* Asa cum era de asteptat, din tenisul feminin ne-a venit si prima victorie a anului 2017 pentru sportul romanesc, Monica Niculescu impunandu-se in primul tur la Shenzhen, turneul din fostul sat pescaresc, acum o metropola chineza de 20 milioane de locuitori, veritabila poveste de succes economic, datorata vecinatatii Hong Kongului si ideii “O tara, doua sisteme”.

Monica s-a impus in 2h41′ in fata chinezoaicei Kai-Ling Zhang, cu 5-7, 6-1, 6-3, favorita 7 avand dificultati cu foamea de succes a unei jucatoare care a vrut sa profite din plin de postura de gazda, dupa ce a primit si un wild-card, pozitia 134 WTA nepermitandu-i accederea direct pe tablou la un turneu bunicel ca dotare, de 626.750 dolari, care a adus primii bani oltencei, 4.928 de dolari, precum si 30 puncte WTA.

* Tot in 3 seturi s-a calificat in turul secund de la Shenzhen si Sorana Cirstea, dupa 6-3, 4-6, 6-4, dupa 2h18′, dar in fata unei jucatoare bine clasate, in apropierea ei (romanca este pe 79, iar adversara din Slovacia, Kristina Kucova, pe 81), dar tot ce va lua Sorana de acum in turnee se adauga unei zestre care anul trecut la inceputul sezonului se afla cam saracuta, fosta jucatoare nr. 1 din Romania fiind mai aproape de locul 200 decat de primele 50 cum se afla acum.

* In turul secund, insa, Sorana Cirstea ar putea-o intalni pe principala favorita, Agnieszka Radwanska, poloneza urmand sa o intalneasca luni pe chinezoaica Ying-Ying, 104 mondial, in timp ce a doua favorita, Simona Halep, va juca impotriva sarboaicei Jelena Jankovic, fosta nr. 1, actualmente pe 54 in lume.

In fine, ca sa inchei cu turneul de la Shenzhen, din pacate Ana Bogdan a pierdut in turul secund al calificarilor, fiind invinsa cu 7-6 (5), 4-6, 4-6 de sarboaica Nina Stojanovic.

* A doua jucatoare din tara noastra in acest moment, Irina Begu, a pierdut la Brisbane, in primul tur al unui turneu de 1 milion de dolari, in fata colegei sale de la dublu din acest concurs australian, rusoaica Daria Kasatkina, scor 3-6, 3-6. Turneul de la Brisbane este, insa, ceva mai rasarit ca dotare in bani, dovada ca desi a pierdut Begu incaseaza mai mult, adica 6.703 dolari, fata de invingatoarele de la Shenzhen. C-asa-i in tenis.

* Asta este tot pentru prima zi a anului pentru jucatorii romani de tenis, in zilele urmatoare, pe langa Halep, de care v-am spus, urmand sa debuteze si baietii, la simplu Marius Copil in turneul challenger de 50.000 de dolari de la Bangkok, iar dublistii Horia Tecau si Florin Mergea la Brisbane, respectiv, Doha.

Foto: sursa contul de FB al Monicai, care s-a si grabit sa-si posteze azi dimineata bucuria victoriei!