Spaniolul Alejandro Valverde, ba pe locul 2, ba lider al clasamentului general, pana la urma sanctionat cu 1 minut si, deci, coborat masiv in clasamentul general al Turului ciclist al Cataloniei, si-a aratat clasa de campion adevarat dand o tifla exemplara comisarilor de cursa: a obtinut, trecand primul in etapa a 3-a, a 101-a victorie din cariera.

Ce s-a intamplat de fapt. Pe scurt, o magarie, organizatorii, comisarii de cursa si conducerea executiva a acesteia dandu-si mainile pentru a se face de ras. Concret, marti, castigand etapa a 2-a, contratimp pe echipe, Movistar a dat liderul cursei, acesta fiind Joaquin Jorge Rojas, gratie unui loc mai bun ocupat cu o zi inainte fata de liderul Valverde, clasat la general in acel moment pe doi, cu acelasi timp. Rojas fusese penalizat cu 1 minut pentru ca si-ar fi impins un coechipier la schimbarea la trena, incalcand regulamentul, vezi Doamne.

De fapt, am vazut clar din comunicatul de protest publicat de Movistar astazi, in care sunt incluse si inregistrarile fazelor respective, reclamate, trebuie spus, de gainarii de la BMC si Sky, Imi permit sa le spun asa pentru ca nu poti reclama doua impingeri de 1 secunda, pe ceas, si alta, la alt sportiv, de 50 de sutimi! In fine, Rojas a fost sanctionat, Alejandro Valverde devenind tricou galben.

Vorba lui Alex Ciocan, care astazi a implinit 39 de ani (La multi ani si de aici!), sunt mai evidente tragerile cand te duci la masina sa iei un bidon decat ceea ce a facut Rojas…

Pentru scurt timp, intrucat, dupa conciliabule, balbaieli si alte penibilitati, toti cei 8 rutieri de la Movistar au fost furati de cate 1 minut, lider al clasamentului general devenind unul de la BMC, nici nu spun cum il cheama. Mai ales ca fericirea lui de pripas a durat putin, in etapa a 3-a aratandu-si limitele, astfel ca tricoul galben este purtat acum de Tejay Van Garderen. Sa-i fie de bine.

In etapa a 3-a, intre Mataro si La Molina, cu a doua parte numai deal, Alejandro Valverde s-a razbunat cum numai campionii stiu si pot sa o faca, trecand primul linia de sosire, in 5h07’12” dupa 188,3 km (medie orara, pe masura dificultatii traseului, circa 36 km), locul 2 fiind ocupat, in acelasi timp, de irlandezul Daniel Martin (Quick Step), ambii urmati la 3 secunde de un plutonas condus de britanicul Adam Yates (Orica).

Asadar asta este situatia. Deocamdata, pentru ca, iata, de cand Chris Froome a fost iertat anul trecut de descalificare, dupa ce a urcat un munte in alergare, fara bicicleta, ba a si castigat cursa, se poate intampla orice, deciziile nu prea mai sunt pe sosea intotdeauna.

Cu precizarea ca site-ul oficial nu da nicio invingatoare in etapa de marti, contratimpul pe echipe, de nu mai inteleg chiar nimic, sa mai spun ca joi se disputa etapa a 4-a, Llivia-Igualda, pe 194,3 km.

Advertisements