“Lucian Oprea
9 hrs ·
Nu exista galerii de ultras, la meciuri, in afara de steaua-dinamo, abia se strang 400 de oameni, sunt golani platiti pur si simplu sa faca chestii din astea, imbatati bine si chiar si drogati.

Sa fim seriosi, la 90 la suta din meciurile noastre dai mana cu spectatorii in 10 minute, inclusiv cu jucatorii, ce galerii. Aici sunt otrepe, lumpeni, incadrati de meseriasi din puzderia de firme de paza, facute de securisti si urmasii lor.

Iar chestia asta au facut-o pentru filme, sa arate strainatatii, “iata despre ce este vorba, trupe de asalt, care contesta ordinea de drept din tarisoara, guvernul ales democratic”.

Saracii de ei, nu stiu ca informatia este libera acum, si nu poti pacali pe nimeni.

M-am lungit, dar ca unul care am scris in Privirea acum 22 de ani un dosar de 20 de pagini de revista “Galeriada” zic ca mai pricep ceva din chestia asta si cum a evoluat…”

Asta am postat  pe contul meu FB azi-noapte la vederea celor catorva zeci de bezmetici, vadit agitati artificial, care au pus in practica una dintre cele mai primitive si mai lipsite de noima diversiuni in fata protestelor pasnice, iar pentru mine, care, sa zicem, am fost preocupat de fenomen, este evident: exista mari posibilitati, chiar certitudinea ca acesti nenorociti sa fi fost platiti sa faca tot ceea ce au facut.

Evident, nu-mi dau cu parerea despre ceea ce, evident, va stabili ancheta politieneasca (sub indrumarea, sper cat mai stransa, a procurorilor, pentru ca eu am motive sa cred ca au existat oarece conivente intre oamenii de ordine si huligani). Ceea ce vreau sa va spun este ca totul a fost pregatit cel putin cu o zi inainte, iar cateva elemente sunt relevante: sutele, poate miile de petarde si altele asemenea, cocteilurile Molotov, armele albe, gen maceta, au fost plantate din timp in locuri ascunse din preajma pietei; desi nu aveau nicio opozitie, nu aveau “cu cine sa se bata” (ratiunea de a fi a hooligans din fotbal), asa-zisii ultras au continuat, indiciu clar ca aveau de indeplinit un contract, pur si simplu.

Sa tineti seama ca atacurile cele mai consistente au venit din partea opusa caii de acces dinspre Sala Dinamo, unde galeria se stransese pentru meciul de handbal Dinamo-Steaua. Atacurile au venit dinspre strada Buzesti si din spatele Muzeului Antipa, adica acolo unde cred ca aveau huliganii “munitia de razboi”. S-au strecurat prin multime dintr-o parte in alta a Pietei, s-au “dotat” si au sarjat. Iar jandarmii au fost ciudat de lipsiti de reactie.

De altfel, chiar si galeriile bine structurate sunt alctatuite din profesionisti, oameni care cu asta se ocupa, in schimbul unor avantaje cat se poate de clare: un spatiu comercial la stadion, un spatiu pentru reclama, banii fiind incasati de lideri si impartiti la “masa de manevra”, dar “inchirieri” pentru actiuni punctuale.

De pilda, daca patronul sau alt sef din club are nevoie sa inlocuiasca un antrenor sau un jucator, sa-l faca pe ala sa-si ia campii, fara sa mai ceara despagubiri, este tocat, fara nicio noima, de “galerie”. Mai nou, au devenit mitingisti, fie sprijina, fie “ravasesc oile”.

Hai sa nu ne facem ca nu vedem cazul Andone, care a batut Steaua de doua ori la rand (visul oricarui dinamovist), dupa care un grup de “suporteri” il balacareau la greu, cu demisia si huiduieli. Leafa prea mare, nu raspunde la comenzi, motive sunt destule pentru a plati cativa “baieti”, care nu au timp de ‘nuante’ gen acum nu-i momentul, ei isi fac partea de contract. Asa cum s-a intamplat si noaptea trecuta in Piata Victoriei!

Acestea sunt lucruri benigne, hai sa zicem un fel de spalat rufele in familie (in zoaie, astfel ca mereu ramane mizeria crunta), dar, iata, mai nou, aceasta masa de manevra este folosita din ce in ce mai des in lupta politica. Pur si simplu pentru ca nu mai au ce face ca galerie de fotbal.

Cum spuneam, la meciuri tribunele sunt dezolant de goale, doar la derby-uri apar fel de fel de “coregrafii”, evident extrem de scumpe, pentru a completa veniturile unora, deveniti “oameni de afaceri” prosperi, pentru ca inconstientii au mereu nevoie de asemenea executanti violenti, dupa cum se vede.

Ceea ce m-a socat pe mine noaptea trecuta a fost faptul ca jandarmeria, in numar foarte mare, cu trupe speciale (dar de fapt au actionat pentru imobilizari si retineri doar cei echipati obisnuit, cu gecile alea albastre cunoscute), nu a recunoscut imediat figurile celor care au produs nenorocitele incidente.

Desi, trebuie sa va spun, la jandarmerie si politie sunt zeci de mii de ore de filmare cu asa-numitele galerii, liderii si cei mai turbulenti au fise biografice si cazier fotbalistic, cu date si imagini. Eu insumi, la un incident, am vizionat zeci de ore la Sectia 6, peste drum de Dinamo, documentand mai demult un incident. Asadar, de ce nu i-au oprit de la inceput?

* Fenomenul hooligans, care la noi a luat aspectul sordid combinandu-se cu politicul si cu banii, este vechi de 800 de ani: in 1314, Regele Angliei Eduard al II-lea a interzis stramosul football-ului, din cauza violentelor. Nu stau sa fac istorie, dar fenomenul este legat de defulare si inclinatiile primare ale unora, care, ascunsi in multime, profita de anonimat. In Occident, in Anglia in special, fenomenul a fost eradicat in mare parte prin masuri legislative, prin duritatea organelor de ordine, dar si prin realizarea spectacolului.

La noi, nici vorba de asa ceva. In primul rand, spectacolul a cam disparut, apoi, nemaiavand de lucru, cu cine lupta, pur si simplu “hooligans” (numiti, repet, impropriu astfel la noi) se inchiriaza “cu bucata” si cu actiunea, ajungandu-se la situatiile de ultima speta la care s-a ajuns. Sa asteptam concluziile anchetelor in curs, cu speranta ca adevaratii vinovati, instigatorii, vor fi dovediti!

PS: Incepand de miercuri dimineata, de la ora 10,00, pe retelele de socializare au aparut, sporadic, dar destul de raspandit, un fel de indemn ca in acea seara sa nu fie luati la manifestatie copii! In plus, au existat destui “indignati”, care se cainau de mama focului, acuzand manifestantii ca isi chinuie copii.

Advertisements