Lucrurile sunt de domeniul evidentei, o spune clar Gerard Pique, fundasul spaniol al FC Barcelona, unul dintre artizanii celei mai mari rasturnari de scor, “remuntada”, din istoria fotbalului: “In seara asta, oamenii vor face dragoste intens!”

“Anuntati spitalele sa recruteze asistente, pentru ca, in aceasta seara, oamenii vor face multa dragoste”, a declarat catalanul, nepotul fostului vicepresedinte al FC Barcelona, bunic dupa mama, pe care il chema… Bernabeu, imediat dupa victoria istorica, cu 6-1, a Barcei pe Camp Nou, care permite calificarea clubului sau in fata PSG, desi parizienii castigasera in tur, totusi, cu 4-0.

“Este un miracol, a fost victoria credintei. Si publicul si-a pastrat increderea.”

“Pe Camp Nou, in mod obisnuit, toata lumea incepe sa plece cu 10 minute inainte de final, sunt multi, aproape 100.000, nu vor sa se inghesuie. De data aceasta, nu a plecat nimeni. Cei cativa rataciti care au plecat, totusi, au ratat o seara unica. Acest sport este unic. Un copil prezent pe Camp Nou in aceasta seara nu va uita niciodata aceasta noapte, toata viata lui”, a adaugat antrenorul Luis Enrique.

In ce ma priveste, am simtit, in familie, chiar direct entuziasmul fanilor de pe Camp Nou, trezindu-ne pe Facebook cu o cerere de prietenie de la un suporter al Barcelonei, nickname Preciados, care, apoi, a trimis un selfie, pe care il vedeti in deschiderea acestui text.

Evident, prietenii romani, unii, sa nu generalizam, vorba politicienilor damboviteni, au inceput cu contestarile, asa ca nu m-am putut opri sa nu le raspund: “Ma distreaza de mor specialistii in fotbal care au vazut pete in soare la meciul Barcelonei, ba ca a fost ofsaid (n-a fost, dar nu conteaza, asa e cand te uiti dupa 4 iepuri, fuge al 5-lea).

E fix ca si cum ai spune de Marilyn Monroe ca nu stie la gramatica, a scris “office” cu un singur ‘f’, ca de aia ne uitam noi la ea…”

Dar, gata cu povestea trairilor si intamplarilor de azi-noapte, nu strica sa vedem si reactia presei franceze, aflata, saraca, o inteleg, in fata unei mari dezamagiri. Cuvintele de ordine sunt “umilinta, rusine, tragic, naufragiu. Titlul celui mai mare si mai serios ziar de sport din lume, L’Equipe, este, dupa o reflectie de cateva ore in care redactia a tot incercat o consolare, dur in editia tiparita: “INCALIFICABIL”, in timp ce Le Figaro nu se incurca in expresii: “Paris distrus, calcat in picioare, umilit”.

Le Parisien/Aujourd’hui en France face, in buna traditie a jocurilor de cuvinte specifice presei din Hexagon, o rasturnare a devizei turistice “Parisul este magic”, in, evident, “Parisul este tragic”. In Alsacia, fibra germanica se simte, lucrurile fiind luate in mod foarte aplicat, la meserie, Les Dernieres Nouvelles d’Alsace vazand “aproape o greseala profesionala pentru PSG”.

Revenind la L’Equipe, editorialistul Vincent Duluc gaseste cuvintele taioase ca lama: “Acest PSG a fost la inaltimea nimicului si dedesubtul a tot (…). PSG a devenit o marca mondiala simbolizand esecul”. “Nu trebuia sa urci atat de sus daca rezultatul a fost sa te prabusesti atat de jos”.

In ce priveste presa spaniola, la ce va asteptati? “Istorie” este cuvantul de ordine, totul brodandu-se in jurul acestuia, cu toate sintagmele legate de el imaginabile.

Da, am trait sa o vedem si pe asta…

Advertisements