Miercuri a fost o zi relaxanta pentru cine tine mortis sa scrie despre ciclism, toate cele 3 curse importante pentru noi avand, ca un facut, programate doar etape contratimp, unde nu prea ai ce face, astepti rezultatele finale, dupa care dai informatia simpla, comentariile venind din jocuri de cifre si numere.

Asadar: in Paris-Nisa s-a schimbat liderul, care a devenit Julian Alaphilippe, prima etapa a Cursei celor 2 mari, Tirreno-Adriatico, a fost castigata previzibil de BMC, in timp ce Nippo avandu-l pe Grosu in componenta, a venit cu penultimul timp al zilei, al 21-lea, iar in cursa feminina valenciana fetele noastre, Ana Covrig (Fassa Bortolo) si Daniela Dumitru (lidera echipei Giusfredi Bianchi, FOTO) au ajuns cu formatiile lor locurile 12, respectiv, 24 din 26 de participante.

S-o luam pe rand, in ordinea importantei curselor, pe primul loc fiind, evident, Paris-Nisa, mai ales ca am avut a 4-a etapa. A fost un contratimp individual pe 14,5 km, intre Beaujeu si Mont Brouilly, in care a condus multa vreme favoritul spaniol Alberto Contador (Trek), care a asteptat increzator pe scaunul liderului etapei, sosirea fiind in urcare, la poale zarindu-se viile din Beaujolais, daca va spune ceva acest minunat cuvant.

In cele din urma, El Pistolero a fost ridicat de pe tronul sau de cel care fusese al doilea pana atunci in general, Julian Alaphilippe (Quick Step), cronometrat in 21’39”, cu 19 secunde mai bine decat spaniol. Pe locul 3, la 20 secunde, s-a situat un alt francez, Tony Gallopin (Lotto).

Sosit cu 1’41” intarziere, fostul lider Arnaud Demare (FDJ) i-a predat tricoul galben lui Alaphilippe, urmat la 33 secunde de Gallopin si la 47 secunde de bascul Ion Izagirre (Bahrain Merida).

Joi, etapa a 5-a, cea mai lunga a acestei a 75-a editii a cursei, de 199,5 km, plutonul va strabate un traseu plat, cu doar doua catarari, de categoriile a 3-a si a 2-a, intre Quincie-en-Beaujolais si Bourg-de-Peage, pe valea Rhonului.

* Cum va spuneam, a inceput si Tirreno-Adriatico, un contratimp pe echipe dominat clar de BMC, cu 22,7 km in 23’20”, urmata de Etixx, la 17 secunde si de FDJ, la 22″. Echipa lui Eduard Grosu, Nippo-Vini Fantini, nu a facut gaura in cer, avand la Lido di Camaiore cu o intarziere de 2’22”, pe penultimul loc, 21, din 22 de trupe la start.

Primul lider al clasamentului general este Damiano Caruso, in tricou albastru, iar joi se trece la munca grea, Camaiore-Pomarance (229 km), cea mai lunga, de departe, etapa a Cursei celor 2 mari.

* In fine, Setmana Ciclista Valenciana, cu doua romance la start, a fost favorabila pentru talentata Ana Covrig, clasata, cu noua sa echipa, Top Girls Fassa Bortolo, un nume vechi si important in ciclism, pe locul 12, la 41″ de formatia castigatoare, tot din Italia, Bepink Cogeas, cronometrata pe 6,6 km in 9’18”. Cealalta romanca, Daniela Dumitru, din cate am aflat de la Alex Ciocan, ploiesteanca, din alte surse fiind vorba de o fosta patinatoare, nu a avut o zi prea buna, Giusfredi Bianchi, echipa din care face parte, fiind doar a 24-a, din 26 inscrise, la fix 1 minut de castigatoare.

Dupa acest contratimp pe echipe de la Vila-Real, joi vom avea o etapa in linie, pe 110 km, cu start si sosire la Gandia.

Advertisements