Dumitru Captari, halterofilul roman nascut la Chisinau, a depasit toate pronosticurile: concurand, in urma rezultatelor anterioare, in grupa B a categoriei 77 kg a Europenelor a cucerit 2 medalii de aur, la totalul olimpic, cu 360 kg, si la aruncat, cu 200 kg, in timp ce la smuls a intrat in posesia medaliei de argint, cu 160 kg, o performanta extrem de rara, probabil unica pentru un concurent din esalonul 2.

Se poate spune ca, prin evolutia lui in deschiderea concursului de seara, din cadrul CE de la Split, Captari i-a paralizat pur si simplu pe ceilalti concurenti, mai putin, totusi, pe celalalt roman de la aceasta categorie, Razvan Martin, care se afla in revenire dupa o suspendare, astfel ca, pe de o parte, stia ce-i poate colegul de sala de la lotul national, dar si el a avut o intrare mai timida, deocamdata, in subiect, cu “doar” un argint la total (348 kg).

A fost o medalie compusa dintr-o combinatie putin obisnuita, dar care denota deja o constanta, doua bronzuri, la smuls cu 158 kg (dar cu toate cele 3 incercari reusite, 150 kg, 155 kg, 158 kg), precum si la aruncat, cu 190 kg, dupa ce din prima a ridicat 185 kg, ratand insa la 194 kg.

Chiar si aceste intrari in competitie premature, inca, repet, arata ca Razvan nu s-a acomodat deocamdata cu atmosfera marilor concursuri de obiectiv. Duelul lui cu Dumitru Captari anunta vremuri bune pentru noi la aceasta categorie.

Asadar, cu 3 zile inainte de sfarsitul competitiei, delegatia Romaniei are deja cucerite 17 medalii, dintre care 6 de aur, 2 dintre acestea la totalul olimpic, lucru important in perspectiva Tokio-2020, unde sportivii nostri vor avea varste in jur de 25 de ani, oricum cam toti vor fi sub 30 de ani, cea mai buna perioada a carierei unui halterofil. Si vom mai avea in concurs o fata, pe Andreea Aanei, la +90 kg, si pe Nicolae Onica (94 kg).

* Dupa relaxarea din primul tur al Turneului WTA de la Charleston, cand a obtinut acel rezultat de pomina pentru un concurs de 710.350 dolari, 6-0, 6-0, Irina Begu a reusit sa reziste si la o presiune suplimentara, la un meci pe muchie de cutit, calificandu-se, dupa o munca grea, de 2 ore si jumatate, in optimile de finala, prin victoria obtinuta in fata Kristinei Kucova, cu 4-6, 6-2, 7-6 (6).

Nu a mai fost ca in partida cu Cagla Buyukakcay, de luni, desi intre turcoaica si Kucova clasamentul nu este atat de indepartat (108 fata de 81), dar poate tocmai aceasta putere de a rezista si intr-o zi mai complicata inseamna revirimentul asteptat inca de la inceputul anului pentru romanca. In special in perspectiva meciului de FedCup de la Mamaia, cu Marea Britanie.

Iar proba din optimi la Charleston o va da dintr-o alta postura, de out-sider-a, adversara ei, Samantha Stosur, locul 17 WTA, avand si o zi de pauza. Asadar, in trei zile, 3 confruntari cu totul diferite pentru Irina Begu, mai ales ca pe australianca o si intalneste pentru prima oara in cariera.