Se apropie alegerile pentru conducerea Federatiei romane de atletism, programate pe 21 aprilie, intr-un moment extrem de dificil pentru aceasta disciplina-matrice a sportului de oriunde, inclusiv, evident, din Romania, iar, dupa mine, exista toate premisele ca acest sufragiu sa se debaraseze de racilele care au dus atletismul, sportul nostru unde a ajuns, adica in groapa.

Nu in groapa cu nisip de la sariturile orizontale, ci in cea de la capatul de jos al toboganului, daca ar fi sa amintim doar de comportarea de la ultimele Campionate balcanice, in care tara noastra, rusinea-rusinilor, s-a situat pe locul 8, de ajunsesera unii sa se intrebe: “Pai sunt mai mult de 8 tari in Balcani?”. Sau de la Europenele de sala, unde am prins o singura finala, si aia de 12 concurente!

Mai sunt, ca suntem primitori, dar aici si acum nu despre rezultate este vorba, de fapt discutia trebuie purtata de oamenii din atletism. Nici eu, sa fim intelesi, nu ma consider total in afara domeniului, macar ca mi-am mancat sanatatea pe stadioane si nervii la esecuri, dar nu traiesc din asta, asa cum e cazul celor care vor alege.

Acum as vrea sa vorbesc de amestecul politicului si nu numai fata de alegerile din sportul romanesc. Ei bine, trebuie sa va spun ca in acest moment principalul pericol de la atletism, anume influentarea dinspre politica a cluburilor care depindeau ombilical de aceasta nu prea mai poate actiona, pentru ca nu mai tarziu decat acum o saptamana ministrul dezvoltarii, doamna Sevil Shhaideh a anuntat descentralizarea unor domenii.

Iata cum a sintetizat, pe 13 aprilie, dupa sedinta de guvern care a votat documentul privind descentralizarea:

“In Educatie, ne referim la descentralizarea activitatilor extrascolare care se desfasoarara in palatele copiilor sau cluburile copiilor”.

In cazul Tineretului si Sportului, descentralizarea va viza taberele scolare, cluburile scolare si cluburile sportive.”

Pe scurt, finantarea, baza materiala trec la autoritatile locale, astfel ca o “indicatie pretioasa” de la centru catre cluburile scolare si celelalte cluburi carora li s-a ordonat, sa o recunoastem, ca nu ne-am nascut ieri, sa voteze o anumita persoana nu mai are niciun sens.

Bine, dupa mine, nu avea nici inainte vreo noima, pentru ca, lucrurile in politica sunt alunecoase, sinusoida este continua, dar pot intelege ca omul traieste mai ales in prezent si devine mai ascultator. Nu condamn pe nimeni, Doamne-fereste, stiu cat de greu este sa supravietuiesti macar decent intr-o lume dura, a concurentei totale, dar acum chiar ca sistemul intreg de relatii va fi schimbat. O luna-doua…

Insist pe faptul ca in atletism entitatile sportive constituite conteaza foarte mult pentru ca, spre deosebire de alte federatii (polo, ciclism, cu 80 de cluburi, mai mult magazine de piese si trotinete, la 20 de antrenori, sau, mai nou, tenis, unde au aparut peste noapte 292 de membri, din 346 votanti anuntati, avortonii fiind ingropati prin instanta), aici lucrurile sunt asezate, cluburi multe, vechi, greu sa inventezi fantome…

De altfel, intr-o statistica la zi, in acest moment sunt la inregistrate la FRA 253 “structuri sportive”, dintre care 68 fie nu au taxele platite la zi (dar vor putea vota daca achita datoria pana la Adunarea Generala), fie de 2 ani nu mai au nicio activitate, adica s-au autodesfiintat, practic.

Deocamdata ma opresc aici, pentru ca as vrea sa nu disipez atentia, acoperind sub sumedenie de date acest element foarte important, care a dus, probabil, si la alte alegeri nimerite, adica la votarea unor oameni capabili, indelung verificati, din disciplinele sau domeniile respective (vezi ultimele, luptele, scrima sau sportul pentru toti), cel al desprinderii, practic, de politica partizana!

Care a fost din plin amestecata (si mai vrea…) si in atletism, sub acoperirea “mediului de afaceri”, desi unii din cei adusi dinspre aceasta parte au probleme de ADN. Ma rog, daca folosim acronimul din engleza ne dam seama despre ce este vorba…

Asa ca ma voi referi in zilele urmatoare la alte elemente. Cum ar fi ce candidati avem, situatia concreta din atletism. Nu strica sa le trecem din nou in revista, pentru ca momentul este foarte important, iar 4 ani de acum incolo cum isi asterne fiecare asa va dormi. Sau nu! Ne revedem, asadar.

Advertisements