Duminica seara, la ora 16,57 GMT, Sobedo Ultim’, trimaranul care l-a avut drept skipper pe francezul Thomas Coville era la travers Ouessant, in largul Bretaniei, trecand linia imaginara care marca incheierea ocolului Pamantului, cu un nou record absolut intr-o ambarcatiune cu vele, 49 zile, 3 ore, 7 minute, 38 secunde, o performanta istorica, greu de imaginat acum… un secol, cand aceeasi isprava exceptionala i-a luat canadianului Joshua Slocum 3 ani de viata.

Plecat de la Brest pe 6 noiembrie, Thomas Coville si-a adus luni dimineata echipajul inapoi in portul francez, petrecand si cateva ore in larg, pentru necesara decompresie, mai devreme cu 10 ore fata de cel mai rapid skipper de pana acum, tot un francez, Francis Joyon, care detinea precedentul record din 2008, cu 57 zile, 13 ore, 34 minute si 6 secunde.

Poate in Romania subiectul nu este atat de urmarit, dar trebuie spus ca navigatul cu vele a inceput sa fie un hobby destul de gustat de compatriotii nostri, care au inceput sa-si petreaca vacantele la bordul unor astfel de minunatii plutitoare, invatand o meserie nobila, una dintre cele mai vechi si mai stimate din istorie, dar si printre cele mai complicate, mai “pluridisciplinare”, dar si… eficiente (90 % din comertul mondial se face pe mare!) – marinaritul.

Pe scurt, inainte de a trece la o scurta istorie a acestor recorduri inregistrate de un secol, sa spunem ca Thomas Coville si al sau Sobedo Ultim’ (de fapt, un iaht mai vechi, fostul Geronimo, dar reconditionat si redesenat) au strabatut 52.597 km cu o medie orara incredibila: 45 km!

De la canadianul Joshua Slocum, in 1895, amintit mai sus, cel care a stabilit primul record inregitrat, acei 3 ani, au mai existat cativa mari skipperi care au realizat cel mai frumos vis al oricarui marinar de larg, cel de a face ocolul lumii in ambarcatiuni cu panze (de la Vest la Est). Cativa si-au inscris numele in palmaresul recordurilor, cu unele diferente.

Exista doua tururi ale lumii “en-solitaire”, dar cu escale, tururi ale lumii fara escale, dar cu echipaj, si tururi ale lumii “en-solitaire” si fara escala pe monococuri. Cel al lui Coville este un ocol al lumii “en-solitaire” fara escala si pe un multicoc (un maxi-trimaran, Sobedo Ultim’), cele mai rapide iahturi.

Trasa “En-solitaire” si in multicoc a fost data de Alain Colas (Manureva), care a inaugurat ispravile descrise aici in 1973, dar cu o escala. Recordul fara nicio acostare apartine lui Francis Joyon, din 2005.

Primul, cum spuneam, a fost in 1892 Joshua Slocum, un marinar de 50 de ani, care s-a lansat pe un velier de 11 m (Spray), o fosta epava, pe care a facut-o practic din nou. El este primul care a incercat un tur al lumii cu vele “en-solitaire”, evident cu escale. I-au trebuit 3 ani pentru a-si realiza performanta, care a facut din el o celebritate. Pentru putin timp, devenind legenda in 1909, cand a disparut in apele marii…

La bordul Manureva, navigatorul Alain Colas pleaca pe 8 septembrie 1973 din portul Saint-Malo. Dupa o halta de o luna in Australia, incheie turul lumii in 169 de zile, devenind primul care realizeaza aceasta Odisee pe un trimaran.

In 1986, Philippe Monnet, pe trimaranul Kriter, pleaca avand intentia sa realizeze ocolul Pamantului fara escala, dar este nevoit sa faca doua, in Africa de Sud si in Noua Zeelanda, ajungand dupa 129 de zile in portul Brest.

In 1988, este randul unei alte celebritati a iahtingului de mare larga, Olivier de Kersauson, care pleaca la bordul trimaranului sau “Un autre regard”. Este, insa, si el obligat sa faca doua escale tehnice, “bucland” turul in 125 de zile, 19 ore si 32 de minute.

Urmeaza epoca fara escala, inceputa de Francis Joyon, care, in februarie 2004, la 47 de ani, coboara sub bariera de 80 de zile, stabilind un prim timp de referinta “en-solitaire” in multicoc si fara escala in 72 de zile, 22 ore, 54 minute si 22 secunde. La carma trimaranului sau IDEC (27 m), el realizeaza, dupa opinia celor mai buni skipperi, o performanta dificil de imbunatatit.

Si totusi, la doar un an, in februarie 2005, britanica Ellen McArthur, pe B&Q Castorama (23 m) intra si ea in legenda iahtingului, imbunatatind recordul cu o zi si 8 ore (71 zile, 14 ore, 18 minute), tanara de 28 de ani fiind innobilata de Regina Angliei.

Pe 20 ianuarie 2008, Joyon preia recordul turului lumii en-solitaire tot pe Idec (30 m, fostul sau trimaran, mult modificat), intrand in legenda iahtingului, gratie unui timp de 57 de zile, 13 ore, 34 minute si 6 secunde, adica…mai bun cu 14 zile mai putin decat cel al lui McArthur. De altfel, Lady Ellen l-a asteptat in port, pentru a-i acorda acolada cuvenita invingatorilor.

Si acum, iata vestea care ne va mai tine o luna cu atentia treaza, atintita pe datele de la sateliti si canalele specializate: in momentul in care Coville imbunatatea recordul lui Joyon, acesta este in plina mare, pe cale de a se confrunta cu o alta provocare: tentativa de record al turului lumii pe un velier multicoc, in echipaj fara escala.

El a plecat pe 16 decembrie si va trebui sa revina inainte de 30 ianuarie 23,00, pentru a bate recordul de 45 de zile, 13 ore si 42 de minute, stabilit in ianuarie 2012, de Loic Peyron si cei 12 coechipieri ai sai pe trimaranul-gigant Banque Populaire V. Recordurile sunt facute pentru a fi doborate, nu-i asa?