* Haideti, pe scurt, sa limpezim, pe cat ne tin puterile, cateva lucruri legate de ciulamaua numita “cazul Steaua”, care nu exista, de fapt: hotararea CAB este definitiva si, evident, executorie; cine a fost seful sportului care i-a dat acte pentru manevrele lui Becali in 2003; Piturca promite investitori cu 8 milioane de euro pentru o echipa Steaua de Liga 1. Sa o luam pe rand:

1. Nu mai faceti confuzii, am mai scris si o repet: hotararea Curtii de Apel Bucuresti privind interdictia actualei echipe de Liga 1 de a purta numele Steaua Bucuresti, precum si revenirea numelui, cu toate celelalte (marca, adica brand, palmares, istorie) la CSA Steaua (atentie, nu la MAPn) este DEFINITIVA. Si, evident, executorie! In Romania, de peste 6 ani, nu mai exista 3 grade de jurisdictie (fond, apel, recurs), ci doar doua (fond si apel), iar recursul (ca si casatia, de pilda) sunt cai extraordinare de atac, extrem de limitativ admisibile! Ca procesul e la Inalta curte etc, doar bazaconii! Nu exista niciun alt proces!

Asadar, Steaua Bucuresti este cea revenita in curtea CSA (nu a ministerului, sa ne lamurim, ca sa nu mai planga lumea dupa “banii nostri, ai platitorilor de taxe”). Punct!

2. Intr-o excelenta emisiune de miercuri seara a lui Radu Naum de la Digisport, Tudorel Stoica, fostul capitan, seful vestiarului Stelei, nu fitecine, a declarat clar, ajutat de inregistrari din epoca de la tv cu Mitica Dragomir si Gica Hagi ca Gigi Becali s-a folosit de acte false pentru a inregistra ASFC Steaua Bucuresti la Liga, iar Victor Piturca, pe atunci omul lui Gigi, a precizat ca actele care au ajutat la manevre au fost eliberate de “ministrul de atunci al sportului”. In emisiune nu s-a reusit, desi s-a luat pauza, sa fie gasit numele “ministrului de atunci”.

Va spun eu cine era atunci seful sportului: Octavian Morariu, intre 2002 si 2004 presedinte al Autoritatii Nationale pentru Tineret si Sport, cum fusese transformat MTS-ul in guvernul Adrian Nastase. Morariu era asimilat cu secretarii de stat, de aceea nu a fost gasit, rapid, de ajutoarele lui Naum pe net. Oricum, distinsul domn Octavian Morariu a lasat multe grenade in urma sa, ca sa poata fugi spre un post caldut la CIO.

3. In ciulamaua puturoasa pe care ne-o serveste zilnic, Gigi Becali vorbeste despre “darea in plata”, si anume a unor actiuni, milioane de dolari etc. Folosirea dolosiva (vicleana, inselatoare, mincinoasa) a termenilor este in sensul ca “am dat plata, am dat milioane”. Hai sa vedem ce spune Dictionarul juridic:

“Darea în plata este acel contract si totodata mijloc de stingere a obligatiilor care consta în acceptarea de catre creditor la propunerea debitorului, de a primi o alta prestatie în locul celei pe care debitorul era obligat initial sa o execute. Asadar, darea în plata se poate face numai cu consimtamântul creditorului, el neputând fi tinut sa primeasca un alt lucru decât cel ce i se datoreaza, chiar atunci când valoarea lucrului oferit este egala sau mai mare [art. 1492 alin. (1) C. civ.]. Pe de alta parte, darea în plata reprezinta un act de dispozitie menit sa asigure o plata. Detalii: http://legeaz.net/dictionar-juridic/dare-in-plata.”

Asadar este, in esenta, o promisiune, cum este in cazul nostru cea ca “in cazul in care se va face Steaua societate pe actiuni Victor Piturca va avea, in locul salariului neplatit, 4 la suta din actiuni”. Sau, asa cum s-a facut chiar in aceste zile la Astra, o cesiune de creanta (notiunile, in esenta, sunt similare): “nu am bani acum sa va dau salariile, dar cand intra banii de la UEFA acestia vor acoperi creantele (ce aveti de luat voi, jucatorii, antrenorii, ceilalti neplatiti), banii, pe care ii precizam in acte individuale, separate, pentru fiecare creditor”.

Cred ca s-a inteles. Asa ca nu i-a dat Gigi Becali 4 la suta lui Victor Piturca, ci o promisiune ca, daca se va face SA, va detine 4 la suta din actiuni, in contul datoriei (salariul neplatit). Nu s-a facut SA, asa ca varul Becali nu a dat actiuni, ca nu existau, si a trebuit sa dea datoria avuta la fostul antrenor, salariul lui restant, adica! Nu, in niciun caz nu “i-am dat si actiuni, si contravaloarea actiunilor”, cum flutura “finantatorul” pe la televiziuni, in fata unor camere de luat de vederi din cale-afara de credule.

* Ca vorbiram de Victor Piturca, de care, va rog sa ma credeti, nu ma omor din cale afara, le are pe ale lui, ca noi toti, de altfel, desi l-am admirat ca jucator cu o siretenie si un plasament iesite din comun si ca antrenor-mana ferma, cu coloana vertebrala (vedeti clar acum ce mare calitate e asta…), consemnez aici ca in amintita emisiune a lui Radu Naum a fost ferm: :Daca Steaua ajunge echipa de Liga 1 pot aduce investitori pentru un buget de 8 milioane de euro”. Adaugand un lucru care mie mi se pare evident: “Steaua ar putea trai din sponsori”.

Iar in sprijinul acestei afirmatii a venit, indirect, azi dimineata, tot la Digisport, fostul coleg Dan Dumitrescu, intr-o vreme ofiter de presa la Steaua, in mijlocul trebii, cum s-ar pune: “In 1998, cand s-a constituit societatea non-profit, AFC Steaua Bucuresti avea sponsor o firma de telefonie mobila cu 2 milioane de dolari pe an, suma imensa pe atunci”. Mai vreti ceva, mai vorbim de brand si de palmares?

In context, sa nu uitam intrebarea-cheie pusa de Lacatus in emisiunea lui Naum: “Gigi spune doar ce a dat, dar nimeni nu intreaba ce a luat de la Steaua”. Chiar, se incumeta cineva sa socoteasca, cel putin de la UEFA e simplu!

* In fine, cazul Steaua este tipic pentru brambureala hoata (apropo, pentru cei care tot vorbesc de MAPn, va amintiti ca ministrul Babiuc a facut puscarie dintr-o afacere cu Gigi Becali?) din fotbalul nostru (din societatea noastra, in general) in primele decenii: m-am dat de ceasul mortii intr-o vreme, prin 2002, sa aflu cum se numesc in scripte echipele noastre dragi. Adica LPF sa imi dea clasamentele pe 2-3 ani cu numele complete, de la Registrul comertului. Nu a fost chip sa aflu, pe urma m-am imbolnavit grav si nu am mai putut insista.

Dar cred ca pentru un statistician de talia lui Razvan Toma ar fi o tema de reflexie, eventual intr-o emisiune la Radio Sport1: cum s-au numit, in ani, echipele noastre intr-o perioada data? E o idee, sa vedeti ce fosgaiala care pute de la kilometri a evaziune fiscala s-ar putea descoperi!

Advertisements