Etapa a 2-a a Turului ciclist al Omanului, disputata de data aceasta pe un traseu muntos, cu 3 puncte de catarare pe final, a facut prapad in echipa romanului Eduard Grosu, care, de altfel, primul dintre echipierii de la Nippo-Vini Fantini marti, a venit abia pe 73 miercuri, cu 3’43” intarziere fata de castigatorul zilei, belgianul Ben Hermans (BMC), care a si preluat tricoul rosu de lider al cursei.

A fost o etapa, intre Nakhal si Al Bustan, lunga de 145,5 km, cu atacuri fara perspective, dar incercari de desprindere curajoase la urma-urmei, prima producandu-se chiar inainte de debutul catararilor de care amintam in primele randuri, cand au plecat britanicul Mark Cristian si belgianul Van Hecke. Prinsi cu 10 km inainte de sosire, cei doi s-au dizolvat in pluton, pe o coborare foarte tehnica, iar cand s-a ajuns pe plat si-au incercat norocul, la km 140 al etapei, Hansen si Eaton, inghititi si ei de urmaritori, cu numai 2 km inainte de linia de sosire, trasata, cum se vede si din poza premierii, intr-un decor dezolant pentru ciclism.

In fine, banii sa iasa, cursa fiind clasificata 2HC in ierarhia UCI… In fine, pe acesti ultimi doi kilometri s-au desprins din nou, decisiv de data aceasta, Ben Hermans, primul, cum spuneam, in 3h20’49”, urmat de fostul campion mondial, portughezul Rui Costa, care acum alearga pentru UAE Abu Dhabi, si de danezul Jakob Fulgsang (Astana).

La 4 secunde de trioul din fata a venit primul asa-zis pluton, de fapt rutieri insirati ca margelele pe ata, primul dintre ei fiind un rutier din Eritreea, pentru ca, dupa cum se stie, nasc si in Eritreea ciclisti, Merhawi Kudus (Dimension Data).

Dupa cum spuneam, si se si vede din fotografia luata de pe Twitter, joi, in etapa a 3-a, Sultan Qaboos University-Quriyat, 162 km, din postura de lider al clasamentului general individual va lua startul Ben Hermans. Sa speram ca Nippo (locul 16 acum, din 18 echipe, cu 143 rutieri in total), care se afla in plina campanie de a convinge organizatorii Giro100, ca merita sa fie invitata la marea sarbatoare a ciclismului italian, va avea o zi mai buna.

Advertisements