Iata ca ne-a mai venit inima la loc: in ultima etapa a Turului ciclist al Omanului, romanul Eduard Grosu s-a batut ca un leu la sprint, sosind in cele din urma pe un excelent loc secund, la o jumatate de roata de invingator, nimeni altul decat sprinterul atestat al acestei editii, norvegianul Alexander Kristoff, cel care a castigat fix jumatate din etapele din aceasta cursa 3 din 6!

Intotdeauna este important sa lasi o ultima impresie buna, mai ales ca Nippo-Vini Fantini, echipa de liga secunda, este in plina campanie, foarte insistenta in Italia, prin care se cere ca in editia centenara a Giro sa fie data o dispensa din partea UCI pentru suplimentarea cu doua echipe, italiene, evident.

Ideea este ca la aceasta mare sarbatoare a ciclismului peninsular si nu numai, care va glorifica legendele acestui sport din “Cizma”, gruparile din aceasta tara sa fie reprezentate intr-un numar mai consistent, fata de doar 2 cate sunt acum oficial la start.

Iar Nippo-Vini Fantini se afla printre cele vizate de o asemenea dispensa, care a nascut si o petitie semnata de mii si mii de iubitori ai ciclismului. Astfel trebuie vazut locul din ultima etapa ocupat de compatriotul nostru, intr-o cursa, trebuie sa o spunem, in care el si coechipierii lui nu s-au prea remarcat, profilul muntos al competitiei nu prea a fost pe gustul lor, dovada ca doar in prima si ultima etapa a putut Grosu sa se bata de la egal la egal cu ceilalti, cu locul 12 marti, si acest loc 2 duminica.

In plus, iata, incerc sa relev toate virtutile succesului de astazi, prin pozitia secunda sprinterul romano-italiano-nipon a obtinut si 10 puncte UCI si 18 PCS, la care se adauga cele obtinute prin locul 9 in Strade Bianche. Or, in cazul unei rezolvari favorabile din partea UCI a dispensei cu 4 echipe italiene la startul Giro-100, contributia aceasta in puncte poate fi decisiva.

Sa asteptam, insa, si sa recapitulam putin ceea ce s-a intamplat in aceasta ultima etapa a Turului Omanului, cursa castigata la final de belgianul de 30 de ani Ben Hermans (BMC), urmat de doi tenori ai soselei, portughezul Rui Costa (UAE), fost campion mondial, la 22 secunde, si marea speranta italiana Fabio Aru (Astana), la 35 secunde.

Ultima etapa, asadar, nu a fost lipsita de momente dificile, cu urcursuri, iar hartuiala a fost continua, cu combativii De Gendt si Christian mereu pusi pe fuga. In cele din urma, una dintre cele mai puternice echipe ale plutonului, Katiusa, si-a adus ultima treapta a rachetei, pe Alexander Kristoff, in pozitie de lansare, iar acesta nu a ratat ocazia, trecand primul linia de sosire in 2h57’03”, pe cei 130 km intre The Wave si Muttrah Corniche.

Grosu s-a orientat bine, i-a luat roata norvegianului, a incercat cu ultimele puteri sa-l depaseasca spre interior, din pacate nu a reusit, dar a batut la acest sprint unul dintrei cei mai puternici, daca nu chiar cel mai puternic, sprinteri din Italia, Sacha Modolo (UAE), toti fiind creditati in acelasi timp.

Cum cam toata lumea a primit acelasi timp, ierarhia finala a ramas cea de ieri, de dupa etapa-regina, despre care v-am povestit la timpul cuvenit.

Cum zice francezul, acest loc secund “C’est bon pur le moral”, si pica la tanc, pentru ca se apropie primul Monument al sezonului, La Primavera, Milan-Sanremo, cursa de pe 18 martie la care Nippo-Vini Fantini este invitata si are prilejul sa confirme. Si inca o coincidenta: la editia 108 a cursei vor fi prezente la start 25 de echipe (22 deocamdata la Giro), ceea ce inseamna ca se poate si mai mult decat ceea ce se face in mod obisnuit in marile competitii de sosea…

Advertisements