Mai intai, rezultatele seci, ca vorbim de atletism, iar aici e pe date exacte: sambata, la Balcaniada indoor de la Belgrad, Romania s-a clasat pe un neverosimil loc 8 in clasamentul pe natiuni, cu 1 medalie de aur (stafeta feminina de 4×400 m), 8 de argint si 6 de bronz, pe locul 5 in clasamentul separat la fete (in care au punctat 11 tari) si pe locul 10 la masculin, adica pe ultima pozitie.

Prabusirea este totala, pentru ca nu trebuie sa ne intoarcem in istoria de decenii a acestor intreceri, prima competitie regionala din istoria sportului, in care Romania este tara fondatoare, alaturi de Grecia si Turcia, inca inainte de razboi, ci sa luam ce s-a intamplat anul trecut, la Istanbul, la precedenta editie, a 21-a, a Balcaniadei indoor: locul 1 la masculin si la feminin, nici mai mult nici mai putin.

Si totusi de ce s-a accelerat in asemenea hal caderea? Nu stau acum sa caut cauzele profunde, dar fotografia care ilustreaza acest material cred ca reprezinta motivul principal al situatiei. Imaginea este luata la Adunarea Generala de alegeri de la COSR, in care “oamenii din atletism”, in frunte cu presedintele FRA (cel cu mustata, care se imbratiseaza cu Violeta Beclea, in plan apropiat), sarbatoresc fara jena infrangerea Gabrielei Szabo (in planul doi, stinghera, nici macar consolata ipocrit de “colegi”).

Tineti minte fotografia asta, este imaginea unei societati romanesti bolnave.

Aceasta incredibila proba de lipsa de caracter (nu-mi va iesi din minte scena asta cat voi trai, dovada ca am si pastrat poza), de care, din pacate, suntem loviti zilnic nu doar in atletism, in sport in general, s-a accentuat in anul care a trecut de la precedenta Balcaniada, ajungandu-se la balacareli incredibile din partea unor sportive pe retelele de socializare, la ultimele Nationale indoor, scene jenante de “poale in cap”. Poate si faptul ca in 2016 ne-au parasit doi mari oameni ai acestui sport, Ioli Balas si Nae Marasescu, care mai impuneau un echilibru si tineau in frau zgura din unii oameni, mentinand o minima decenta…

Iata si o recapitulare a medaliilor luate ieri la Belgrad, cu precizarea ca fix peste o saptamana acolo vor avea loc si Campionatele europene indoor, unde, potrivit situatiei din acest moment, avem doar 4 sportivi care au indeplinit baremul de participare. Iar dupa rezultatele de la ultimul concurs, practic, unde se mai putea incerca realizarea unui asemenea obiectiv.

Asadar, singura medalie de aur a fost obtinuta de stafetã femininã 4×400 m (Anamaria Nesteriuc, Camelia Florina Gal, Florina Pierdevara, Bianca Razor), medaliile de argint au fost dobandite de Elena Andreea Panturoiu (triplusalt), Bianca Razor (400 m), Roxana Birca (3.000 m), Florina Pierdevara (1.500 m), Catalin Atanasoaei (3.000 m), Ionut Andrei Neagoe (lungime), Valentin Voicu (800 m) si stafeta masculinã 4×400 m (Sebastian Mihai Ursachi, Valentin Voicu, Cosmin Trofin, Cristian Radu), iar cele de bronz de Cristina Bujin (triplusalt), Andreea Alina Piscu (3.000 m), Mihai Ursachi (400 m), Cosmin Trofin (800 m), Andrei Gag (greutate), Cosmin Ilie Dumitrache (60 m garduri).

Evident, in buna traditie a ascunderii realitatii, vor incepe si opiniile gen “da, dar am cucerit 15 medalii”, adica cele mai multe dintre tarile participante, numai ca lucrurile nu pot fi privite asa, din simplul motiv ca rezultatele insele sunt mediocre, unele de-a dreptul jenante.

Asa, intr-o enumerare pe repede inainte: nicio clasare pe podium la 800 m fete (proba cu momente glorioase la noi, dar in care nu am avut pe nimeni, desi s-a castigat cu un rezultat ridicol, 2’09″62/100!) , locul 4 la aruncarea greutatii, la peste 2 metri de locul 3, fara clasare la inaltime fete, ca si la lungime fete (sic!!!), descalificare la 60 m garduri fete, fara podium la inaltime baieti, in care bronzul a fost obtinut cu 2,19 m, Dumitrache fiind pe 7, cu 2,13 m, putea pierde si la juniori II, 15,87 m la triplusalt baieti, 7,43 m la lungime, pana si Andrei Gag a fost pe 3 cu 1,12 m mai putin decat ocupantul primului loc!

Gata, mi-a ajuns pana peste cap, greu de suportat situatia acestei discipline de elita a sportului romanesc. De fapt, oglinda acestuia, ce s-o mai lungim atat si sa infiintam comisii interministeriale si sa program simpozioane vorbind despre nimic!

Advertisements