* Dupa incheierea Australian Open, cu regalul de duminica, de la ora 10,30, finala masculina de pe Eurosport dintre Roger Federer si Rafael Nadal, redevenim patrioti in tenis, intrucat de luni incepe turneul WTA de 710.000 dolari de la Sankt Petersburg, unde Simona Halep este cap de serie nr. 1 si e scutita de primul tur, conform tragerii la sorti, care, insa, i-ar putea da in turul secund drept adversara o romanca, pe Monica Niculescu (32), care se va confrunta in turul inaugural cu croata Ana Konjuh.

Tot in turul intai din capitala Rusiei imperiale va evolua si Irina Begu, cu o jucatoare venita din calificari si ar fi culmea ca aceasta sa se numeasca Patricia Tig, participanta la preliminarii!

* Pentru ca vorbeam de Australian Open, am ramas dator cu rezultatul din proba masculina de dublu, in care perechea alcatuita din finlandezul Henri Kontinen si australianul John Peers, cap de serie nr. 4, a castigat titlul invingandu-i pe gemenii americani Bob ºi Mike Bryan (N.3) in douã seturi, 7-5, 7-5.

* In Luxemburg, la Belvaux, au inceput Campionatele mondiale de ciclocros, unde, ca de obicei, ciclismul romanesc nu este prezent, de data asta dintr-o neglijenta strigatoare la cer, am organizat ilegal, pur si simplu, nationalele, mai devreme, ca lumea se grabea sa faca asa-zise Adunari generale extraordinare la Brasov, aruncand competitia nationala la Zarnesti cu o luna mai devreme decat datele UCI.

Sa explic foarte clar: pentru a crea ferestre in incarcatul calendar al ciclistilor de elita, UCI (ca si la fotbal FIFA pentru reprezentative), prevede asa-numitele date ale federatiei internationale, la care sa se dispute campionatele nationale, pentru a asigura cea mai buna participare sportiva, impacand si echipele profesioniste si patronii si sponsorii acestora, si federatiile nationale, care au nevoie de tot ce-i mai bun la start.

Noi, pentru ca asa-zisa federatie de ciclism nu este interesata de nimic altceva decat, cum am vazut, de cum sa ciuguleasca niste bani (stand cu mana intinsa, cam degeaba, la stat si la sponsori) am pus “nationalele” de ciclocros la o data care nu a fost recunoscuta oficial de UCI (Marius Petrache a si postat pe Facebook un astfel de comunicat), astfel ca nu am putut inscrie la Mondiale pe nimeni. Nu ca daca am fi programat corect ne-am fi inghesuit, banii sunt tinuti pentru plimbarile lui Eduard Novak la pregatirea competitiilor personale paralimpice…

In fine, pentru cunoscatori, sambata au fost juniorii, campion mondial devenind britanicul Thomas Pidcock, urmat de doi compatrioti, Daniel Tulett si Ben Turner, dupa stiinta mea fiind prima oara cand Marea Britanie umfla toate medaliile la ciclocros. La feminin-tineret s-a impus olandeza Annemarie Worst, in fata americancei Ellen Noble si a britanicei Evie Richards.

* Program TV, duminica, 29.01.2017:
10,15: Eurosport: Tenis – Australian Open, finala masculina, Roger Federer-Rafael Nadal
13,00: Digisport 1, Dolcesport 1: Fotbal – Betis Sevilla-Barcelona
13,30: Digisport 4: Fotbal – Torino-Atalanta
14,00: Digisport 2, Dolcesport 2: Fotbal – Milwall-Watford (Cupa Angliei)
15,00: Digisport 3: Handbal feminin – Thuringen-Astrahanocika
16,00: Digisport 1: Fotbal – Sassuolo-Juvenus
Dolcesport 1: Handbal feminin – Midtjyland-Esbjerg
Digisport 4: Fotbal – Sampdoria-AS Roma
16,30: Eurosport 2: Fotbal – Freiburg-Hertha
17,15: Digisport 3, Dolcesport 2: Fotbal – Espanyol-Sevilla
18,00: Digisport 4: Baschet masculin – U Cluj-Seaua
Digisport 2, Dolcesport 2: Fotbal – Manchester United-Wigan (Cupa Angliei)
18,30: Dolcesport 1: CM Handbal masculin – Franta-Norvegia (finala)
19,00: Digisport 1: Fotbal – Anderlecht-Standard Liege
19,30: Digisport 3, Dolcesport 2: Fotbal – Bilbao-Gijon
20,00: Digisport 4: Baschet masculin – Dinamo-Craiova
20,30: Digisport 2, Dolcesport 3: Handbal feminin – Buducnost-Vardar
21,45: Digisport 1, Dolcesport 1: Fotbal – Real Madrid-Real Sociedad
Digisport 3: Fotbal – Napoli-Palermo
22,00: Digisport 2: Fotbal – PSG-Monaco
22,30: Dolcesport 3: NBA – Cleveland Cavaliers-Oklahoma City Thunder
23,00: Dolcesport 2: NHL – All Star Game