Se face o galagie fara nicio noima despre un lucru cat se poate de clar: prin hotarare definitiva si executorie, Curtea de Apel Bucuresti a interzis gruparii in care are interese comerciale numitul Becali Gheorghe (ca nimeni nu stie ce functie are acolo…) sa se mai numeasca Steaua Bucuresti!

Asta este ceva cert, iar bajbaielile ca sa vedem ce spune Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca armata nu are voie nu stiu ce sa faca sau ca ar trebui revenit la Mociornita si Carmen dinainte de republica sunt fente lesinate dupa care doar fraierii se pot duce.

De fapt, sintetizand:
1. Nu exista nicio judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie! In urma intrarii in vigoare a noilor coduri, in sistemul de drept romanesc exista numai 2 grade de jurisdictie, fondul si apelul (nu si recursul, ca in vechea reglementare), astfel ca recursul este o cale extraordinara de atac, care poate fi folosita numai in cazuri cu totul exceptionale, limitativ prevazute.

Pe confuzia asta s-a batut atata moneda incat nu ai cum sa crezi ca a fost pur si simplu o scapare. Dimpotriva, s-a sadit in mintea multora o idee falsa, mergand pe remanenta ideii celor 3 grade de jurisdictie, adica fond, apel, recurs. Nu mai sunt 3 grade, asa ca hotararea Curtii de Apel este definitiva!

2. O alta confuzie a fost creata de-a lungul anilor de insasi Liga profesionista de fotbal, de unde tot iese un domn secretar general care are pareri. Adica, pentru motive cat se poate de pamantene (evitarea platii unor datorii, evaziune fiscala la greu, in primul rand), LPF a permis timp de decenii modificari de denumiri de cluburi fara numar, ca si cum noile entitati, apareau din spuma marii, erau curate ca lacrima, nu este datoare CSU 1998 CRM Targu Ocna (va dati seama, sper, ca folosesc exempli gratia…), ci CSM Targu Ocna SRL.

Si asa aveam an de an alte denumiri “oficiale” de grupari fotbalistice, dar in clasamentele comunicate oficial de LPF apareau denumirile “clasice” – Universitatea, CFR, Rapid etc. S-a terminat, cum s-a vazut si cu ghidusiile astea, de aia s-a ajuns la duiumul de intrari in insolventa si, apoi, in faliment! Nu conteaza ce denumire noua are gruparea respectiva, ci pe cine mosteneste, cu bune, dar mai ales, iata, cu rele!

3. In cazul concret al Stelei, intervine, in mod evident, valoarea brandului, tradus concret in valoare comerciala (si la un amical se poate face publicitate pe “campioana a Europei in 1986”), dar si palpabil, prin coeficientul UEFA de club, care iti poate da, de pilda, calitatea de cap de serie.

Nu e vorba de coeficientul de tara, acolo sunt rezultatele tuturor echipelor, astfel incat daca, de pilda, a disparut Unirea Urziceni, punctele aduse de ea au fost luate in calcul la coeficientul UEFA de tara timp de 5 ani, perioada pentru care se calculeaza. Tot astfel, daca dispare o alta echipa, punctele luate sunt in calculelel pe urmatorii 5 ani!

4. Ei bine, brandul asta, construit timp de 7 decenii, trebuie rasplatit, in cazul de fata cu o contributie la proprietarul de la care ai luat denumirea, CSA Steaua Bucuresti. Prin intelegeri parafate, daca un gentlemen’s agrement nu ajunge. Se pare ca aici nu a ajuns sau nu s-au tinut ambele parti de obligatiile asumate, astfel ca CSA intretinea stadionul, repara, platea personalul de serviciu, apoi tinea centrul de copii, iar echipa de fotbal vindea jucatori si lua bani din competitii, avand si un plus de finantare fata de ceilalti, pentru ca scapase de amintitele, mai sus, obligatii!

De aici cred eu ca “s-au luat”, daca imi permiteti o parere personala intr-un text in care nu voiam decat sa prezint lucrurile cat mai obiectiv posibil.

In fine, nu o mai lungesc: este clar ca actuala ocupanta a locului secund in Liga 1 nu se mai poate numi Steaua, pentru ca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie in acest sens; posesorul marcii si al palmaresului poate crea o grupare fotbalistica avand numele respectiv, ca altfel ar putea fi acuzata, chiar de numerosii suporteri (inclusiv sau mai ales cei dezinteresati), ca vrea sa faca sa dispara o mare traditie.

Cat priveste aiurelile ca “armata face si drege”, nimic mai fals: nu armata tine echipa de baschet Steaua Eximbank (banca de stat!), pentru a folosi doar un exemplu, ca sa nu o mai lungesc fara sens si sa ma bag si eu in moara de vorbe fara sens, care mesteca “grau” si scoate doar “tarate”…

De altfel, un om implicat in istoria recenta a Stelei, de ambele parti, Piturca (foto), pare cel care pune degetul pe rana in ultima perioada! Ar trebui sa-l urmarim fara partizanat!

PS. Cat priveste chestia cu Carmen si Mociornita, a mai existat o tentativa, in anul 1990, cu Dinamo si Unirea Tricolor. Cine este pasionat de subiect sa faca rost de cartea omagiala “Mircea Angelescu”, dedicata fostului presedinte al FRF si primul ministru al sportului de dupa revolutie. Am scris acolo povestea revenirii, dupa doar cateva zile. Am fost implicat direct si este, de fapt, o marturie in acele pagini!

Advertisements