Asa cum scriam ieri, intr-un material dedicat prabusirii bazelor sportive ale JO de la Rio, exista o sumedenie de indicii ca in Brazilia coruptia colcaie. Si iata, chiar astazi, ziarul francez Le Monde scrie ca justitia franceza dispune de elemente concrete care indica cu date certe ca atribuirea JO a fost obtinuta pe mita.

Luata, prin intermediul fiului, de fostul presedinte Lamine Diack, aflat in arest in Franta, sa nu uitam, de multa vreme! Banii, care au pus la pamant pana si o interventie a presedintelui SUA, Barack Obama, care, insotit de Prima Doamna, Michelle, a venit pe 2 octombrie 2009 la Copenhaga, unde s-a facut desemnarea, pentru a rosti un discurs in favoarea orasului sau senatorial, Chicago, candidat atunci.

Chicago s-a clasat pe ultimul loc la prima votare, ca sa se vada cine e stapan, iar dupa finala cu Madridul din turul doi de scrutin, a castigat Rio. Le Monde dezvaluie si unul dintre beneficiarii unei parti din mita (data evident, votantilor, membrii CIO): fostul atlet namibian Frankie Fredericks – 299.300 dolari chiar in ziua votului, confirmarea fiind facuta de o firma de a sa din Seychelles, numita Yemi Limited!

Intre timp, Fredericks a fost si promovat, ajungand presedintele comisiei de evaluare a JO din 2024 (v-ati prins, ziaristii francezi au rascolit lucrurile, insistand pe Fredericks, pentru a nu se trezi ca in lupta Parisului cu Los Angeles sa apara o compensatie), din 2015 fiind membru al IAAF. El a fost tinta principala a ziaristilor francezi, dar suma totala este de cel putin 1,5 milioane de dolari, dati de un bogatan brazilian pusi cu doar 3 zile inainte de Sesiunea CIO!

Iar faptul ca nu ma arunc cu capul inainte cand speculez ca Los Angeles ar avea un atu in fata Parisului din acest motiv, gen “hai sa ne impacam, va dam acum”, mai trebuie sa va amintesc ca, alaturi de Chicago, a cazut din primul tur atunci, in 2009, la Copenhaga, v-ati dat seama?

Cum nu, este foarte usor care a fost al treilea oras candidat. Tokio. Care, doar stiti foarte bine, va gazdui Jocurile Olimpice din 2020!