Asa cum ma asteptam, plutonul Turului Tarii Bascilor s-a animat dupa primele doua zile de amorteala, etapa a 3-a, dintre Vitoria si San Sebastian sau, ca sa folosim cea mai veche limba europeana vie, basca, Gasteiz si Donostia (160,5 km), incheindu-se cu un atac de toata frumusetea al catalanului David de la Cruz (Quick Step), cronometrat in 3h54’25”.

Si media orara, 41,081 km, a fost in limitele bunului simt, desi au fost nu mai putin de 6 catarari, dintre care una de prima categorie, bine repartizate de-a lungul intregului traseu (ultima la doar 10 km inainte de sosire), De la Cruz dand atacul cu 15 kilometri inainte de linia de finis. Bine gandit, dar mai ales bine executat, victoria in etapa aducandu-i catalanului si tricoul galben de lider al clasamentului general.

De gandit bine, puteam si noi, era normal ca in apropierea ultimei catarari sa vii lansat daca vrei sa faci ceva in aceasta etapa, pentru ca urma o coborare lunga, apoi un faux-plat mai mult la vale si el, iar apropierea marii, cu vantoasele laterale, a afectat mai mult urmaritorii, dupa ce De la Cruz a intrat la adapost in oras.

Se pare ca l-a si multumit acest succes, la sfarsit, si cam atat, pentru ca vom avea un contratimp in care va preda sefia la general, cel mai probabil, pentru ca, dandu-si seama ca nu mai poate fi ajuns, a ridicat capul din ghidon, facand gesturile invingatorului, pentru poza si istoria personala, nu din cale afara de garnisita, practic cu alte doua victorii de etapa, una in Vuelta din 2016, a doua in Paris-Nisa de anul acesta.

Dar aceasta vine si cu tunica aurie de lider al cursei, astfel ca excelentul om de echipa de la Quick Step isi traieste din plin clipele lui de glorie, la 27 de ani, sperand, evident, la mai mult.

Ziceam ca postura de lider a lui De la Cruz sta atarnata de un fir de ata nu numai pentru ca urmeaza o etapa contratimp individual, ci si datorita dorintei etalate din plin de marele favorit Alejandro Valverde de a se impune. Desi a spart spre final, cand plutonul se pusese pe fuga, spaniolul a schimbat bicicleta cu un coechipier de la Movistar, Gorka Izagirre, cu 21 km inainte de sosire, a tras sa prinda, apoi s-a batut la sprintul plutonului, clasandu-se doar al 4-lea, la 3 secunde de invingator, numai din cauza unei manevre cam periculoase a australianului Jay McCarthy.

In cele din urma, gratie acestui loc 4, Alejandro Valverde a urcat pe ultima treapta a podiumului la general, avandu-l in fata, pe 2, pe McCarthy, pe care il va popi probabil in zilele urmatoare, dupa incercarea acestuia de a-l arunca in spectatori!

Etapa a 4-a, San Sebastian-Bilbao, va da o roata prin regiune, cele doua orase fiind, de fapt, apropiate, dar traseul va ajunge cu acest ocol la 174,1 km, cu 2 catarari de categoria secunda. Abia sambata, cand este prevazut contratimpul, in ultima etapa, vom avea deznodamantul, pentru ca in Turul Tarii Bascilor nu se acorda bonificatii de timp, iar Quick Step isi poate apara liderul in galben, aratandu-se una dintre cele mai tari echipe ale momentului.

Advertisements