* Nu aveam nicio indoiala, Cristina Neagu a fost aleasa, fara probleme, in echipa ideala a Campionatului european de handbal feminin, pe postul de inter stanga, dar din comentariul site-ului oficial al EHF se poate spune fara teama de eroare: ea este lidera acestei formatii, care isi incepe comentariul la aceasta ancheta cu jucatoarea romanca.

Astfel, dupa ce remarca existenta in aceasta formatie de vis a trei jucatoare care si-au pastrat locul detinut si in echipa ideala a anului, pe langa Neagu fiind si norvegianca Nora Mork si extrema dreapta spaniola Carmen Martin, EHF incepe prezentarea cu handbalista noastra: “Jucatoarea cea mai buna din lume din 2010 si 2015, Neagu a marcat 46 de goluri si a dat 32 de pase decisive in doar 6 meciuri pentru Romania”.

* Iata premiantele, astfel cum au fost votate de specialistii prezenti in Suedia, precum si de suporteri: portar: Sandra Toft (Danemarca); extrema stanga: Camilla Herrem (Norvegia); inter stanga: Cristina Neagu (Romania); conducator de joc: Cornelia Groot (Olanda), care a fost declarata si MVP; pivot: Yvette Broch (Olanda); inter dreapta: Nora Mork (Norvegia); extrema dreapta: Carmen Martin (Spania); cea mai buna aparatoare: Beatrice Edwige (Franta).

Daca va mai spun ca am mai avut in lista selecta finala, din care au fost alese cele mai bune, doua jucatoare, Oana Manea (pentru postul de pivot, dar acum trebuie sa profit de ocazie si sa va spun ca si-a anuntat retragerea din nationala) si Gabriella Szucs, pentru aparatoare, dar si ca nici la portari nu am stat rau, putem spune ca am avut jumatate de echipa si chiar mai mult la varful competitiei. Adica pot repeta ceea ce am mai scris aici: sa fim optimisti pentru anii ce vin.

* Norvegia si-a adjudecat, in cele din urma, dar la un scor minim, 30-29 (15-15) in finala cu Olanda, al 7-lea titlu din cele 13 editii de pana acum ale Campionatelor europene, dupa cele din 1998, 2004, 2006, 2008, 2010 si 2014, insa echipa se afla in declin, cred ca a incheiat un ciclu. Adevarul ca in handbalul actual se joaca extrem de mult, forurile internationale sunt lacome, folosind un moment bun al acestui sport in public.

Dar fondul de jucatoare este mic, nu pe masura aglomerarii aproape fara ragaz a competitiilor, cu Liga campionilor in grupe preliminare, grupe principale, final four, cu cupe EHF si a Cupelor, Europene si Mondiale de anul nou, cate un turneu olimpic, basca necesarele campionate si cupe interne. Mizand pana la saturatie pe popularitatea crescanda, federatiile europeana si internationala isi devora propriii copii.

*Dovezi, care ne si privesc direct, avem chiar la acest campionat: inclusiv dupa finala mica, in care Franta a invins cu 25-22 (14-9) luptatoarele de catch daneze, care au rupt-o joi pe Cristina Neagu, cea mai buna jucatoare a turneului, dupa opiniile multora, renuntand la a mai disputa jocul pentru locul 5 cu Germania si, implicit, la cucerirea titlului de golghetera.

Iar duminica, in aceasta partida pentru bronz s-a accidentat serios Camille Ayglon, frantuzoaica de la CSM Bucuresti, devenita astfel incerta pentru primavara europeana a campioanei Romaniei si a Europei…

* Ne indreaptam spre o inevitabila retragere din campionat si in Liga 1, duminica Pandurii Tg. Jiu renuntand sa mai intre pe teren in repriza secunda la Tg. Mures, dupa ce a acuzat starea terenului, devenit un pericol. Scorul era de 2-0 pentru gazde, iar gorjenii aveau la Tg. Mures doar 15 jucatori pe foaia de arbitraj, dupa ce Marian Pleasca si Lucian Sanmartean au refuzat de la inceput sa joace, tot din cauza terenului.

*Vad ca guralivul secretar general al Ligii profesioniste de fotbal (LPF), Justin Stefan, a iesit din nou la rampa, balmajind incontinent ca “practicabilitatea sau impracticabilitatea” (v-am spus ca are limbarita de nu s-a pomenit!) terenului o stabileste arbitrul. Cum ar veni, nu avem ce face pentru ca, adauga, fara sa se gandeasca la jucatori, pe care ii pune in pericol, “anotimpul e impotriva noastra si nu putem sa-l controlam. Aceasta este situatia infrastructurii fotbalistice din Romania”.

I-auzi, soro! Pai cluburile nu au obligativitatea, dictata de forurile fotbalistice internationale, sa aiba incalzire sub terenul de joc? Si daca o au sa o foloseasca, astfel incat sa se poata juca in buna regula? Ba da, dar combinagiilor nostri nu le pasa, incercand paleative: “Ar trebui sa tragem meciurile la o alta ora, mai ales in luna decembrie, si ne-am lovit de refuzul teleziunilor”. Pai bineinteles, ca v-au dat bani cat nu face de departe acest campionat de cea mai proasta calitate, cu 1.000 de spectatori in tribune la toate meciurile unei intregi etape!

Acum sunt si eu curios: pe cine va pedepsi LPF pentru aceasta intamplare: clubul organizator, care nu a incalzit terenul sau echipa oaspete, ai carei jucatori nu au vrut sa-si rupa picioarele, respectand regulamentul ligii, cea cu terenul practicabil. Are alde Justin Stefan o explicatie, spunand ca observatorul partidei “nu are autoritate asupra gazonului, aceasta apartine arbitrului, observatorul are rol consultativ”. Dar barem si cheltuieli de deplasare cat se poate de consistente! De ce?

* In fine, sa nu raman dator, pentru cei care cauta si alte rezultate pe aici: Mondialul cluburilor a fost castigat de Real Madrid, 4-2 (1-2) cu gazdele (invitate) de la Kashima Antlers, dar dupa prelungiri, victorie muncita la greu. Cristiano Ronaldo, autorul unui hat-trick, a fost, evident, declarat cel mai bun jucator al finalei.

Advertisements