Asa cum va anuntam inca de acum 2 zile, joi a debutat a 3-a editie a Turului ciclist al Abu Dhabi, la start fiind si echipa Nippo-Vini Fantini, al carei sprinter acreditat, romanul Eduard Grosu, si-a facut datoria, clasandu-se pe un onorabil loc 10 dupa 189 km intre Baynounah Educational Complex si Madinat Zayed.

Cursa este bine dotata, de programul elitei ciclismului mondial, World Tour, iar traseul destul de putin valurit atrage in special sprinterii, situatie care face si mai interesanta performanta din debut a lui Grosu.

De altfel, tocmai un sprinter de cea mai inalta clasa, considerat cel mai bun din ultimul deceniu, britanicul din Insula Man Mark Cavendish (Dimension Data) s-a impus, in 4h37’06”, 41 km medie orara, fiind urmat in acelasi timp de germanul Andre Greipel (Lotto Soudal) si Niccolo Bonifazio (Bahrein Merida).

Sosit, cum spuneam, pe 10, Grosu are, evident, acelasi timp, dar a fost primul “sub puncte”, ultimul loc punctat fiind 9. Pacat, dar mai sunt zile bune, inclusiv duminica, in ultima, cand se va alerga pe circuitul de Formula 1 Yas Marina, iar sprinterii vor fi la mare cinste.

Pe de alta parte, optimismul poate fi dat si de alte elemente, vazute in finalul etapei: Nippo a avut un om, pe japonezul Kazushige Kuboki, intr-o caratura lunga prinsa pe final, abia cu 10 km inainte de sosire, iar Grosu a reusit sa evite capcanele unui final marcat de cazaturi, semn ca este atent si nu se lasa prins in aventuri.

Pentru ca trebuie spus ca, desi plat, traseul este dificil prin vantul care bate din directii imprevizibile, iar spre final au fost destule curbe pentru ca sa vina ba din lateral, ba din fata, ba, pe ultimii metri, din fata-stanga. Asa ca unul dintre marii favoriti, anuntat cu interes si asteptat asisderea, sprinterul german Marcel Kittel (Quick Step), a fost prins intr-o cazatura cu fix un kilometru inainte de sosire, chiar in apropierea portalului care marca distanta.

Sa vedem si cele 3 etape ramase, de vineri, sambata si duminica, acestea putand fi vazute pe Eurosport 2, maine chiar in jurul pranzului. Din pacate, mai intotdeauna, sfarsitul de saptamana devine imprevizibil din punctul de vedere al televiziunilor, din cauza regelui fotbal, asa ca nu ma arunc cu programele exacte.

Vineri: Al Maryah Island – Big Flag (153 km); sambata: Hazza Bin Zayed Stadium – Jebel Hafeet (186 km); Yas Marina – Yas Marina (143 km).

Advertisements