* Dupa 64 de sefie la All England Lawn Tennis Club, organizatorul Wimbledonului, Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, a renuntat la aceasta functie, urmand sa fie inlocuita de Ducesa de Cambridge. De asemenea, regina, care a implinit 90 de ani anul acesta, in aprilie, nu mai este nici patroana (era sa scriu iar presedinta, din obisnuinta…) a Rugby Football Union.

Pare o mondenitate aceasta stire, venita dintr-o lume conservatoare, dar mie mi se pare a avea un talc: faptul ca Ducesa de Cambridge, deci Catherine, sotia printului William, al doilea in ordinea mostenirii la tronul Regatului Unit dupa printul Charles, a preluat aceasta aparent neinsemnata conducere a Wimbledonului pare sa indice ca urmasul cu adevarat la tron va fi William, nu Charles…

* Cat priveste prezenta reginei la turneul de Mare Slem din apropierea Londrei, ultima aparitie a fost in 1997, cu prilejul jubileului de argint, cand i-a inmanat Virginiei Wade trofeul Venus Roswater Dish, pentru victoria in competitia feminina de simplu. Majestatea Sa nu a mai fost, insa, prezenta in 2010, la prima victorie a lui Andy Murray, facandu-se speculatii ca scotianul ar fi putut face un gest mai putin protocolar.

Ducesa de Cambridge, in schimb, Catherine Elizabeth, nascuta Middleton, a fost anul acesta chiar la vestiare pentru a-l felicita pe Andy Murray, la a doua sa victorie la Wimbledon, dovada ca intr-o tara precum Marea Britanie lucrurile sunt gandite pe termen lung, in cele mai (aparent) mici amanunte.

O tara care a creat Magna Charta Libertatum in 1215, lucru de care mi-am adus aminte zilele astea (intre pilulele de raceala care mi-au afectat obisnuita harnicie), cand un politician roman, neos, de-al nostru, ca bradu’, se mira ca ne mai amintim de legi din astea “vechi”, cum e legea din 2001, care spune ca un condamnat penal nu are dreptul sa intre in guvern.

* Si pentru ca s-a terminat patinajul artistic de pe terenurile de fotbal (ati vazut ce ratare a avut la un amarat de pas simplu arbitrul Avram, care, altfel, a zis ca e teren de fotbal…), sa consemnez si eu ca pe primul loc se afla Viitorul Constanta-Ovidiu-Hagi, cu 42 de puncte, urmata de Steaua-Fcsb-Becali, cu 40 puncte.

Nu dau tot clasamentul, pentru ca aici lucram pe nisipuri miscatoare, intrucat nu este vorba despre ce se joaca numai pe teren, ci mai ales in sedinte de comisii (de arbitraje nu mai spun, ca nu pot dovedi, desi vede oricine ce se petrece, chiar m-am mirat de ce am facut erou dintr-un arbitru de rangul doi pe plan international, dar la retragerea fotbalistilor, oricat de mari, nu se scoate un cuvintel…).

Asadar, nu sunt sigur ca ultimele decizii ale “Comisiei de prima instanta de acordarea licentelor”, adica sanctionarea cu scaderea a cate 3 puncte de la echipele ASA Tg. Mures, Gaz Metan Medias si Pandurii Tg. Jiu au fost operate, ca sa pot spune clar cate puncte au fiecare. Deocamdata, sunt scazute doar cele deja stiute, CFR Cluj si ASA Tg. Mures au cu cate 6 puncte mai putin, iar Poli Timisoara, 14 puncte.

In fine, se pare ca scaderile din timpul campionatului se opereaza la sfarsitul sezonului regulat, din care cred ca mai avem 5 etape (spun “cred”, pentru ca nu sunt sigur de nimic in fotbalul nostru), asa ca vorbim sa ne aflam in treaba cand batem campii cu “cine va fi in play-off si cine in play-out”. Decid “organili”…