Cel mai productiv fotbal din lume, cel mai bogat si cel mai competitiv pe piata mondiala, cel englez, va fi afectat dur de iesirea Marii Britanii din UE, pentru ca jucatorii cei mai buni, ba chiar si cei mai multi din Premier League, comunitari acum, vor trebui sa urmeze procedurile ca pentru africani sau sud-americani.

Iar cum sportul da semnalul in multe domenii, cu consecinte care se vor simti peste ani, s-ar putea ca Brexitul sa fie bancul de proba al faptului ca referendumul de iesire a fost o mare eroare de apreciere din partea votantilor britanici.

Datele sunt clare, iar lidera Premier League, Chelsea, va fi cea mai afectata, putand sa-si piarda campioni. Riscurile sunt foarte mari, chiar palpabile. Dar nu numai echipa londoneza antrenata de Antonio Conte, ci intreaga Premier League, un campionat care are 65 % straini din totalul jucatorilor. Chelsea – 74%, ca sa ne intelegem de la inceput.

Momentul decisiv a fost 29 martie 2017, ora 16,37, ora Londrei. Primul ministru conservator britanic Theresa May a semnat scrisoarea care a marcat, formal, inceperea procesului ireversibil de iesire a Regatului Unit din UE, dupa 44 de ani.

Gest firesc dupa ce pe 23 iunie 2016 46,5 milioane de britanici au votat in favoarea divortului. In aceasta despartire, practic, in doua a electoratului britanic, un singur domeniu a fost la unison pentru “NU” – toate cele 20 de cluburi din PL s-au batut cu ghearele si dintii pentru respingerea Brexitului.

“Cred ca va trebui sa ramanem in Europa, pentru o perspectiva comerciala”, a fost cat se poate de clar Richard Scudamore, administrator delegat al Premier League. “Iesirea, intre altele, va crea foarte multe dificultati fotbalului nostru, in special la incheirea contractelor dintre jucatori si cluburi”.

N’Golo Kante, francezul campion al Angliei cu Leicester, ca si Dimitri Payet, de la West Ham atunci, carora li s-au adaugat personalitati fotbalistice care au jucat in Anglia, precum Cristiano Ronaldo, fost la MU, ca si Eric Cantona, Thierry Henry, fost la Arsenal, Cesc Fabregas, spaniol de la Chelsea, Paul Pogba, toti, activi sau fosti, au militat pentru ramanerea in UE.

Cum spuneam, in acest moment 65% dintre fotbalistii din Premier League sunt straini. O asemenea proportie pune pe ganduri si, desigur, Football Association va cauta solutii, pentru a pansa, regulamentar, fractura in momentul in care europenii nu vor mai avea automat drept de munca in Anglia.

Consecintele sunt clare: 1. Asimilarea jucatorilor europeni cu cei extracomunitari, astfel ca pentru a juca in Premier League trebuie ca la obtinerea permisului de munca sa aiba cel putin 30 la suta dintre meciurile echipei lor nationala (procentul este diferit, dupa raking-ul FIFA) in ultimii doi ani.

O solutie care ar redimensiona mult grupul UE din echipele englezesti. In prezent, doar 50 la suta dintre cei 161 comunitari au selectiile necesare pentru a putea primi permisul de munca.

Probabil fie se vor schimba regulile cu totul, dar aceasta ar insemna o scadere a valorii jucatorilor adusi, fie sa se ceara Guvernul britanic Uniunii Europene pastrarea Premier League in spatiul economic european, lasand, in fapt, totul la fel ca acum.

La toate aceste ingrijorari se mai adauga una: caderea brusca a lirei sterline dupa ce Brexitul a devenit inevitabil va face sa creasca pretul fotbalistilor care sunt apreciati in euro, ca in cluburile de unde provin!

Chelsea, cum spuneam, se afla in situatia cea mai dura: dintre toate aparitiile jucatorilor in actualul campionat, 222 sunt ale celor proveniti din tarile UE, cu 76 la suta dintre golurile inscrise opera chiar a fotbalistilor de pe Vechiul Continent. Adica nu numai faptul ca are 74 la suta dintre componentii lotului straini, dar Chelsea isi datoreaza succesele aproape in exclusivitate acestora, iar trei sferturi din eficienta celor care vor deveni chiar straini la iesirea din UE.

Ca sa nu mai vorbim ca unii, precum David Luiz, brazilianul, joaca la Chelsea sub a doua nationalitate, el avand si pasaport portughez. Nu este intamplator ca a doua echipa amenintata masiv de Brexit este Manchester City, cu 60 la suta straini, totusi destul de departe de “Blues”.

Ca sa nu vopsim totul in negru, exista si un element pozitiv, anume faptul ca echipele engleze vor trebui sa fie mai atente la propriile productii de jucatori, nativi din Marea Britanie, din Anglia, in primul rand, ceea ce ar aduce, pe termen lung, beneficii reprezentativei.

In final, iata proportia de fotbalisti straini din tarile UE la cluburile engleze:
Chelsea 74%
Manchester City 59%
West Ham 57%
Arsenal 54%
Middlesbrough 53%
Manchester United 51%
Liverpool 50%
Watford 50%
Tottenham 49%
Swansea City 47%
Sunderland 40%
Southampton 36%
Leicester City 33%
Stoke City 29%
Everton 25%
Crystal Palace 24%
West Bromwich Albion 21%
Bournemouth 10%
Burnley 5%
Hull City 5%

Advertisements