La doar cateva zile dupa ce a primit al 4-lea trofeu individual suprem al fotbalului, Balonul de Aur, Cristiano Ronaldo a mai reusit o calificare, in finala Mondialului cluburilor, cu Real Madrid, marcand un gol care relanseaza nesfarsita polemica din jurul arbitrajului video, desi parea ca abia debutase cu succes.

Asta s-a intamplat joi, cand Real a batut cu 2-0 formatia mexicana America, dar cu o zi inainte, dupa cum ati putut citi si pe acest blog, totul parea minunat cu introducerea noii tehnologii, nu prea agreata de “oamenii de fotbal”. In cealalta semifinala, de miercuri, dintre gazdele nipone Kashima Antlers si Atletico Madrid, cum stiti, pentru prima oara intr-o competitie FIFA, arbitrul ungur Viktor Kassai (foto) a acordat un penalty consultand dispozitivul de asistenta video, in cele din urma japonezii castigand cu 3-0.

Dar joi, frumoasa poveste a asistentei video a cam dat-o in bara, golul lui Ronaldo riscand sa ramana in istoria fotbalului prin faptul ca a fost unul controversat, mai degraba decat ca al 500-lea gol in 689 meciuri marcate de superstarul portughez (377 in 366 de goluri pentru Real). Faza s-a petrecut in prelungirile semifinalei de la Yokohama, CR7 castigand duelul om la om cu portarul advers, pentru a duce scorul la 2-0.

Numai ca validarea acestui al doilea gol a fost facuta in totala confuzie: arbitrul, paraguayanul Enrique Caceres l-a acordat prima oara, iar Ronaldo si-a facut numarul obisnuit pentru celebrarea reusitei, multumindu-i si lui James Rodriguez pentru pasa decisiva. Dar la doar cateva secunde arbitrul a mimat ecranul, semnul pentru asistenta video, aratand ca Ronaldo a marcat din ofsaid, la limita suprafetei de 16 m mexicana.

Jucatorii de la America au executat rapid o lovitura libera. Jocul s-a reluat, arbitrul a pornit in alergarea normala, dar dupa alte cateva secunde “s-a intors”, facand un gest cu mana prin care a anulat ofsaidului tocmai sanctionat si a aratat cercul de la centrul terenului, ducand acolo balonul: gol acordat. Destul de rapid s-a terminat si meciul, iar Cristiano Ronaldo a facut o moaca ironica, cu suras cu tot, etalandu-si lipsa de incredere in tehnologie. Sau, mai degraba, cred, in modul in care arbitrii judeca aceste faze.

Intrebat despre brambureala datorata video, Zinedine Zidane a preferat sa evite un raspuns clar. “Daca ma intrebati despre impresia mea personala, ar putea crea probleme. Dar este regula FIFA, trebuie respectata. Noi nu avem puterea de a decide. Poate va ajuta sa devina lucrurile clare si transparente”.

Un alt component al Realului, Luka Modric, si-a aratat ferm deceptia. “Ca sa fiu cinstit, este o inventie care nu-mi place. Creeaza confuzie. Sper ca nu se va continua cu acest sistem, intrucat pentru mine nu are legatura cu fotbalul”, a spus croatul.

Acest experiment, permis de IFAB, organismul garant al legii jocului, inca din martie pentru 2 ani, vizeaza doar 4 cazuri: gol marcat, cartonas rosu, penalty, indoiala asupra identitatii unui jucator avertizat. Dupa mine, este o masura buna, dar depinde si de cine o pune in pratica.

Daca Viktor Kassai, in prima situatie de la Mondialul cluburilor, a facut lucrurile ca la carte, cerand el insusi video, cu gestul respectiv, dupa care s-a dus la margine sa vada imaginile (nu a durat mai mult de 30, hai 40 de secunde), paraguayan-ul a dovedit ca nu a priceput prea bine cum sa procedeze, punand sub semnul intrebarii o masura buna si aruncand gaz peste foc.

Poate duminica, ultima zi de fotbal international oficial din acest an, cand sunt programate finala mica, de la 9,00, pe TVR HD, si finala mare, Real-Kashima, de la 12,30, pe TVR 2 si TVR HD, vom avea o noua ocazie sa vedem la lucru arbitrajul video, iar de data aceasta vom avea un conducator de joc mai bine instruit, mai mintos sau, cine stie (unele tari, cum ar putea fi Paraguay-ul, se gandesc ca ar fi prea scump si ar pune pe dinafara colegii lor de la linia de fund…), mai bine intentionat!

Advertisements