* Zi foarte buna pentru Nippo-Vini Fantini in etapa de luni, a 6-a, a Cursei celor 2 mari, Tirreno Adriatico, Alan Marangoni a castigat o catarare, terminand pe locul 2 in clasamentul tricoului pentru Marele Premiu al Muntilor, iar Eduard Grosu a terminat pe 8, in puncte, la sprintul final, unul castigat de columbianul Fernando Gaviria, care l-a devansat, referinta de aur, pe Peter Sagan.

Pentru ca, in ciclism, in sport in general, e vorba veche: daca ai castigat si te lauzi cu asta spune-mi cine a venit dupa tine, iar faptul ca Gaviria, un pistard de clasa, dar si un foarte bun rutier de sosea, bun sprinter, de asemenea, l-a batut pe Sagan da alta stralucire performantei. Ca si celei a romanului Eduard Grosu, care a prins Top 10 in asemenea conditii.

Cum faptul ca si colegul lui Grosu de la Nippo, Alan Marangoni, a terminat pe 2, cu 16 puncte, in clasamentul cataratorilor, imediat dupa el, cu 15 puncte, fiind liderul clasamentului general, columbianul Nairo Quintana, reprezinta un titlu de glorie si o carte de vizita lucrativa, mai ales pentru sponsori, asa cum bine (normal, e din fenomen) remarca in comentariul sau si Alex Ciocan.

Vorbind insa de Marangoni si de punctul lui de catarare adjudecat avem si o poveste de toata frumusetea din aceasta etapa penultima. Pe la kilometrul 112, hop si bariera (de cand nu am mai vazut asa ceva…), dar un grup de evadati, alcatuit din Gastauer, Ballerini, Bonusi, Andreetta, Maestri, Marangoni, Kocentkov si Henttala, apucase sa treaca, mai mult, sa ia peste 2 minute.

Din cat regulament stiu eu (a confirmat ce stiam si Alex Ciocan), daca avansul este de peste 1 minut, sa fie primit, bariera e buna pentru cei carati. Care au tras destul de alert, ajungand la 5 minute, in timp ce plutonul sprijinea ghidoanele. Numai ca sa vezi si sa nu crezi, 2 comisari de cursa pe motociclete i-au ajuns pe ei fugiti, din gesturi fiind evident ca venisera sa-i opreasca.

Bine, de la incalcarea grosolana a regulamentului, facuta anul trecut pentru Chris Froome, care a alergat, fara bicicleta, va amintiti, in Turul Frantei, nepatind nimic, ne putem astepta la orice din partea organizatorilor, dar bietii oameni erau la doar 300 m de punctul de catarare, tocmai de aia si fugisera doi dintre ei, ca altfel le statea bine la caldurica in pluton, alergau dupa cele 5 puncte, respectiv, 2, pentru ale catararii, pentru ca era ultima din intreaga cursa.

Pana la urma, dupa acest “Momento clamoroso della gara” (foto), cum au postat pe Twitter cei de la Nippo, s-a dat drumul la cursa pentru aceasta catarare, castigata de Marangoni, 5 puncte, locul 2 in ierarhia finala a tricoului cataratorilor, Davide Ballerini, al doilea, adjudecandu-si primul loc, cu 18 puncte, in clasamentul general al specialitatii.

Cursa se incheie maine cu un contratimp individual pe 10,5 km, cu Nairo Quintana lider, urmat de francezul Thibaut Pinot (FDJ), la 50 secunde si australianul Rohan Dennis (BMC), la 1’06”. Evident, fiind vorba de un traseu valurit, singura intrebare ar fi daca Dennis ii poate lua 16 secunde lui Pinot, adica locul secund, restul fiind cam batut in cuie.

* Dupa ce am scris aici ca Federatia romana de (para) ciclism a ramas din nou fara finantare de la bugetul MTS, al patrulea an consecutiv, toti sub inteleapta conducere spre fundul adanc al unei gropi fara posibilitate de intoarcere asigurata, ca sa zic asa, de Eduard Novak, respectiva alcatuire a dat un comunicat, inclusiv pe Facebook, explicand, zice, cum stau lucrurile. Pentru buna informare a opiniei publice si a membrilor. Cand cititi asta, fiti sigur ca e gogonata!

De toata jena, va rog sa ma credeti, miciuna care a intrat in gena acestei incropiri fiind usor de depistat. Pai se spune ca nu au finantare pentru ca dosarul este incomplet. Pricepeti parsivenia, te duce cu gandul ca nu au pus o adeverinta, o formalitate. Nu, este vorba de faptul, recunoscut mai pe la mijlocul acestui text penibil, plin de citate aburitoare din ordine si regulamente, ca asa-zisa federatie are o datorie de peste 170.000 lei la fisc.

Pai asta este conditie de fond. Ca sa nu mai vorbim ca este vorba de circa o jumatate de buget. Ce iei pe mere, dai pe pere (ca asa zice INFORMAREA, fix cum au scris baietii, informare, ca se face rost de bani si gata, vine bugetul). Apoi, sa nu uitam ca din chiar documentele nalucii numite federatie se spune ca datoriile sunt pe la o jumatate de milion de lei, iar cel putin doua dintre ele (asa-zisa amenda de la UCI, de fapt un proces pierdut, pentru ‘subtilizarea’ unei biciclete de catre Eduard Novak, mi-a spus cineva foarte bine informat, precum si titlul executoriu pentru o casa de avocatura) sunt ale unor creditori chirografari.

Recunosc, termenul este putin cam tehnic, dar in esenta este vorba de creante, datorii adica, de prima mana, care au prioritate la plata inaintea oricarei alteia, fiind vorba de hotarari judecatoresti. Mai baieti, pe cine vreti voi sa mai pacaliti? Dar mai ales, iar asta este intrebare pentru toata lumea: cat timp?

Advertisements