Roger Federer continua sa uimeasca anul acesta, cucerind, duminica, la Miami, al treilea turneu de prima mana anul acesta, adica unul de Mare Slem, doua Masters 1000, dupa o finala castigata in in doar 1h35′ in fata lui Rafael Nadal, al 91-lea turneu din cariera, a treia victorie din 2017 in fata rivalului lui numarul 1 de o viata, Rafael Nadal, a 4-a consecutiva… si as putea sa o tin astfel fara punct pana vom obosi noi mai abitir decat industructibilul elvetian.

Din multe puncte de vedere, finala a fost cea mai usoara confruntare a lui Federer din acest turneu, in care a avut de disputat 6 tie-break-uri, intre care 3, cu prelungiri, in semifinala cu Nick Kyrgios, a stat pe teren cam jumatate din timpul petrecut in celelalte tururi, desi miza, adversarul, vremea, extrem de cald, umiditate de 80 la suta, aproape insuportabila, nu-i dadeau prea multe sperante la un asemenea succes expeditiv.

In ce-l priveste, Rafael Nadal, care il cunoaste ca nimeni altul pe elvetian, intalnindu-l acum pentru a 37-a oara, record in circuit, ba chiar conducandu-l cu 23-14 in palmaresul direct, desi a pierdut ultimele 4 meciuri, spaniolul a avut o abordare tactica foarte buna, cea mai nimerita. Urmarind, el si echipa tehnica, evolutia lui Roger Federer la Miami, Nadal a ales sa-l joace mai mult pe forehand, parte pe care se dovedise o idee mai abordabil.

Numai ca, spre uimirea noastra, care nu ne putem imagina ca un tenisman poate progresa continuu, chiar si la 35 de ani, se poate adapta imediat. Ei bine, nu ma laud, dar am spus la un moment dat: “Insistenta lui Nadal pe dreapta lui Roger nu face decat ca acesta sa-si antreneze mai bine lovitura de pe acea parte, asa ca acolo se va decide meciul”. Si asa a fost, forehand-ul a fost arma principala a celui mai mare campion al tuturor timpurilor, cred ca acum, la al 26-lea turneu Masters (plus 18 de Mare Slem) nu mai exista dubii, in finala din Florida.

O incantare, o spun mereu, pentru ca scriind despre Roger Federer bagajul de cuvinte este destul de redus, iar statisticile nu au nicio valoare, in minte, pe retina ramanand eleganta neegalata a gestului sportiv (foto…), echilibrul perfect in toate alcatuirile unui jucator fara egal. Chiar te intrebi ce-si mai poate dori acum? Ar mai fi ceva, iar Rafael Nadal s-ar putea sa fie din nou martor direct – un succes la Roland Garros, turneul parizian in care spaniolul detine recordul de victorii finale. Ne revedem, asadar, mai prin mai, asa…

Advertisements