* Pentru ca in ultima zi a anului aveti altele de facut decat sa cititi bloguri de sport si postari pe FB, iata o scurta recapitulare a celor mai harnici romani din 2017, sportivii evident, primii fiind jucatorii de tenis, jucatoarele cu precadere.

Chiar primele vor fi Patricia Tig si Ana Bogdan, care vor juca in calificarile (doua tururi) turneului de la Shenzhen (China), concurs de valoare medie, de 750.000 de dolari. Daca se vor califica in turul secund amandoua, sortii au decis sa-si dispute locul pe tablou intre ele!

Iar pe tabloul turneului, castigat in 2015 de Simona Halep si in 2016, la dublu, de Monica Niculescu, se afla o veritabila colonie romaneasca. La simplu, favorita 2 va fi Simona Halep precedata pe aceasta lista de Agnieszka Radwanska), in timp ce Monica Niculescu este cap de serie 8, la simplu fiind inscrisa si Sorana Cirstea.

La dublu, Simona Halep si Monica Niculescu si-au amintit ce bine s-au simtit in aceasta postura in toamna, in Canada, ajungand intr-o finala, si au decis sa joace si dublu (Simonei ii va folosi, sunt sigur, acest exercitiu, pentru venirile la fileu, cat mai dese, probabil ‘micul’ amanunt care ii lipseste pentru un succes final intr-un turneu de Mare Slem), tot in proba de perechi urmand sa evolueze si o alta specialista a noastra, Raluca Olaru.

A doua jucatoare a Romaniei in acest moment, Irina Begu, a ales sa concureze la Brisbane, direct pe taram australian, toata lumea fiind, in ianuarie, cu gandul la Australian Open, de aceea o iau si asa devreme la drum. La Brisbane, principala favorita este chiar nr. 1 mondial, Angelique Kerber, in timp ce Serena Williams, viitoare mireasa, aflam, a ales Auckland.

Tot la Brisbane se va afla si Horia Tecau, care face pereche si anul acesta cu olandezul Jean Julien Rojer, cei doi urmand sa faca jonctiunea chiar luni, in Australia.

* Tot pe 2 ianuarie, asa cum v-am mai spus aici, pleaca la drum lung si greu doi romani, Emanuel Gyenes si Marcel Butuza, cei doi motociclisti romani urmand sa participe din nou la Raliul-raid Dakar, cu finalul pe 14 ianuarie la Buenos Aires. Nu mai insist, am mai scris, chiar ieri despre cei doi.

* Acum, insa, sa dau si eu o mica exclusivitate: printre cei mai harnici romani va fi si sportivul paralimpic Theo Matican (foto, colectie personala), cunoscut ca paraciclist, dar si un schior alpin promitator, la 19 ani, pentru categoria lui de handicap, LW3 (‘siting’). Pe 5 ianuarie, Theo, insotit de tatal si antrenorul sau, dr. Sorin Matican, vor pleca in Iran, la Darbansar, unul dintre cele mai importante concursuri de calificare pentru Jocurile Paralimpice de la PyeongChang (Coreea de Sud), din 2018.

Desi in tara, Comitetul National Paralimpic, condus de o doamna de cetatenie britanica, Sally Lamont, care s-a stabilit la Cluj-Napoca, nu vrea, deocamdata, sa dea o obligatorie mana de ajutor (daca si asemenea oameni sunt chinuiti de birocratie si respingeri, ce sa mai spunem…), Federatia iraniana de specialitate a facut toate diligentele cu repeziciune, ajutand serios, inclusiv la obtinerea vizei de intrare!

La Darbansar, Theo are doua concursuri de Slalom urias, pe 8 si pe 9 ianuarie, si trebuie spus ca in sistemul de calificare pentru Jocurile Paralimpice probele alpine de viteza sunt mult mai bine punctate decat cele tehnice, de aceea am spus ca acest concurs are o importanta deosebita. In plus, deschide drumul spre invitatii la CE si CM, la ultimele cheltuielile fiind, obligatoriu, suportate de federatie, poate si cu sprijinul COSR, care s-a aratat, din cate inteleg, cooperant prin noua sa conducere.

* Interesant este pentru noi, care privim Iranul ca pe o necunoscuta, este ca statiunea iraniana, aflata la 60 km nord-est de Teheran, este una dintre cele mai bine dotate in resorturi schiabile din Asia, situata in zona montana Rundbar si Ghasran, in fapt o parte din salba de statiuni care cuprinde Maygoon, Zagoon, Shemshak, Darbandsar, Fasham si Oushan.

Altitudinea maxima este de 3.150 m, schi-lifturile urcand pana in varf, iar stratul de zapada intre 2 si 4 metri. Statiunea a fost construita in 1982, avand, deci, cea mai moderna infrastructura.

Ce sa zic? Bafta si sa auzim primele vesti de sportivii nostri in disciplinele de iarna…