Din nou, printre protagonistii Turului ciclist al Abu Dhabi, cursa fiind din selectul World Tour, s-au aflat rutierii de la Nippo-Vini Fantini, cu romanul Eduard Grosu varf de lance, pe un excelent loc 8, la sosirea finala, din preajma “Marelui Steag” din capitala Emiratelor.

Finalul a fost un veritabil regal pentru sprinteri, soldandu-se cu victoria germanului Marcel Kittel (Quick Step), care s-a razbunat dupa cazatura de ieri, fiind cronometrat pe 153 km in 3h28’11”.

Locurile urmatoare fiind ocupate de australianul Caleb Ewans (Orica) si liderul clasamentului general, tricou rosu cucerit de ieri, cand a terminat invingator, britanicul Mark Cavendish (Dimension Data), in timp ce pentru a prinde locul 8 si punctele respective Grosu a luptat din greu, intr-un sprint superb, pe insusi Andre Greipel, germanul de la Lotto Soudal venind in cele din urma in urma sprinterului nostru.

Nu-mi fac iluzii, evident, dar parca m-ar fi auzit cei de la Nippo-Vini Fantini, cand spuneam, dupa Turul Omanului si locul secund in ultima etapa ocupat de Eduard Grosu, ca este bataia pestelui in tentativa lor de a obtine o dispensa din partea UCI, pentru suplimentarea cu 2 echipe italiene in plutonul Giro 100.

Tactic, au fost perfecti si astazi, intr-un pluton cu toata lumea buna a World Tour, mai ales ca toti si-au trimis, ca urmare a traseului plat (doar maine avem o catarare mai dura) cei mai titrati sprinteri.

Adica, asa cum s-a intamplat joi, cand in evadare a fost japonezul Kazushige Kuboki, si astazi Nippo a trimis un om in caratura principala a zilei, de 6 rutieri, care au dus in fata cam 100 km. De data aceasta a fost Marco Canola, sprinter bun, care a si castigat un sprint intermediar, si care, alaturi de compatriotul Alessandro De Marchi (BMC) a incercat Golful Persic cu degetul, cedand abia cu 2,5 km inainte de sosire.

Dupa inghitirea celor doi de flamandul pluton, venit cu peste 50 km/h (media orara a intregii etape a fost foarte sus, peste 44 km/h), au inceput obisnuitele aranjamente pentru plasarea ultimelor trepte ale rachetelor.

Inspirat, pentru a nu fi implicat in vreo cazatura, mai ales ca pe ultimele sute de metri erau doua curbe stranse la dreapta, Eduard Grosu, care, normal, nu putea conta pe un ajutor prea mare in asemenea companie, a degajat pe stanga, partea libera, prinzand 2 roata unui grup de 3, intre care eu am distins, dupa culoarea tricourilor, pe Caleb Ewans (Orica) si Elia Viviani (Sky), care au intrat cu sanse pe ultima suta de metri, in linie dreapta.

Buna socoteala, de vreme ce Ewans a sosit al doilea, batut cu doar un baieu de Kittel, iar Viviani, pe 6, astfel ca se poate spune ca divizionara secunda pe care o urmarim, interesati gratie prezentei compatriotului nostru, a avut o zi fructuoasa.

Sa vedem sambata, cand avem parte, cum scriam, de ceva deal, pe final, etapa fiind si lunga, 186 km: Hazza Bin Zayed Stadium – Jebel Hafeet.

Advertisements