* Mai tineti minte, acum aproape un an un pusti afgan a emotionat o lume intreaga, dupa ce a aparut pe retelele de socializare in ‘tricoul’ lui Messi, de fapt o punga de plastic pe care scrisese numele idolului sau si numarul?

Ei bine, Mortaza Hashimi, 6 ani acum, celebru deja ca “Micul Messi afgan” si-a vazut visul cu ochii, intalnindu-si idolul la Doha, iar poza pusa la dispozitia AIPS si a presedintelui asociatiei asiatice a jurnalistilor sportivi, Sayer Zaland de catre Supreme Committee for Delivery and Legacy, il prezinta in cea mai ravnita postura de catre toti copiii din aceasta lume, in bratele argentinianului.

FC Barcelona s-a aflat in Qatar pentru un amical cu clubul local Al Ahli, profitandu-se de aceasta ocazie pentru a pune la punct atat de asteptata intalnire, chiar inaintea fluierului de debut. Asta ca sa va faceti o idee ce viata dura au acesti fotbalisti de la cel mai inalt nivel, cat de greu isi pot face o fereastra de timp pentru o asemenea scena.

Acum sa va amintesc povestea fotografiei, din ianuarie anul acesta. Fotbalist, ba chiar, dintr-o poza, stangaci, Mortaza, un copil dintr-un sat afgan uitat de lume (nu si de talibani, care tin la respect pe toata lumea in zona) l-a rugat pe fratele mai mare sa scrie Messi si 10 pe o punga cumparaturi care se nimerise in culorile Argentinei, tragandu-l peste cap ca pe un tricou.

Rapid, fotografia trimisa pe Facebook a devenit virala, iar Leo Messi i-a si trimis celui mic, prin intermediul federatiei afgane, un balon cu autograf. Mortaza a tinut, insa, mortis sa-l intalneasca pe argentinian, iar tatal lui, Arif Ahmadi, a tinut legatura atat cu federatia, cat si cu Asociatia jurnalistilor sportivi din Asia, care a folosit multa vreme subiectul, pentru a-i putea asigura securitatea micutului, traitor intr-o regiune, Ghazni, cum spuneam, extrem de periculoasa.

Acum s-a gasit ocazia, la perfectarea acestei emotionante scurte intamplari de la Doha dand o mana de ajutor si Comitetul de organizare a Campionatului mondial din 2022, care a furnizat si fotografiile, dintre care am preluat si eu aici una.

* Si inca o informatie, de ultima ora, acum, la 21,30: Norvegia si-a asigurat primul loc in grupa principala 2 a CE de handbal feminin, invingand cu 24-23 (11-9) Ungaria. Pentru astazi ar mai fi un meci: Danemarca-Rusia, care se incheie pe la miezul noptii, dar care pentru noi nu conteaza in mod deosebit, tot la victorie (sau cel mai rau egal) urmand sa jucam cu Danemarca miercuri, de la 19,30.

Advertisements