Chiar ca daca vrei sa ai scoli inalte in coruptie, Brazilia are toate datele raiului infractional, de vreme ce la numai 6 luni dupa Jocurile Olimpice-2016 instalatiile sportive de la Rio sunt practic inchise, aproape toate, dar miliardele, zecile de miliarde de dolari, au fost papate!

Asadar, la doar 6 luni dupa desfasurarea JO, din cauza unui lung proces de tranzitie, insotit de o bulibaseala juridica si administrativa voita, programata (pare un model preluat, ce ziceti, ca tot se vorbeste la Romanica in zilele astea mult despre Brazilia?), au dus la inchiderea si, in unele cazuri (vezi poza, de la legendarul Maracana), la prabusirea bazelor sportive.

Sa o luam pe rand, cu Barra da Tijuca, unde exista Parcul Olimpic, plamanul jocurilor, acum abandonat total, dupa ce a fost construit intr-un cartier modern din vestul Rio de Janeiro, pentru peste 2 miliarde de reali (600 milioane de euro, la paritatea actuala).

Demontarea structurilor temporare nu a fost efectuata, iar cele permanente nu mai adapostesc nici antrenamente, nici competitii. Bob numarat:

– Arena Carioca 1 (baschet): trebuia transformata in centru de angtrenament de inalt nivel, pentru a putea gazdui, de asemenea, si spectacole.

– Arena Carioca 2 (judo, lupte): trebuia sa dev ina un centru de antrenament de inalt nivel

– Arena Carioca 3 (scrima, taekwondo): trebuia transformata in scoala municipala

– Arena Viitorului (handbal): structura sa prefabricata nu a fost inca demontata pentru a fi construite patru scoli, abia urmand discutii in cadrul municipalitatii

– Stadionul Acvatic (natatie): piscinele trebuie sa fie demontate pana in august, pentru a refacute intr-un complex sportiv al armatei.

– Parcul acvatic Maria Lenk (sarituri, inot sincron si polo pe apa): acest complex de antrenament multidisciplinar, girat de Comitetul olimpic brazilian, a redevenit, deja, functional, functionand, explicatia fiind proprietarul…

– Arena Rio (gimnastica): inaintea Jocurilor, trebuia utilizata cu prioritate pentru a gazdui concerte, care au fost reluate in octombrie. Gimnastii vor relua antrenamentele intr-un spatiu care le-a fost rezervat, din luna martie.

– Centru de tenis: trebuie sa devina un centru de antrenament de inalt nivel, care ar putea gazdui si competitii.

– Velodromul: trebuia transformat in centru de antrenament de inalt nivel si ar putea gazdui competitii internationale, dar pana acum – nimic

– Terenul de golf: functioneaza “soft-opening”, inainte de a fi deschis un club, inaugurare prevazuta in mai.

Sa mergem mai departe cu inventarul bazelor sportive olimpice din 2016, ajungand la Copacabana, unde toate instalatiile temporare de pe plaja cea mai cunoscuta din lume au fost demontate. Altele, mai putin importante, sunt functionale, pentru beach-volley in special.

In Regiunea Deodoro, cartier popular situat la 40 km nord de Copacabana ar fi trebuit sa se realizeze un parc de distractii, dar este inchis de la sfarsitul anului, dupa doar cateva luni de functionare.

Regiunea Maracana este cea mai criticata, cu miticul ei stadion cu acelasi nume lasat abandonat total, din cauza unui blocaj politico-juridic. In asteptarea gasirii unei solutii, a ramas ca stadionul olimpic, pe pista de atletism a caruia a alergat Usain Bolt, sa serveasca drept o alternativa pentru marile meciuri de fotbal ale cluburilor locale.

Ca o concluzie, banii, miliarde, au disparut precum apa in nisipul plajei Copacabana, iar “realizarile”, si asa duse la capat in ultimul moment, va amintiti, sunt pe cale sa dispara ca fumul. Nu vi se pare ca deja modelul din America de Sud este preluat cu aplicatiune de vizitatorii impatimiti de pe alte meleaguri?

Advertisements