Turul Cataloniei de anul acesta a debutat cu o etapa ca un montagne russe, cu nu mai putin de 4 puncte de catarare (Alt de Pinars de Badó, Alto de la Pullosa, Alt El Muntana, Alt de Collsacreu), dar si cam tot atatea sprinturi intermediare, o agitatie continua, incheiata la Calella, de unde plecase dimineata, cu victoria italianului Davide Cimolai.

A fost din nou un sprint cu “aruncare de bicicleta”, ca si sambata in Milan-Sanremo, procedeul dovedindu-se din ce in ce mai necesar in conditiile unor valori atat de apropiate intre finiseuri. Cimolai (FDJ), mai tare in brate, dar si cu un stil mai elegant, economic, cu o trasa ca pe sine, a fost cronometrat pe 178,9 km in 4h28’21”, urmat, evident in acelasi timp de francezul Nacer Bouhanni (Cofidis) si de un alt italian, Kristian Sbaragli (Dimension Data), cu toata lumea in carca lor.

Insa editia din acest an marcheaza intrarea in subiect, ca lumea, a britanicului Chris Froome ca si a echipei Sky, dupa tacerea totala de care a putut beneficia in adancurile Africii, unde s-a antrenat departe de scandalurile cu care s-a confruntat angajatorul lui. El si Alberto Contador (Trek), de altfel, sunt dati drept principalii candidati la a-i urma in palmares columbianului Nairo Quintana, de la Movistar, absent de aici.

Dar columbianul, cu un program axat pe dubla Giro-Le Tour, va fi, zic eu, foarte bine inlocuit in fruntea formatiei sale de inepuizabilul Alejandro Valverde, asa ca putem avea o cursa de toata frumusetea (in direct pe Eurosport, de la ora 16,30), in asteptarea Monumentelor din Ardeni si Paris-Roubaix, varfurile sezonului de primavara, in asteptarea Giro-100.

Oricum, marti vom fi mai lamuriti, Turul Cataluniei programand o etapa-mamut contratimp, e drept pe echipe, de 41,3 km, la Pla de Estany, unde se pot face diferente mari. Pentru a raspunde, miercuri si vineri vor fi 2 sosiri in altitudine, in total 20 de catarari, nu vom avea vreme sa ne plictisim.

Iata celelalte etape, de miercuri pana duminica:
miercuri, etapa a 3-a: Mataro-La Molina (188,3 km)
joi, etapa a 4-a: Llevia-Igualada (194,3 km)
vineri, etapa a 5-a: Valls-Lo Port (182 km)
sambata, etapa a 6-a: Tortosa-Reus (189,7 km)
duminica, etapa a 7-a: Barceloa-Barcelona (138,7 km)

Advertisements