Alberto Contador inregistreaza record dupa record in Paris-Nisa, dar sunt convins ca s-ar lipsi de astfel de performante: dupa ce anul trecut a pierdut cursa in favoarea galezului Geraint Thomas cu diferenta cea mai mica din cele 74 de editii, doar 4 secunde, desi a incercat pana in ultima clipa sa intoarca soarta, duminica a redus acest decalaj istoric, la 2 secunde, clasandu-se al doilea la aceeasi diferenta, si tot in favoarea unui rutier de la Sky, Sergio Henao, de data aceasta.

Nu fac procese de intentie si fel de fel de teorii ale conspiratiei (cum ar fi ca in situatia in care se afla britanicii de la Sky, cea mai bogata si mai potenta echipa a plutonului ciclist, din cauza de sponsor, ar avea nevoie acum de lucruri pozitive, sa mai spele din impresia anchetelor la care sunt supusi), inteleg si oportunismul unuia ca David de la Cruz, care, castigand ultima etapa in fata lui Contador, i-a rapid compatriotului lui bucuria succesului final.

Ba chiar sunt dispus sa ma consolez cu gandul ca, la urma-urmei, interesul poarta fesul, frate-frate, dar branza e pe bani si alte pilde pline de corectitudine de sorginte orientala, dar asta nu ma face sa nu spun ca am asistat la unul dintre cele mai urate finaluri de cursa din cate se pot imagina.

Pe scurt, in ultima etapa, Contador pleca avand un handicap la general de 30 de secunde, de pe locul 2, dupa Henao. Evident, toti erau cu ochii pe el, stiind ca nu se da batut niciodata. Si totusi, cu 50 km inainte de final infige in tricoul galben al columbianului primul banderillo, stiti, sagetile acelea care ranesc taurul la luptele din arena coridelor. Da atacul, dar in asa fel si intr-un asemenea moment incat Henao ramane fara replica.

Apoi, mai infige o sageata, cu circa 10 km inainte de sosire, pe catararea de pe Col d’Eze, unde nu-i pot prinde roata decat Marc Soler, de la Movistar, si De la Cruz, de la Quick Step. Stoler isi adjudeca premiul pentru punctul de catarare, colaboreaza cu Contador la trena, doar De la Cruz “linge roata” celor doi, cum se spune in pluton, nu da o pedala.

Vazand ca nu-i rost de colaborare, Contador pleaca singur, un lung contratimp individual, dus pana “la blana”. De la Cruz, nimic, sta in trena lui Soler, pana cand acesta, exasperat, il cheama, cu un gest larg, la munca. Acum, cand si Contador epuizase ultimele rezerve de energie, “baiatul cu crucea” zburda in fata si castiga etapa, rapind celui numit “El Pistolero” cele 4 secunde, care s-ar fi dovedit suficiente, ale diferentei de bonificatie dintre locurile 1 si 2.

In fine, asta a fost: a castigat Henao, al doilea columbian dupa Betancur in 2014 care invinge in Paris-Nisa, un ciclist de la Sky, echipa care reuseste a 5-a victorie finala din ultimele 6 editii. La fix sa mai dreaga busuiocul.

Cat despre David de la Cruz, numai de bine!

* Duminica am avut si o bucurie, victoria in etapa a 5-a in Tirreno-Adriatico a lui Peter Sagan, a doua in actuala editie, care este pe cale sa fie adjudecata de columbianul Nairo Quintana, lider linistit in clasamentul general individual. Eduard Grosu, insa, in continuare fara replica: locul 144 in etapa, la 24’58” de invingator, locu 130 la general, la peste o ora de tricoul albastru.

In Cursa celor 2 mari mai avem, insa, doua etape, maine, daca tin bine minte, fiind una buna pentru sprinteri, dupa atata deal…

Advertisements