L’Equipe ne da o veste mare, sa profitam de ea: “Joi, 9 martie, la Paris, comitetul director al Rugby Europe, organism prezidat de romanul Octavian Morariu, va depune oficial o cerere pentru instituirea unui baraj, pentru a se facilita intrarea unor natiuni emergente in Turneul celor 6 natiuni|”.

Italia (foto, L’Equipe) si comportamentul ei in ultimii ani, dar si in sens invers, cele ale Georgiei si Romaniei sunt determinante pentru aceasta veritabila revolutie in cea mai veche competitie intre echipele nationale din istoria sportului, ajunsa la a 123-a editie.

Recunosc, scriu aceste randuri cu emotie, cumva infrigurat, pentru ca aceste discutii, in care este implicata si Romania, exista de peste 4 decenii. Intre timp, am pierdut trenul, a intrat Italia, iar acum, tocmai acum, Doamne, am inceput in coada de peste o noua editie a campionatului european al tarilor numite emergente.

Sa ne venim in fire, sa batem Rusia la Soci pe 4 martie, adica doar cu 5 zile inainte de discutia anuntata de cotidianul parizian ca sa pot si eu spera ca in viata asta apuc ziua cand voi vedea formatia noastra la aceasta sarbatoare.

Cum spuneam, insa, revenind la actualitate, inca de anul trecut, in care a suferit infrangeri grele cu Irlanda (58-15) la Dublin si Tara Galilor, la Cardiff (67-14), in Turneul 2016, tot apare intrebarea: Italia mai are ea locul asigurat printre cele 6 natiuni. Internautii occidentali, ai L’Equipe in speta, au raspuns in proportie de 66 la suta ca Italia, care a incasat-o rau din nou in fata Irlandei la Roma, acum doua saptamani, nu mai are nivelul de a disputa competitia.

Astfel s-a intiparit deja concluzia ca un meci de baraj se impune intre cea mai buna natiune a restului Europei si ultima din turneu, “discutie inceputa in timpul Cupei Mondiale 2015”, dupa cum noteaza Octavian Moraru, presedintele Rugby Europe (ex-FIRA), institutie care coordoneaza ansamblul celor 47 tari europene membre, cele 6 din Turneu fiind reprezentate in Comitetul Director.

Exista discutii “informale” dupa cum precizeaza Morariu, “dar vom concretiza toate acestea oficial la Comitetul Director”, joi 9 martie, la Paris. Rugby Europe va propune fie o largire a Turneului la 7 sau 8 natiuni, adica o retrogradare-promovare automata a ultimei clasate in Turneu si invingatoarea Rugby Europe Championships, fie un baraj.

Cotidianul parizian, cel mai prestigios, cu un cuvant greu de spus in rugby, scrie chiar intr-un subtitlu ca expertii consultati de el sunt de parere ca ar fi bun un baraj, situatie in care Romania ar fi in carti. “Turneul celor 6 natiuni nu este doar sport, este si business, spune Morariu. Cele 6 natiuni sunt o societate comerciala, cu obligatii de a avea rezultate financiare. Fiecare tara (emergenta) are atuurile sale, dar si aspecte particulare de evaluat si de pus pe masa tratativelor.

In ce priveste Romania, daca aceasta ar intra in turneu, principala grija ar fi sa dispuna de un stadion care sa respecte normele, infrastructura hoteliera “corecta”, spune Octavian Morariu, “dar stadionul national este in constructie si ar urma sa aiba 54.000 locuri. Ramane cazul Georgiei (Rusia are probleme cu iarna grea…), marea favorita, care dispune de un stadion national excelent. Raman problemele legate de hotelarie si de legaturile aeriene. “Oricum, lucrurile nu se vor incheia inainte de 4 sau 5 ani. Este perioada necesara pentru a putea depune un dosar complet pus la punct”, a adaugat Morariu.

Intr-o vorba cat in 10: ar fi timpul sa ne apucam serios de treaba, iar reglementarile dupa care se conduce rugby-ul actual, in care exista o modalitate de acordare a dreptului de joc, un soi de naturalizare, de fapt mai nimerit ar fi sa se spuna eligibilitate, cu jucatori care pot fi selectionati in nationala daca activeaza 3 ani in tara respectiva, ar putea rezolva mai usor problema la acest nivel. Urmand sa facem celelalte lucruri temeinic in timp. Dar de pe acum!

Advertisements