Miercuri, Ioan Andone a implinit 57 de ani, iar o interventie la emisiunea lui Dan Filoti, la Digisport Matinal, explica totul, cred, in ce priveste diferenta ca de la cer la pamant dintre ceea ce s-a numit “Generatia de aur” din fotbalul nostru, care il avea pe Ando la loc de mare cinste, si ceea ce se intampla de vreo 15 ani!

Este vorba de caracter, de educatie, de respect pentru celalalt, de relatii normale, corecte intre colegi, de bun simt.

Emisiunea despre care vorbesc,  cu un alt dinamovist de marca in platou, Orac, a debutat cu o gluma a acestuia: “La multi ani, Ando, te-a sunat si Mutu sa-ti spuna?!”. S-a ras, evident, barbatii adevarati nu fac caz de asta, de comportamentele de primadona ale unor talente, oricat de mari, carora le lipseste, fotbalistic vorbind, nu discut de altele, ca se vad imediat, palmaresul, dar ceea ce a urmat m-a indemnat sa scriu aceste randuri.

Ei bine, fortat sa plece, sapat putin spus neelegant pentru a fi inlocuit cu Cosmin Contra, Ando a insistat pe nevoia ca inlocuitorul lui sa aiba continuitate, a vorbit mult despre ce antrenor bun este Contra, care merita sa fie ajutat, oricum sa stea inca un an cel putin, nici o urma de ranchiuna, nici o glumita deplasata, totul spus cinstit, pe fata, ca intre barbati veritabili.

Am pretentia ca il mai stiu si eu pe Ando, cand era fotbalist in Generatia de aur, iata, cimentata de caracterul care i-a ajutat decisiv sa duca valoarea pur fotbalistica la cea mai frumoasa perioada din istoria acestui sport la noi, am fost in preajma lotului in cantonamente pe afara, departe de galagia de la noi, in Belgia, la Kasterlee, la Lucerna, la Mondiale, la Telese Terme.

Adica perioade lungi, saptamani, o luna in al doilea caz, nu cate 2 ore in avion si eventual 15 minute la declaratii, asa ca pot spune ca simt cand vorbeste din suflet, curat, fara falsitatea laudatului in fata si loviturilor pe sub masa. Asa ca stiu ca vorbea din suflet, fara niciun gand ascuns.

Ei bine, daca va ganditi la ceea ce se intampla acum in fotbalul nostru si comparati cu aceasta proba, repet, de caracter, puteti vedea explicatia principala a rezultatelor.

Nu voiam sa extrapolez  si la alte domenii, dar pentru ca tot de Dinamo este vorba, iata, mai sunt 2 saptamani pana cand cei care decid in legatura cu stadionul trebuie sa dea un raspuns FRF in legatura cu posibilitatea de a moderniza arena, asa cum scrie si in poza, acest banner fiind purtat si pe la Ovidiu, aflu, pentru a fi purtat de jucatori la meciul cu Viitorul, dar observatorul de joc, culmea un fost dinamovist, Marian Ivan, nu le-a dat voie.

Asa ca suporterii l-au plasat chiar la intrarea in parc, probabil si pentru ca aflasera ca astazi ar fi avut loc o intalnire “tripartita”, intre presedinta CS Dinamo, Monica Iagar, actualul presedinte al FC Dinamo si fostul, Nicolae Badea, cel care se pune, aiurea si fara niciun drept, dupa parerea mea, de-a curmezisul, in speranta, urla targu’, domnule, unei constructii mai lucrative, cum ar fi, de pilda, un mall.

Paranteza: acest text ar fi trebuit sa fie ilustrat cu poza sarbatoritului Ioan Andone, dar va intelege ca arde si chestia asta cu arena si, dupa cate il cunosc eu, cum ziceam, ar fi fericit sa fie vecin cu o bijuterie. Ar cam fi timpul sa se termine cu mizeriile legate de imobiliarele astea, zau asa!

* Nu pot sa nu adaug o stire fara legatura cu cele de mai sus, dar draga mie: Doru Soter, fiul Doamnei atletismului romanesc, Iolanda Balas, de la disparitia careia a trecut, iata, un an, a fost ales de membrii fondatori presedinte al Fundatiei Atletismul Romanesc, preluand stafeta de la ilustra sa mama. Vicepresedinte sunt Paula Ivan, Constantina Dita (cooptata intre membrii cu aceasta ocazie, ca si Ghisella Popa, o foarte buna prietena a disparutei, un om deosebit) si Fita Lovin, secretar general Traian Badea, iar membrii in consiliul de conducere Anisoara Cusmir, Violeta Beclea, Doina Melinte si Nicolae Curta.

Mult succes, era nevoie de revigorarea acestei organizatii, la care Doamna Ioli a tinut atat de mult si prin intermediul careia s-au realizat lucruri minunate.

Advertisements