* Gata si prima runda a Turneului celor 6 natiuni la rugby, incheiata duminica la Roma Tara Galilor a fost nevoita sa sape adanc in toate resursele sa rapuna, in repriza a doua Italia, cu 33-7 (3-7), iar primele concluzii ar merita spuse, chiar daca mai avem mult pana departe.

Rugby-ul insa este un sport de bine structurat, mari rasturnari nu sunt posibile de la o saptamana la alta, asa ca ne putem risca la astfel de exercitiu.

* In primul rand, Anglia ramane marea favorita, in ciuda faptului ca a iesit destul de sifonata, cu urme grele, din meciul cu Franta, pe care l-a castigat la mustata, cu 19-17, pe final, in fata celor 82.000 de spectatori care intonau cum numai ei stiu sa o faca celebrul negro-spiritual devenit imn al selectionatei Albionului, Swing Low Sweet Chariot.

Imaginea managerului australian al englezilor, Eddie Jones, pe care il vedeti accidentat serios (nu, nu a intrat la vreo incaierare, a cazut acum vreo saptamana la dus, spargandu-si arcada si pometele…) ilustreaza situatia lotului Angliei, cu Manu Tuilagi, Chris Robshaw, Joe Marler, Joe Lauchbury, fratii Vunipola si, ultimul pe lista, Anthony Watson indisponibili. Si totusi, sambata, au invins o Franta mai schimbata decat oricand, la cel mai propriu mod, adica avand prea multi jucatori eligibili, de prin Emisfera Sudica.

Este plina formatia franceza de “naturalizati” (e un fel de-a spune, in rugby poti sa-ti pastrezi cetatenia, dar sa joci pentru alta tara, daca ai evoluat acolo cel putin 3 ani, cam dubioasa masura), locuitorii Pacificului de Sud sunt toti cat Tour Eiffell, mult peste un chintal fiecare, si cu toate acestea fibra si ambitia englezilor s-au impus. Cand vor veni si unii din cei de mai sus, reparati, se vor schimba lucrurile.

Ceva mai devreme, pe Murrayfield, Scotia a depasit, tot la scor strans, a doua favorita a comentatorilor, Irlanda, cu 27-22, luandu-i astfel locul in postura de principala out-sider-a. Echilibru in fata, asadar (Italia pare condamnata sa-si inghita amarul cu lingura de lemn), cu un element in plus in acest an: pentru prima oara in Turneu se dau puncte bonus, in cazul Frantei si Irlandei cel defensiv (esec la 7 puncte sau mai putin). Inca nu s-a dat bonus ofensiv, Scotia, Irlanda si Tara Galilor inscriind doar cate 3 (pentru punctul suplimentar este nevoie, cum stiti, iertati pedanteria, de cel putin 4).

RUNDA A II-A
Sambata, 11 februarie:
ora 16,25 – Italia-Irlanda
ora 18,50 – Tara Galilor-Anglia
Duminica, 12 februarie:
ora 17,00 – Franta-Scotia

* La tenis este de rau, glumim noi, dar ne indreptam cum exageram, de suparare, sambata, spre meciuri cu Vanuatu, adica ultimele tari din lume in Cupa Davis. De fapt, daca vom cadea si din viitoare Grupa a II-a valorica a zonei euro-africane, insulitele exotice ne asteapta. Concret, ce s-o mai lungim, ne-a batut Belarus la Minsk, cu 3-2, urmand sa luptam cu Israelul, in perioada 15-17 septembrie, pentru a mai duce-o pana la anul in prima grupa valorica euro-africana.

Copil a egalat, dupa ce a dispus cu 7-5, 6-4, 6-1, de Ilia Ivaska, dar cel mai slab clasat reprezentant al gazdelor, Egor Gherasimov (341 in lume) a obtinut a doua victorie personala in meci, invingandu-l pe Adrian Ungur, cu 7-6 (5), 6-4, 6-4. Nu atat infrangerea, cat sentimentul acut de neputinta, lipsa unei tresariri de orgoliu, chiar de revolta (ne-au arbitraj de groaza lumii liniorii, n-au avut hawk-eye, s-a jucat intr-o amarata de sala pe care o banuiesc ca a fost improvizata intr-un balon!), ceea ce inseamna ca nema putirinta, de fapt. Adica, mai rau decat credeam…

* Intre atatea dovezi de solidaritate si de civism, iata una cu totul speciala in zilele acestea de contestare a masurilor demente ale guvernului Grindeanu: Teodor Tulpan, primul roman care a ajuns pe Everest, s-a alaturat protestului asa cum ii sade bine, in varful muntelui, unde a afisat pancarte cu “Rezistam” si “Abrogare”.

* Programul TV, luni, 06.02.2017:
01:30 NFL • Dolce 1 Superbowl
18:00 Volei • Digi 4 CSM Targoviste – Stiinta Bacau
19:00 Handbal M • Dolce 2 Dobrogea Sud – Suceava
20:00 Fotbal, Liga 1 • Digi 1, Dolce 1, Look ACS Poli – Gaz Metan
20:00 Baschet M • Digi 4 BCMU Pitesti – SCMU Craiova
21:15 Fotbal, Bundesliga • Eurosport 2 Stuttgart – Dusseldorf
21:45 Fotbal, La Liga • Dolce 2, Digi 1 Granada – Las Palmas

Advertisements