* In ziua de pauza dinaintea finalei de duminica de la CE de handbal feminin din Suedia, organizatorii au pastrat totusi un moment important, tragerea la sorti a perechilor pentru preliminariilor Campionatului mondial din Germania, din 2017, iar din capul locului voi spune ca Austria, adversarul nostru, este unul accesibil, aceasta si ca urmare a faptului ca Romania a fost plasata in prima urna valorica.

Asadar, vom juca impotriva Austriei, primul meci fiind acasa, in perioada 9-11 iunie 2017, returul fiind programat in Austria o saptamana mai tarziu. Turneul final este programat intre 1 si 17 decembrie, cum spuneam, in Germania.

Tara gazda este calificata direct, ca si semifinalistele de la actualelor CE, Norvegia, Olanda, Danemarca si Franta, celelalte perechi rezultate din tragerea la sorti fiind: Rusia-Polonia, Muntenegru – Belarus, Italia – Serbia, Ungaria – Slovacia, Ucraina – Spania, Croatia – Slovenia, Cehia – Turcia si Macedonia – Suedia.

* Si iata cum bietele fete care se “distreaza” cu mingea mica incheie mereu anul competitional, de data aceasta ultimele doua meciuri urmand sa se dispute pe 18 decembrie, adica maine, cu finala mica, Danemarca-Franta, urmata, de la ora 19,00, cu finala pentru titlu, Norvegia-Olanda.

Marea favorita de palmares, dar si din punctul de vedere al sustinerii, pare sa fie Norvegia, dar, daca ma intrebati pe mine, scandinavele nu m-au convins deloc, tot acest campionat traindu-l cu regretul ca nu le-am batut in primul nostru meci, lucru perfect posibil. Insa palmaresul este zdrobitor in favoarea lor, Norvegia avand 6 titluri pana acum, disputand ultimele 8 finale. De altfel, din 12 Europene, din 1994, de la crearea competitiei, nu au lipsit decat o data de pe podium.

Toate celelalte date concrete ale finalei de maine le dau pe norvegience favorite, fara discutie: au granita la 180 km de Goteborg, deci asteapta 10.000 de spectatori din patrie, Oslo, capitala, fiind la numai 300 de km, de drumuri ca-n palma! In plus, in ultimele 2 mari competitii in care le-au intalnit le-au batut pe olandeze: pentru medalia de bronz a JO de la Rio si in finala CM de anul trecut, in ambele dati la diferenta apreciabila: 36-26 si 31-23.

Si totusi, cum spuneam, eu as paria pe Olanda, care, ca la atletism, vine tare pe turnanta si, cum stiti de la atletism, de unde am luat si comparatia, mai mereu cine ataca din spate (la ciclism este chiar regula tactica de baza) castigand in cele din urma.

Pana la urma va fi un spectacol care merita vazut, mai ales ca evolutia echipei Romaniei la acest campionat european, desi s-a soldat doar cu locul 5, ne-a redeschis pofta de handbal. Si, pana una alta, la ce sa ne uitam, la pricajitele noastre meciuri de fotbal din Liga 1, in care arbitrii par isi fac din nou de cap?

Advertisements