Trecut pe planul secund dupa victoria eroica a belgianului Philippe Gilbert duminica, in Turul Flandrei, acel “cavalier seul” de 55 km, debutul Turului ciclist al Tarii Bascilor, a fost parca anesteziat, animandu-se practic abia pe ultimii kilometri, iar sprintul final a dat o configuratie probabil unica: primii 3 ciclisti au fost australieni, de la 3 echipe diferite.

Primul care a trecut linia de sosire si este lider al cursei (la locuri, in acest tur nu se acorda bonificatii) a fost sprinterul echipei Sunweb Michael Matthews, cronometrat pe 153,2 km in 3h45’07” (medie orara de tot modesta, traseul fiind prea putin valurit, 40,859 km), urmat de Jay McCarthy (Bora) si de Simon Gerrains (Orica).

In afara obisnuitelor evadari pentru punerea in evidenta a sponsorilor, mai ales, o evadare de 3 rutieri tinand prim-planul etapei 1, dintre Irunea si Eguesibar-Sarriguen, evenimentul cel mai interesant al zilei mi s-a parut atacul excelent al francezului Julian Alaphilippe (Quick Step), cu 5 kilometri inainte de linia de sosire, o tentativa care parea sa dea roade.

Insa dupa numai 1,8 kilometri, Alaphilippe a spart si, ghinion si mai mare, roata din spate, cea care se schimba si mai greu, din cauza agregatelor de pe ea, astfel ca la final a venit cu o intarziere de 2’19”, pe locul 153, cei 200 de metri dinaintea ultimilor 3 kilometri rapindu-i si ajutorul regulamentar al aceluiasi timp cu castigatorul daca ai un incident mecanic in acest interval! Ghinion-de-ghinion.

Un alt favorit, Alberto Contador (Trek) a venit si el in dorul lelii, semn ca tot o defectiune mecanica l-a afectat (se pare ca drumurile de deal din Tara Bascilor nu sunt tocmai netede), dand in prima etapa 1’05”, cu un loc 135 departe de asteptari.

Etapa a 2-a a acestei a  57-a editie a Turului Tarii Bascilor (regiune care, poate nu va vine sa credeti, da PIB-ului Spaniei circa 30 la suta!!), programata marti, va duce plutonul din Pamplona la Elciego, pe 173,4 kilometri, cu 2 puncte de catarare de categorie medie, ambele la departare de sosire: varful Etxauri, categoria a 2-a, 6,8 km, medie de 6,35 la suta de diferenta de nivel), situat la km 16, si La Aldea (categ. a 3-a, 5 km, 6 la suta), la km 113.

Advertisements