Una dintre biografiile cele mai spectaculoase ale sportului mondial, a unui medaliat olimpic, o poveste cu printi si printese (in fapt, aici, cu duci si infante) este pe cale sa se incheie in temnita: cumnatul Regelui Spaniei, Felipe al VI-lea, sotul Infantei Cristina, Inaki Urdangarin, a fost condamnat vineri la 6 ani si 3 luni inchisoare pentru frauda si evaziune fiscala.

Mai intai ce cauta, ce legatura are acest subiect cu un blog dedicat sportului. Pai are, ba chiar din plin, pentru ca Inaki Urdangarin, fiul unui industrias basc, Juan Maria Urdangarin Berriochoa, si al aristrocratei belgience Claire Libaert Courtain a fost unul dintre cei mai buni handbalisti de la Barcelona si din reprezentativa Spaniei, cu care a si cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Atlanta, din 1996, dar si la JO-2000, de la Sydney.

Mai mult, Ducele de Palma de Mallorca, titlu pe care l-a capatat o data cu casatoria, din octombrie 1997 (foto) cu Infanta Cristina, de drept Ducesa de Palma de Mallorca, a fost si membru al Comitetului Olimpic Spaniol din 4 aprilie 2001, prim-vicepresedinte din 2004, dupa care, repede-repejor, a schimbat drumul, devenind om de afaceri.

De altfel, Inaki a cunoscut-o pe Infanta Cristina chiar la una dintre editiile Jocurilor Olimpice, anume cea de la Atlanta.

Ca sa continuam cu legaturile cu sportul ale acestei nefericite afaceri penale, sa spunem, fara nicio legatura de alt fel decat preocuparea pentru domeniu, ca insusi Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a fost un foarte bun practicant de iahting, membru al echipei olimpice a Spaniei, ocupand un onorabil loc 6 la Jocurile Olimpice de la Barcelona, din 1992. Inalt de 1,97 m, Felipe ar fi putut practica si alte discipline, dar a ales in aceasta privinta inclinatia ramurei grecesti a stramosilor sai, Regele Constantin al Greciei, abdicat, fiind un olimpionic celebru in iahting.

Ei, si acum sa revenim cu picioarele pe vulgarul pamant al muritorilor si sa constatam ca actualului condamnat, Inaki, tot de la matrapazlacuri din sport i s-a tras, de unde se vede ca lucrurile nu mai pot fi ascunse in niciun ungher al vietii sociale.

Mai precis, principala acuzatie impotriva sa este ca a deturnat fonduri publice, obtinute pentru o organizatie non-profit, Institutul Noos, o parte din cei 6 milioane de euro obtinuti pentru activitati sportive sub egida asociatiei respective, veniti de la guvernele regionale, fiind disimulata, matrasita, ciordita, ce sa mai…, inclusiv prin depuneri in paradisuri fiscale, cum ar fi Belize.

Cei doi (Infanta Cristina, trebuie spus, a fost achitata in prima instanta) au impreuna 4 copii: Juan Valentín Urdangarín y de Borbón (n. 29 septembrie 1999), Pablo Nicolás Urdangarín y de Borbón (n. 6 decembrie 2000), Miguel Urdangarín y de Borbón (n. 30 aprilie 2002) si Irene Urdangarín y de Borbón (n. 5 iunie 2005).

In fine, Inaki Urdangarin a primit in 2001 cea mai inalta distinctie care poate fi acordata pentru merite din sport Marea Cruce a Ordinului Regal spaniol pentru Meritul Sportiv (Real Orden del Merito Deportivo).