* De ziua ei (iata si poza, sursa IAAF), etiopianca Genzebe Dibaba a stabilit un nou record mondial in proba de 2.000 m, in sala, alergand distanta neclasica in 5’23″75/100, adica mai bine cu aproape 7 secunde decat o facuse in urma cu 19 ani (pe 8 martie 1998) romanca Gabriela Szabo.

De altfel, pentru mine a fost si un prilej sa pot aminti din nou de marea noastra campioana, care s-a implicat in ultima vreme trup si suflet managementului privat, departe de lumea din vitrina dezlantuita. Asa face mereu, cand se apuca de o treaba se implica total, un model pentru toata lume, in aceste vremuri in care atat de multi se implica in orice, mai ales daca nu se pricepe…

* Viitoarea Universiada de iarna, din 2019 in Rusia, la Krasnoiarsk, in Siberia, la Polul frigului, s-a stabilit acum la Almati, in Kazahstan, iar daca ne amintim ca acum 4 ani o alta Universiada, de vara a avut loc la Kazan, tot in Rusia, ne dam seama ca avem de-a face cu o competitia studenteasca sovietizat di tat, vorba ardeleanului.

De altfel, nicio agentie internationala de presa, nici un ziar de sport cu notorietate nu scoate un semn, nu strica o litera despre Almati, asa ca parca imi vine sa felicit organizatiile noastre din domeniu ca nu au prea bagat in seama o intrecere care suna mai mult a prilej de propaganda.

Declinul a inceput, clar, de la decesul subit al imensei personalitati dr. Primo Nebiolo, care era si presedinte al Federatiei internationale a sportului universitar (FISU) si al Federatiei internationale de atletism (IAAF), cu cele mai mari sanse pentru a ajunge presedinte CIO.

Pe vremea lui, mai ales in anii 80 (cand am organizat si noi o mare Universiada, cu zeci, sute de campioni olimpici la start), regretatul prieten al sportului, si al Romaniei, gasise o formula de bun simt, care sa nu concureze, aiurea, cu zdranganele aurite pe post de medalii, Jocurile Olimpice.

Pe scurt, si in conditiile existentei diferentei intre natiuni libere si ocupate, din spatele Zidului Berlinului, FISU avea un program echiibrat, cu 10 discipline doar, cele in care studentii chiar aveau un cuvant de spus, plus inca una, aleasa de tara gazda, pentru a avea si satisfactii si atractivitate din partea publicului. Acum totul s-a labartat, iar sportivii de elita sunt atat de prinsi in competitiile lor incat nu prea baga in seama astfel de concursuri.

De aici si saracia de candidaturi, cu inghesuirea editiilor in vastele teritorii de la Est de Urali. Cam atat, cand isi baga propaganda politica vioaia codita, in zilele noastre, nu prea mai merge…

* Orice s-ar intampla in Romania, oricate necunoscute am avea, exista totusi in tarisoara noastra un lucru sigur, inevitabil: Alin Petrache nu poate ramane ne-sef. Dupa ce a plecat de la COSR, a ajuns repede-repejor presedinte la CSM Bucuresti, iar de miercuri si la Federatia romana de rugby, unde a fost ales in unanimitate, fiind, de altfel, singurul candidat. Pai se putea sa ramana familia mnealui fara coledzi?

* Programul TV, joi, 09.02.2017:
03:00 Hochei, NHL • Dolce 1 Minnesota Wild – Chicago Blackhawks
18,00 Baschet M . Digi 4 TSKA Moscova – Real Madrid
19:30 Handbal M, Liga Campionilor • Dolce 2 Brest – Pick Szeged
20:00 Handbal M Liga Campionilor • Dolce 1 Lowen – Kielce
20,00: Baschet M Digi 4 TSKA Moscova – Steaua Rosie Belgrad
21,00 Volei f Digi 3 Volen Zurich – Alba Blaj

Advertisements