Fotbalul a fost lovit in inima lui, in Liga campionilor, cea mai populara competitie, marti seara, in mod las, in stilul emasculatilor cretini care viseaza mii de fecioare, dar nu au barbatia sa lupte fata in fata cu ceea ce considera ei ca sunt dusmani, se pitesc in boscheti, ca ultimele otrepe.

Stiti deja, inclusiv de pe acest blog, trei explozii din boschetii de la marginea “cravatei” de drum care iesea de la hotelul unde erau cazati fotbalistii de la Borusia Dortmund, au afectat autocarul care se indrepta spre stadionul unde urmau sa joace in prima mansa a Ligii campionilor cu AS Monaco.

S-au spart imensa luneta si un geam lateral, iar fundasul spaniol Marc Bartra a suferit o fractura de brat, la spitalul unde a fost afectat, fiind indepartate si cioburi. Si el, dar si ceilalti coechipieri se afla dincolo de orice pericol, iar meciul a fost amanat pentru miercuri la ora 18,45, locala. Intrebarea care se pune este daca jucatorii mai sunt in conditie de a evolua pentru marea performanta.

Intre timp, autoritatile (apropo, a fost ranit usor si un politist din escorta), care,  fie vorba intre noi, cam bajbaie, au gasit 2 scrisori de revendicare a atentatului, una la locul exploziilor, cu iz islamist, alta care vorbeste de extrema stanga, ceva anti-fascism, o aiureala, cred. Pentru ca si netul s-a umplut de mesaje din partea unor idioti de serviciu, mereu gata sa imbratiseze ascunsi in ne(an)t cauze nobile, de acest gen.

Ceea ce ingrijoreaza cu adevarat este ca, in fata unor asemenea sfidari, informatia nu a fost canalizata in asa fel incat sa previna astfel de incidente. Hai, intelege oricine ca in fata cretinilor care ataca de-amboulea cu camioane furate, la Nisa, Berlin sau, mai recent, Stockholm, nu prea poti sa prevezi nimic, dar aici e vorba de un atac sa-i spun clasic, cu explozive artizanale, plasate la cateva zeci de metri de hotelul cu posibile tinte cu impact emotional, fotbalistii de elita de la Borussia.

Nu uit defel sa amintesc ca Borussia Dortmund si suporterii ei au avut cel mai prompt raspuns in fata acestei situatii, publicand o adresa de twitter unde suporterii francezi, ai oaspetilor, se puteau caza, majoritatea la suporteri germani acasa, dovezile de solidaritate sunt cu sutele. Probabil acesta ar trebui sa ne ramana in primul rand in minte.

Dar o recapitulare a incidentelor de acest fel in fotbal nu trebuie neglijata, cred, pentru ca, pe de o parte, demonstreaza ca, totusi, astfel de situatii sunt foarte rare, fata de amploarea si numarul imens de ocazii pe care le-ar putea avea descreieratii!

15 iunie 1996, Armata Republicana Irlandeza arunca in aer un camion plin de explozibil in centrul orasului Manchester in timpul Euro. Bilantul: 206 raniti, meciul Rusia-Germania prevazut a doua zi se disputa intr-o arena arhiplina, sfidator la adresa idiotilor, dar evident cu supraveghere sporita.

8 ianuarie 2010, autobuzul reprezentativei Togo este mitraliat, cu 2 zile inainte de debutul Cupei Africii pe Natiuni, intr-o ambuscada a unei organizatii independentiste din enclava Cabinda. Doi morti in delegatia togoleza, purtatorul de cuvant si antrenorul cu portarii, precum si soferul autocarului. CAN 2010 din Angola este indoliata, dar competitia se desfasoara totusi, fara Togo, care si-a retras echipa.

Culmea prostiei, Confederatia africana sanctioneaza initial reprezentativa Togo, pentru “ingerinta guvernamentala” (adica s-a decis retragerea, multa lume necajita in conducerea fotbalului asta!), dar si-a revenit dupa turneu, in fata protestelor fata de aceasta prostie fara margini.

13 noiembrie 2015, echipa Frantei disputa un meci amical contra Germaniei, pe Stade de France, cand 4 kamikaze isi declanseaza centurile de explozibil in apropierea arenei, provocand moartea lui Manuel Dias, un portughez de 63 de ani, prima dintre cele 130 de victime revendicate apoi de grupul Stat Islamic. Meciul se disputa fara probleme (dupa ce presedintele Hollande este evacuat din tribune), dar fotbalistii raman multa vreme la stadion, dupa joc.

Dupa acest incident apare teama de atacuri, fara consecinte dramatice, dar, vorba ceea, frica pazeste bostanaria.

17 noiembrie 2015, la 4 zile dupa atentatele de la Paris, meciurile amicale Belgia-Spania de la Bruxelles si Germania-Olanda de la Hanovra, la care ar fi trebuit sa participe cancelarul Angela Merkel, sunt anulate in ultimul moment,din cauza unui risc “serios” de “atentat cu bomba”, potrivit sefului politiei locale. Meciul Belgia-Spania este anulat la recomandarea centrului belgian de criza.

10 decembrie 2016, un dublu atentat in apropiere de stadionul echipei de fotbal Besiktas, intr-un cartier foarte frecventat din Istanbul, s-a soldat cu cel putin 44 de morti, intre care 36 politisti. Atentatul este revendicat de Soimii libertatii din Kurdistan (TAK), un grup radical kurd, apropiat Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Advertisements