Cu ochii pe Turul Tarii Bascilor, unde etapa a 2-a a fost o lunga plimbare, cu medie de 37,792 km pe ora pe cei 173,4 km dintre Pamplona si Eltziego, era sa pierd pentru aceasta ora stirea zilei din ciclism: Philippe Gilbert, glorios castigator al Turului Flandrei duminica, a anuntat ca renunta la Monumentul de duminica Floriilor, Paris-Roubaix.

Dupa cum a precizat echipa campionului belgian, decizia a fost luata pentru ca acesta sa se concentreze pe clasicele din Ardeni, din a doua parte a lunii aprilie, mai ales ca Paris-Roubaix-ul, o cursa cu totul altfel, din cauza celor 55 km de pavate, care obliga, practic, alergarea in monom o mare parte din traseu, si nu i-a reusit niciodata lui Gilbert.

De altfel, desi “ma atrage magnetic”, dupa cum a declarat, Philippe Gilbert nu a participat decat o singura data la Infernul din Nord, in 2007, iar pentru a reusi in asemenea cursa “iti trebuie experienta”. Specifica, as spune, pentru ca un rutier de 34 de ani nu poate acuza lipsa de experienta in general. Oricum, Philippe Gilbert, constient de limitele lui, alta dovada de mare valoare, de personalitate accentuata, i-a urat succes coechipierului lui Tom Boonen, care isi va incheia cariera chiar pe velodromul din Roubaix, duminica.

Asadar, sa vorbim si de Turul Tarii Bascilor, care a avut marti o alta etapa linistita, ba parca si mai lipsita de evenimente decat cea de debut, de luni. S-a mers in ritm de croaziera, cu sub 38 km/h in medie, ca si cum ne-am fi aflat inainte de razboi, pe biciclete de 20 de kg, nu prea a tras pe nimeni ata la aventuri, in pofida traseului destul de abordabil, cu doar 2 catarari, de categoriile 2 si 3.

Asadar, totul s-a decis la un sprint masiv, in care a aparut, ca un Hopa-Mitica, un sprinter care nu prea mai se aratase in ultimul an, elvetianul Michael Albasini, de la Orica, inregistrat in 4h35’22”, urmat de argentinianul Ariel Maximiliano Richeze (Quick Step) si de belgianul Sean de Bie (Lotto Soudal).

Sosit al 4-lea, in acelasi timp, evident, cu castigatorul, australianul Michael Matthews (Sunweb) si-a pastrat tricoul galben de lider al clasamentului general, urmat de Richeze si de Bie, cu acelasi timp, intrucat, cum v-am mai spus, in Turul Tarii Bascilor nu se acorda bonificatii de timp, iar ierarhizarea se face pe totalizarea locurilor pe care sosesc ciclistii in etape.

Miercuri, etapa a 3-a va avea, intre Vitoria si San Sebastian, 160,5 km, cu 6 catarari de data aceasta, punctul cel mai dificil, de prima categorie, fiind la Santa Agueda, un deal de 8,6 km cu inclinatie de 6,7 la suta, la kilometrul 66.

Advertisements