Ca sa nu o mai lungim: Monaco a eliminat Manchester City, dupa o dubla in care s-au marcat in total 12 goluri, cate 6 de fiecare echipa, lidera campionatului francez datorandu-si calificarea in sferturi (a 2-a in 3 ani) celor 3 goluri inscrise in Anglia, in timp ce Atletico Madrid este a treia reprezentanta a La Liga in sferturi, dand dovada in retur de un pragmatism care o poate duce departe, inclusiv acolo unde a mai fost in 2014 si 2016, in finala Ligii campionilor.

Meciul ultimei zile a optimilor Ligii campionilor la fotbal a fost, orice s-ar zice, cel de pe Louis II (acolo unde acum 30 de ani Steaua cucerea Supercupa Europei, incepem sa si uitam…), unde Monaco a refacut handicapul din prima mansa (cand elevii lui Pep Guardiola au castigat un meci nebun, cu 5-3) dupa doar 29 minute de joc, dupa golurile marcate in rafala de Mbappe (8 – in poza) si Fabinho (29).

Dar nu asta a fost cea mai mare surpriza a primei reprize, ci faptul ca Manchester City nu a tras niciun sut pe poarta, astfel ca a parut de-a dreptul o nedreptate ca a marcat in minutul 71, prin Sane, un gol care ar fi putut fi al calificarii. Nu a fost asa, spre satisfactia celor 16.000 de spectatori (doar atat, dar asta e capacitatea tribunelor in arena monegasca!), pentru ca in minutul 77 a inscris Bakayoko, pentru un 3-1 necesar si suficient, cum se zice parca in matematica.

Fara discutie, daca anul trecut a fost anul PSG cu Ibrahimovic, anul acesta pare sa fie in Franta al Monaco, lidera si in campionat. Ceea ce este cumva neobisnuit este ca printre liderele din acest campionat al Ligue 1 s-a aflat si Nisa, Coasta de Azur, mai degraba un loc de huzur, devenind epicentrul fotbalului francez.

Peste Pirinei, in Spania, la Madrid, Atletico continua sa fie o obisnuita a sferturilor de finala, calificandu-se pentru a patra oara consecutiv, dupa 0-0 miercuri seara, dar la adapostul caldut al unui 4-2 inregistrat in tur la Leverkusen. Una peste alta, un joc plictisitor, in care cel mai bun jucator al gazdelor a fost portarul sloven Jan Oblak, care a avut o faza de “Hopa Mitica” in minutul 68, parand de 3 ori in aceeasi faza.

Pana si Diego “Cholo” Simeone, vulcanicul antrenor al madrilenilor, a stat potolit la acest meci. Apropo de supranumele “Cholo” dat argentinianului, despre care am auzit fel de fel de explicatii, care de care mai fanteziste, in America de Sud, “cholo” este denumit un metis cu sange de amerindian. Iar daca in zona metisajul este masiv, in Argentina el se intalneste mai rar, tocmai de aceea a primit Simeone aceasta eticheta, deloc jignitoare in acea parte a lumii.

Astfel, in sferturile de finala vom avea 3 echipe spaniole, Real Madrid, Barcelona si Atletico Madrid, una engleza, Leicester, doua germane germane, Bayern Munchen si Borussia Dortmund, una italiana, Juventus si una franceza, Monaco.

Cum ar veni, Europa cu aceleasi viteze foarte diferite ca in fiecare an! Pentru ca sportul contemporan, mai ales cel profesionist la varf, cum este fotbalul, este industrie, nu atelier de vulcanizat resapati!

Advertisements