Un fapt de netagaduit: in acest moment, romanca Sorana Cirstea se afla intre primele 16 jucatoare de tenis ale lumii, calificandu-se in optimile de finala ale primului turneu de Mare Slem al anului, adica in care vine toata lumea buna in stare de lupta, Australian Open de la Melbourne.

Pentru a ajunge aici, Sorana a invins-o vineri seara (dimineata la noi) pe americanca Alison Riske, in doua seturi, cu 6-2, 7-6 (7/2), in turul trei, dar sa nu uitam ca doar cu doua zile inainte trecuse de favorita 10, spanioloaica Suarez-Navarro, urmand ca duminica sa joace in compania altui cap de serie, fie o alta spanioloaica, Garbine Muguruza (intr-un fel de concurs de Miss al turneului), nr. 7 la Melbourne, fie o letona, Anastasija Sevastova (nr. 32 pe tablou).

Sa facem si obisnuita contabilitate: Sorana Cirstea si-a asigurat prin prezenta in a doua saptamana a turneului 220.000 dolari australieni si 240 de puncte WTA. Ca sa va dati seama de importanta reusitei de acum, trebuie sa stiti ca romanca ocupa locul 78 mondial cu 799 puncte, iar toate aceste 240 de puncte se adauga, pentru ca in perioada precedenta din 2016, din care cad punctele, ea nu obtinuse nimic. Ar fi, asadar, un progres de peste 25 de locuri. La mai multe!

N-as trece peste faptul ca in prezent antrenorul ei este Marius Comanescu, desi nu vreau sa fac de pe  acum un bilant al comportarii Soranei Cirstea in Australia, pentru ca are toate mijloacele sa continue. De altfel, chiar Sorana Cirstea declara la revenirea ei in primele 100 de jucatoare din lume, anul trecut, prin vara: “Secretul este domnul Marius Comanescu. Dansul este cel caruia trebuie sa-i multumim pentru rezultatele pe care le am, dansul a reusit sa ma puna pe linia buna. Sa speram ca pot sa continui”. Marius Comanescu a devenit antrenorul Soranei pe cand aceasta se afla pe locul 168 mondial, adica in mai putin de un an au depasit, impreuna, 100 de jucatoare!

Unul dintre cei mai echilibrati, mai discreti (cautati o poza de-a lui alaturi de Sorana, n-ai sa vezi), mai civilizati tehnicieni ai nostri, Marius Comanescu are 48 de ani si a mai pregatit-o si pe Irina Begu, pe care a tinut-o in primele 30 de jucatoare ale lumii.

A antrenat si baieti, pe Cruciat si Craciun, capitan nejucator al echipei de FedCup si director al unor turnee ITF de fete in tara. Ca unul care l-am cunoscut si pe cand era jucator (a fost si in loturi de Cupa Davis) ma bucur sincer de reusita lui, in acest cuplu cu o jucatoare exceptional de talentata, dar care trebuie indrumata atent, mai ales acum, precum Sorana.

La dublu baieti, s-ar putea sa avem sferturi de finala intre romani, din nou. Ceea ce inseamna ca ambele cupluri care au vicecampioni olimpici romani in componenta s-au calificat in turul 3, adica e de bine oricum, sunt bine cotati in optimi, unde au ajuns deja.

Horia Tecau si Jean-Julien Rojer, favoriti 11, au trecut cu 6-3, 6-4 de olandezii Wesley Koolhof/Matwe Middelkoop, dupa o ora si 10 minute de joc, iar cuplul Florin Mergea/Dominic Iglot (nr. 16) a dispus cu 3-6, 7-6 (5), 7-6 (2) de francezii Julien Benneteau/Jeremy Chardy, in 2h38′.

Advertisements