Si in etapa a 5-a, de vineri, dintre localitatile boliviene Tupiza si Oruro, Raliul Dakar a fost marcat de un abandon de marca, automobilistul Carlos Sainz, fost campion mondial de raliuri, invingator aici in 2010, terminand aventura 2017 intr-o prapastie, cu 5 kilometri inainte de a incheia proba speciala a zilei precedente.

Astfel incat se confirma, iata, inca inainte de a ajunge la jumatatea cursei, care se va incheia dupa 12 etape pe 14 ianuarie, la Buenos Aires, ca in acest an vom avea cea mai dificila editie. Abandonul lui Sainz era, de altfel, unul anuntat, tatal actualului pilot de Formula 1 prapadindu-si masina inca de joi. Concret, el nu a mai luat startul vineri, prezentandu-se doar pentru a anunta ca renunta.

In aceste conditii, comportarea romanilor prezenti la aceasta dificila cursa este mai mult decat remarcabila. Emanuel Gyenes a urcat pe locul 18 la general, dupa 24 in etapa castigata de noul lider, britanicul Sam Sunderland, in timp ce Marcel Butuza continua si el in linia asteptata, venind vineri pe locul 72.

La auto, s-a impus vineri Sebastien Loeb, pe Peugeot, dar etapa a fost scurtata, oprita dupa incheierea primei probe speciale.

Vineri seara, dupa sosire, Marc Coma, directorul sportiv al Dakar-2017, a dat si o mica explicatie acestor renuntari din partea unor favoriti: “Metoda acestor concurenti sa atace tot timpul, iar, in acest profil de traseu, atacul este mai complicat, cei rapizi, lipsiti de rabdare au mari probleme anul acesta. Acum vom reveni la ceea ce caracterizeaza in primul rand Dakar-ul, cu 3 etape foarte dure, cu mult aport al navigatiei, precum si cu un nivel de dificultate din ce in ce mai ridicat, unde, in mod normal, in aceste conditii, principalul adversar esti tu insuti”.

Sambata este programata etapa a 6-a, intre Oruro si La Paz, in capitala Boliviei caravana oprindu-se pentru o binemeritata zi de odihna duminica.