Botoseneanca Loredana Toma, un talent deosebit, remarcata inca de la 17 ani prin medaliile continentale la junioare cucerite, a facut un mare pas in cariera, marti, la CE de haltere pentru seniori de la Split (Croatia), cucerind toate cele 3 medalii de aur ale categoriei 63 kg.

O performanta care a urcat palmaresul delegatiei noastre, pana acum, adica dupa doar 3 zile de concurs, la 11 medalii (4 aur, 2 argint, 5 bronz).

Ca unul care urmaresc competitia de la Split, va pot spune cu mana pe inima ca acestea mi s-au parut, din fotoliu, cele mai usor cucerite medalii, pentru ca Loredana Toma, la doar 21 de ani, a dat dovada de o siguranta care vadeste nu numai talent, ci si o experienta de concurs, dublata de incredere in fortele proprii, putin obisnuite.

La smuls, a intrat la 100 kg, adica intr-un moment in care o singura sportiva, rusoaica Tatiana Aleeva, mai ramasese in concurs (dupa ce ridicase 98 kg) Romanca a reusit o executie perfecta, bine cizelata, instalandu-se pe primul loc la acest stil. Unde a si ramas, pentru ca, fortand, Aleeva a ratat la 101 kg, astfel ca a ramas cu argintul, bronzul revenind unei alte rusoaice, Tima Turieva, cu 97 kg.

Relaxata dupa acest prim obiectiv indeplinit, ramasa singura, dar si cu gandul la urmarea de la aruncat, Loredana a ratat, de putin, de doua ori la 104 kg.

La aruncat, lucrurile au avut o desfasurare aproape similara. Aleeva a incheiat concursul la 125 kg, Loredana Toma a cerut 126 kg la a doua tentativa, a ridicat, oprindu-se aici, pentru ca era suficient pentru aur, atat la acest stil, cat si la totalul olimpic, 226 kg. Bronzul a fost obtinut tot de Tima Turieva, cu totalul de 217 kg.

Ar fi pacat sa nu vorbim si de a doua sportiva romanca, mezina concursului la aceasta categorie, Florina Hulpan, care, la 20 de ani, a fost foarte aproape de toate cele 3 podiumuri ale competitiei, cu locul 4 atat la smuls (96 kg), la aruncat (117 kg), cat si la total (213 kg).

Asadar, avem 11 medalii deja, fata de cele 6 propuse, plus ca mai sunt in concurs si alti reprezentanti ai halterelor romanesti, toti cu sanse la medalii: Andreea Aanei (+90 kg), Razvan Martin (77 kg), Dumitru Captari (77 kg), Nicolae Onica (94 kg).

Advertisements