FOTO: Presedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, ultimul la 60 m (sursa, Facebook)

Prima zi a Campionatelor nationale de atletism in sala, sambata, a avut de toate, mai putin rezultate: presedintele filialei Dolj a PSD la start, ca sa iasa ultimul, a concurat si el asa, sa mearga berea, proba feminina de 1.500 m facuta praf de arbitraj, cu sportivele obligate sa alerge o tura in plus fosti favoriti facand act de prezenta, in fine, o impresie jenanta, data si de absenta presedintelui FRA, de lipsa de seriozitate pentru un sport care s-a distins mereu tocmai prin acest lucru.

Mai intai, insa, pana la schimbarea tonului intr-unul mai glumet, ca sa nu ne incrancenam, vreau sa remarc excelentul rezultat al Elenei Panturoiu la triplusalt, tanara atleta de la Liceul cu program sportiv din Campulung Muscel respectandu-si blazonul pe cale de a fi aurit ca lumea, cu titlul luat in urma unei sarituri de 14,12 m, competitiva. De altfel, aceasta a fost si proba cea mai respectata de sportivi, pe doi situandu-se Cristina Bujin, de la Farul Constanta, cu 13,86 m.

Acum sa venim si la bascalia de la 60 m plat baieti, pardon, veterani, de vreme ce a concurat, sub culorile altfel prestigioase, luate pana acum foarte in serios, ale CSM Craiova, insusi el, presedintele organizatiei judetene PSD Dolj, Claudiu Iulian Manda, 42 de anisori, clasat al 46-lea din toti atati concurenti, cu un rezultat de 8″11/100. Ca sa va dati seama ca domnul politician a luat la misto aceste campionate, sa spunem ca titlul a fost cucerit cu un rezultat totusi modest, dar oricum, 6″77/100 (Ioan Melnicescu, de la CSM Onesti, 21 ani). O secunda si jumatate pe 60 de metri…

Isi facu domnul Manda damblaua, cum se spune pe la Breasta, ca tot e el vedeta zilei in partid, cerand excluderi, dar un campionat national in sportul olimpic numarul 1 cere respect, la urma-urmei… Exista concursuri de veterani, unde isi poate consuma domnul respectiv surplusul de energie.

In fine, ca sa fie tacamul aproape complet, am avut si o greseala monumentala de arbitraj, in proba feminina de 1.500 m, in care castigatoarea celei mai puternice serii (se acorda titlul contratimp, nu cu serii, semifinale si finala), Ancuta Bobocel s-a trezit ca a fost inregistrata in 4’57”, mai slab de cand era cadeta.

Evident, s-a constatat rapid ca s-a alergat o tura in plus, 200 m, apoi s-a reluat, pe film, cronometrajul, Bobocica, asa cum i se spune craiovencei in lumea atletismului, fiind declarata campioana. Timpul, insa, firesc, a fost vai de mama lui, 4’23″01/100, dar era de asteptat, pentru ca indeobste dupa clopotul care anunta ultimul tur de 200 m ritmul se iuteste…

In fine, chiar vreau sa pun punct unei zile nu prea placute pentru unul caruia ii place la nebunie acest sport, unii mari favoriti au venit cam in dorul lelii la aceste campionate. La triplusalt, Marian Oprea (CSM Bucuresti, aici a ajuns, iata) a fost al doilea, cu un rezultat execrabil, trebuie sa i se spuna o data ca isi face praf exceptionala cariera cu asemenea momente, 15,94 m, din singura saritura valabila, desi titlul a revenit lui Nicusor Boboc (Farul), cu o amarata de reusita de 16,16 m.

Tot astfel, sprintera considerata atata vreme de mare viitor, Andreea Ograzeanu (trasferata la Rapid), a fost a doua la 60 m, la egalitate cu o patrusutista, Angela Morosanu, dand semne ca nu prea mai are chef de sportul asta… Pacat.

Peste 2 saptamani, la Belgrad sunt Campionatele europene de sala, iar atletismul romanesc are doar 3 sportivi cu baremul facut! Poate duminica, la aceste campionate nationale (unde se acorda si Cupa de Cristal, pentru care anii trecuti aveam si invitati de peste hotare, miroase a saracie lucie), poate pana atunci sa ajungem la un lot cat mai apropiat de cel de 29 de membri, cati au fost prevazuti, imi spune un oficial, la Consiliul federal, sa mearga in capitala Serbiei.

Advertisements