pentru vicepresedinti (4 locuri, dar iata ca in ultimul timp, prin fel de fel de intamplari, s-a functionat cu nici jumatate!): Vasile Bogdan, Grigore Ursanu, Neculai Curta, Virgil Preda, Bogdan Tudor, Doru Crisan; membri ai CF (20 de candidati pentru 8 locuri): NORD-EST: Silviu Casandra, Tudorel Gherasa, Daniel Ursache; SUD-EST: Gabriel Nicolau; SUD, MUNTENIA: Maria Andrei, Gheorghe Georgescu, Nicolae Pavel, Augustin Iancu; SUD-VEST, OLTENIA: Ion Bura, Mircea Calin; VEST: Octavian Mazaran; NORD-VEST: Ion Macelaru, Dragos Mihali, Doru Tirle; CENTRU: Valentin Anghel, Vasile Herman; BUCURESTI, ILFOV: Nicoleta Grasu, Cornel Grigore, Horia Toboc.

Advertisements