* Victorie splendida, de bun augur, cu punct bonus ofensiv, in fata Rusiei a echipei Romaniei, la Soci, sambata: 30-10 (14-0), cu 4-1 la eseuri.

Ne-a venit inima la loc, dupa debutul care ne pusese pe ganduri. O frumusete de meci, in care orgoliul unor barbati adevarati cum sunt rugbystii a rasturnat orice dubiu inca din primul mitan, in care rusii nu au miscat, parca nu le venea sa creada ce vad, dovada ca la vestiare s-au trezit cu un 14 (doua eseuri transformate) la un zero rotund si dezarmant.

Jocul pe contre, la interceptie, stiut fiind ca in evolutiile pe troacari rusii mai au de invatat, a demonstrat istetimea unor jucatori construiti pentru un sport atat de complex cum este rugby-ul, unde intr-o fractiune de secunda un ditamai chintalul de om trebuie sa tina seama de cel putin 10 repere si mai ales sa se stapaneasca destul incat sa-si manifeste dorinta de a ataca, pasand insa… in spate, nu in fata, cum ar fi firesc.

Este unul dintre motivele care explica de ce in rugby se progreseaza atat de greu, in decenii, si tocmai de aceea m-a uimit infrangerea din primul meci, al actualei editii a Rugby Europe Championship, din Germania.

Ai nostri au punctat prin eseurile reusite de Ionut Badiu, Madalin Lemnaru, Viorel Lucaci si Jody Rose, primele doua transformate de Florin Vlaicu, si doua lovituri de pedeapsa, prin Valentin Calafeteanu. Gazdele au marcat prin Vasili Artemiev – l.p., Valeri Morozov (eseu, transformat).

Inca un motiv de satisfactie: ultimul nostru eseu, cel al bonusului, a fost realizat chiar in minutul 80, pe o insistenta laudabile, si chiar imediat dupa ce obtinusera si rusii eseul! Proba de caracter! In foto, sursa fiind frr.ro, revenitul Macovei, la selectia cu numarul 70. S-a simtit, iata.

* Dupa doua zile de intreceri, din cele 3 prevazute, delegatia Romaniei de la Campionatele Europene de atletism in sala de la Belgrad s-a subtiat pana la lipsa de relevanta. Dupa ce in prima zi, vineri, au iesit rand pe rand din concurs Bianca Razor, Lenuta Burueana, Roxana Barca, Elena Panturoiu, Cristina Bujin, Anamaria Nesteriuc, Claudia Bobocea si Cosmin Dumitrache putinii ramasi le-au urmat nefastul exemplu.

Astazi au parasit competitia in calificari marea speranta Andrei Gag, locul 14 la greutate, cu doar 19,74 m (din prima incercare, celelalte doua, depasite voluntar, fiind mai proaste), si Angela Morosanu, a 16-a din 17, cu un rezultat rizibil la saritura in lungime – 15,98 m. La ea, insa, exista scuza ca nu este specialista, acum, la 30 de ani parca isi cauta locul, ba la sprint, ba la 400 m, cand ea a fost o viata de succese gardista pe turul de stadion.

A reusit sa prinda un loc in semifinale Petre Rezmives, la 60 m plat, locul 13, cu 6″76/100, faza in care, probabil, se va si opri, pentru ca se afla destul de departe ca rezultat de primii 8. Oricum, este meritul lui ca a trecut mai departe, ca mai sta cu un oarece folos prin capitala Serbiei.

In aceste conditii, duminica, in ultima zi de competitie, avem o singura finalista, pe Ancuta Bobocel, si aceea calificata de pe ultimul loc, 12.

Iar aceasta situatie se petrece la campionate in care atletismul romanesc a reusit pana acum nu mai putin de 92 de medalii de-a lungul anilor (nu foarte multi, CE desfasurandu-se doar din 1970), dintre care 23 de aur, 34 de argint si 35 de bronz, iar nu mai departe decat la ultima editie disputata, la Praga in 2015, am avut doua bronzuri, la lungime, prin Florentina Marincu, si la triplu, prin Marian Oprea.

Un onorabil loc 4, mi-aduc acum aminte, a ocupat lungimista Alina Rotaru, care a disparut total, mai stie cineva ceva de ea? Ultima data avea probleme cu schimbarea fortata, din interese obscure, a antrenorului…

In fine, acum este clar ca Ana Nesteriuc a avut dreptate aseara, cand a postat pe FB ca stafeta de 4×400 m, singura noastra medalie de aur la Balcaniada acum o saptamana fix in aceasta sala, nu va concura (oare de ce, nici nu vreau sa ma gandesc…), iar Marius Dumitrache, inscris initial la inaltime, nici nu s-a mai deplasat…

* Programul TV, duminica, 05.03.2017:
1:00 Baschet, NBA • Dolce 1 Philadelphia 79ers – Detroit Pistons
2,00 Tenis, WTA – Digi 2 Turneul de la Acapulco
5,00 Tenis, ATP – Dolce 1, Digi 2 Turneul de la Acapulco
11,30 Tenis, WTA – Digi 3 Turneul de la Kuala Lumpur
13:00 Fotbal, La Liga • Digi 1, Dolce 1 Sporting Gijon – Deportivo
13:30 Fotbal, Serie A • Digi 2 Atalanta – Fiorentina
15:00 Handbal F, Liga Campionilor • Digi 1 Thuringer – FTC
15:30 Fotbal, Premier League • Dolce 1 Tottenham – Everton
16:00 Fotbal, Serie A • Digi 2 Udinese – Juventus
16:00 Fotbal, Serie A • Digi 3 Cagliari – Inter
16:00 Fotbal, Ligue 1 • Digi 4Lorient – Marseille
16:30 Fotbal, Bundesliga • Eurosport 2 Frankfurt – Freiburg
16,30 Ciclism, Paris-Nisa – Eurosport
17:15 Fotbal, La Liga • Digi 1, Dolce 2 Atletico Madrid – Valencia
18,00 Atletism, CE de la Belgrad, Eurosport
18:00 Handbal, Liga Campionilor • Digi 3, Dolce 3 Gyor – Esbjerg
18:00 Fotbal, Premier League • Dolce 1 Sunderland – Manchester City
18:00 Fotbal, Ligue 1 • Digi 4 Toulouse – Lille
18:30 Fotbal, Bundesliga • Eurosport 2 Hamburger – Hertha
19:30 Fotbal, La Liga • Digi 3 Las Palmas – Osasuna
20:30 Fotbal, Liga 1 • Digi 1, Dolce 1, LookCSU Craiova – Gaz Metan
20:30 Fotbal, Liga 1 • Digi 2, Dolce 2 Pandurii – Dinamo
20:30 Fotbal, Liga 1 • Digi 4, Dolce 3, Look+ CFR Cluj – Viitorul
21:45 Fotbal, Serie A • Digi 3 Bologna – Lazio
22:30 Fotbal, Serie A • Digi 2 Monaco – Nantes
22:30 Baschet, NBA • Dolce 2 New York – Golden State

Advertisements