Nu-mi vine sa cred! Dupa pelteaua jucata in fata Danemarcei, meci din care am scapat nebatuti dintr-un noroc (toate statisticile sunt atat de prabusite in partea noastra incat nici macar loc de interpretare nu exista, ce sa mai zici de 0, adica zero, la cornere), “oamenii nostri de fotbal”, adica cei adapati la urciorul federal, intre care si ziaristi pe cale de a se face definitiv de ras, o tin langa cu “sansele la locul 2”.

In afara de faptul ca, in sinea lor, rad de noi de se prapadesc, “saracilor, va dam de doi bani speranta”, chiar si acest loc 2 este o himera, ca sa nu mai spun ca o calificare de pe acest loc inseamna de fapt ca mergi in baraj, abia daca invingi intr-o dubla aici ajungi la CM din 2018, din Rusia.

Ca sa nu vorbim discutii, iata situatia de pe locul 2 din grupele preliminare europene, dintre care 8 merg de aici in baraj: grupa A – locul 2 esgte ocupat de Bulgaria, cu 9 puncte; grupa B – Portugalia, cu 12 puncte, grupa C – Irlanda de Nord, 10 puncte, grupa D – Irlanda – 11 puncte, grupa E – Mutenegru, 7 puncte, grupa F – Slovacia – 9 puncte, grupa H – Islanda – 10 puncte. Atentie, pentru stabilirea celor 8 se face un clasament separat, in unele situatii eliminandu-se rezultatele cu ultima clasata din grupa. 

Asadar, din grupa noastra, echipa de pe locul 2, care ar duce, eventual, doar in baraj, este in afara celor 8, la distanta importanta, de cel putin 2 puncte.

Reamintesc ca noi avem 6 puncte si inca 5 meciuri de disputat, in Polonia, lidera detasata, cu 13 puncte (10 iunie), cu Armenia, acasa, pe 1 septembrie, in Muntenegru, pe 4 septembrie, acasa cu Kazahstan, pe 5 octombrie, si, ultima strigare, in Danemarca, pe 8 octombrie. Daca tinem seama ca rezultatul cu echipa care se va clasa pe ultimul loc, adica actuala, Kazahstan, sau Armenia, nu conteaza la alcatuirea clasamentului separat pentru stabilirea celor 8 din baraj, ne dam seama ca sansele de a ajunge chiar si in baraj sunt un mare zero.

Pentru ca la alcatuirea programului, facut de o federatie fie pafarista, incredibil de lipsita de profesionalism,fie, veti vedea, cu ganduri ascunse, am lasat meciurile retur cu cele 3 principale contracandidate la calificare (pe care le stia si soacra-mea, ce Doamne-iarta-ma!), toate, absolut toate, in deplasare! Incredibil, cine poate face un asemenea program?

Ei bine, vreti sa mai credeti ca aceasta catastrofa de alegere a fost facuta cu un gand nenorocit, la… alegeri! De lipsa de gandire parsiva nu-i poti acuza pe sefii federali, sunt campioni mondiali la gargara si manevre de culise, asa ca s-au gandit asa: alegerile pentru presedintie si alte functii sunt in primavara lui 2018, iar in acel moment trebuie sa avem la nationala destule puncte incat sa putem spune “avem sanse importante de a ne califica la Mondiale, cu… puncte, nu putem schimba caii in mijlocul traversarii fluviului”.

Numai ca, sa vezi dumneata, am facut egal cu Muntenegru si cu Danemarca acasa (unde nu am mai batut de 4 meciuri, egaland un record nenorocit vechi de 70 de ani, din 1948!), am luat bataie de la Polonia (0-3!), tot acasa, adica principalele contracandidate s-au infruptat din plin, basca un 0-0 in deplasare cu ‘lanterna rosie’ Kazahstan, asa ca ‘savantul’ program s-a intors ca un bumerang.

Si ce daca, noi ne-am facut plinul, vor zice, in sinea lor, pentru ca pentru “saracii astia” discursul este o pasareasca amestecata cu vrajeala de cartier de te lasa paralizat. Ati mai pomenit vreo intreprindere lucrativa, adica una care produce bani, nu putini, sa imparta incasarile cele mai mari posibile (vorbesc de banii luati de la Euro-2016) in proportie de peste 70 la suta? Adica sa dea dividende (aici se numesc prime) cam tot ce au incasat, inclusiv “pentru portarul federatiei”?

Iar ca investitie, 4 asa-zise centre de excelenta, dar pe banii autoritatilor locale, dintre care unul a murit la nastere, altul se pregateste sa dea coltul, iar celelalte doua, fiind facute in zone fara mari traditii fotbalistice, nu produc nimic.

Nu va mai stric ziua cu altele si altele, vad ca unii s-au si apucat de operatiunea “dregerea busoiocului”, ingrosand obrazul pana le va crapa, dar cam asta este situatia. Si nu numai in fotbal, cam in tot sportul nostru, unde au aparut niste parveniti (aici si cu sensul pe care il dau oltenii celor veniti de nicaieri la ei in ograda) pentru a conduce comunitatile care, cat de cat, tineau aproape. Da svidania!

Advertisements