Acesta este titlul pe care il da astazi La Gazzetta dello Sport pe prima pagina a site-ului ei, cel mai vechi cotidian sportiv din lume, care anul acesta a implinit 120 de ani, relatand decizia Curtii de Apel Bucuresti, prin care echipa detinuta de Gigi Becali, Fotbal Club Steaua Bucuresti (FCSB), nu mai are voie sa foloseasca numele “Steaua si “Steaua Bucuresti” fara consimtamantul CSA Steaua.

In dispozitivul hotararii se precizeaza ca instanta, a doua in ierarhia instantelor din Romania, dupa ICCJ, a admis actiunea depusa de CSA Bucuresti si a interzis FCSB sa utilizeze marca “Steaua” in competitiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate, in documentele “asociatiilor (adica LPF, nota mea) si federatiilor sportive”. Cat priveste consimtamantul, nici nu poate fi vorba, de vreme ce a fost infiintata cu acte in regula “Steaua Bucuresti”.

Acum sper sa inlatur o confuzie: hotararea nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs, dar este executorie, pentru ca in materie civila regula aceasta este, nu ca la penal. Adica interdictia intra imediat in vigoare, fara a mai fi asteptat recursul, pentru ca, in civil, s-ar ajunge la situatii aberante, in care, spre exemplu, pui sechestru pe un bun, este atacata decizia judecatoreasca, iar daca aceasta ar fi suspendata pana la apel, insasi esenta deciziei ar fi lipsita de sens, adica ar insemna ca ii dai dreptate celui care a cerut anularea sechestrului.

Deci, daca in dispozitiv nu se scrie nimic in sensul acesta, decizia este executorie. Se pare ca si Gigi Becali a inteles lucrul acesta (spre deosebire de altii), care, pe un ton de popa lesinat de postul lung al Craciunului, se vaita de azi dimineata cat de nedreapta este viata in tara noastra, in care el a adus 25 milioane de dolari cu echipa de fotbal (unde or fi, in aurul kitsch din ‘palat’?).

Un lucru este cert: “Steaua” Bucuresti o va lua din liga a 4-a, cum scrie si ziarul milanez, iar pentru cei care se dau de ceasul mortii ca ar trebui sa inceapa din liga a 5-a (dovada ca nu sunt stelisti, ci becalisti) li se poate spune ca liga a 5-a nu va mai exista in sezonul viitor, din lipsa de combatanti. Asa ca sa nu-i darame la pat grija.

Ca sa nu vorbesc de faptul ca Universitatea Craiova a putut prinde, nou-nouta fiind, liga a 2-a din prima, numai ca din cate semnale am eu de la persoane bine informate nu se doreste fortarea lucrurilor, pentru a nu da apa la moara “puristilor” care nu concep existenta unui club departamental “platit din banii nostri, din taxe si impozite” (aici curg si niste lacrimi), ca si cand cluburile consiliilor judetene sau ale primariilor nu ar avea aceeasi sursa de bani.

* Nu puteam sa nu consemnez si eu acest moment istoric: in semifinalele Cupei Ligii la fotbal, a treia competitie a fotbalului romanesc, si numai, de elita, asadar si intr-o faza superioara, cu doua echipe din Liga 1, ce mai, totul muc si sfarc, una dintre formatii a jucat cu tricouri pe care numerele jucatorilor erau scrise, cum se vede din poza, cu pixul!

Nici bani de carioca nu au avut, le faceau si ei mai in culori (de fapt e vorba de el, nu de ei, adica de antrenorul Politehnicii Timisoara, care a invins la Tg. Mures pe ASA cu 4-2). Iar acest episod de vise rele se petrece in Anul Domnului 2016, cand clasamentele pentru vanzarea de tricouri de fotbalisti fac furori si aduc procente importante in bugetele cluburilor.

A, totusi, Ionut Popa, “scriitorul de tricouri” a avut noroc. Pai daca aveau timisorenii si sponsor de tricou (ca unii au si pe fata si pe spate) pierdeau meciul prin neprezentare, nu avea timp sa deseneze toate siglele!

Radem noi radem, Harap Alb, dar tare sunt curios cu cate echipe vom relua campionatele din februarie-martie, ca de la ASA Tg. Mures, din cauza careia a avut loc lectia de scriere descrisa mai sus, au plecat cam toti jucatorii, platiti, aflam acum, doar o luna in tot acest an!

Advertisements