* Asa cum se vorbeste de pe la jumatatea anului, dupa victoria Portugaliei la Euro-2016, Cristiano Ronaldo a cucerit Balonul de Aur in acest an, pe drept, fara discutie, dupa un an incredibil, Liga campionilor cu Real Madrid adaugandu-se acelui prim trofeu la nivel de echipa nationala.

Revenit la inventatori, ziaristii de la France-Football, din trustul L’Equipe, trofeul trebuia, in mod firesc, sa fie anuntat cu prioritate de publicatia care a prilejuit, de 6 decenii, ceremonia, numai ca in lumea de astazi, in care, iata, nu mai exista nici urma ce colegialitate, de bun simt si de respect pentru celalalt, cotidianul spaniol Marca, complet la picioarele Realului, a furat, in mod ordinar, startul, publicand inca de luni dupa-amiaza, prima pagina a saptamanalului France-Football.

Trebuie precizat ca festivitatea a fost programata, cum stia toata lumea asta, seara, la ora 21,00 (ora Europei de Vest), cum multa lume avea “La Une” a FF, dar s-a stapanit si nu a preluat-o, asteptand sa o prezinte proprietarul. Spaniolii au “dat lovitura”, adica s-au facut de ras in lumea presei mari, dand o copie de pe  coperta FF, cu “Sacre Cristiano Ronaldo!”, cu atacantul Real Madrid in costum si picioarele incrucisate, tinand in mana stanga celebrul trofeu, cu pumnul drept strans amenintator.

In fine, urat gest. Sa amintim ca locul 2 in clasamentul final al anchetei, la care au participat doar ziaristi de data aceasta (nu ca in combinatia de pana acum cu FIFA, cand votau si antrenorii si capitanii nationalelor din toata lumea) a fost ocupat de Lionel Messi, iar pe pozitia a 3-a a urcat un francez Antoine Griezmann, de la Atletico Madrid.

Trebuie remarcat ca Top 10 este dominat copios de La Liga, cu 7 reprezentanti, primul “intrus”, din Premier League, fiind, abia pe 7, Riyad Mahrez, algerianul de la Leicester. Iata insa continuarea clasamentului: 4. Luis Suarez (Barcelona); 5. Neymar (Barcelona); 6. Gareth Bale (Real Madrid); 7. Riyad Mahrez; 8. Jamie Vardy (Leicester); 9. Pepe (Real Madrid) si Gianluca Buffon (Juventus).

* Rezultatele de luni, din Grupa principala I a Campionatului european de handbal feminin din Suedia ne intereseaza de acum intr-un grad important, astfel ca iata-le: Olanda-Serbia 35-27; Germania-Spania 20-20; Franta-Suedia 21-19.

Lucrurile sunt incurcate, ca si in grupa noastra, a II-a principala, care are marti, va reamintesc, urmatorul program: 17,15: Romania-Cehia; 19,30: Ungaria-Norvegia; 21,45: Danemarca-Rusia. Iar joi intrecerile acestei grupe se incheie cu partidele Ungaria-Rusia; Danemarca-Romania; 21,45: Cehia-Norvegia.

Clasamentul Grupei principale II este 1. Norvegia – 6 puncte, 2. Romania – 4 p, 3. Danemarca – 4 p, 4. Rusia – 2 p, 5. Cehia – 0 p, 6. Ungaria – 0 p.

* Asociatia mondiala a sportivilor olimpici, o organizatie care are 120.000 de membri, participanti si fosti participanti la Jocurile Olimpice, a cerut ferm excluderea sportivilor gasiti vinovati de dopaj de la viitoarele Jocuri Olimpice, chiar daca au efectuat pedeapsa, mergand chiar mai departe: organizatorii retelelor de dopaj sa fie exclusi pe viata din lumea sportului.

Interventia, care pare foarte dura si pornita din indignarea sportivilor “la cald” dupa publicarea integrala a Raportului McLaren, nu este nicidecum originala, exact aceasta propunere fiind lansata in anul 2000 de presedintele de atunci al Comitetului Olimpic Roman, Ion Tiriac.

Ideea lui Ion Tiriac de atunci nu a avut reactii favorabile, dimpotriva, ba recunosc ca si eu m-am pus de partea milosilor, scriind, nu foarte vehement, dar destul cat acum sa-mi fie putin rusine, pentru iertarea celor care si-au ispasit pedeapsa.

“A gresit, a platit, nu poti sa pedepsesti un om pe viata”, cam acesta era argumentul, iar in ce ma priveste mi-aduc aminte ca o aveam in vedere pe aruncatoarea de ciocan Mihaela Melinte, pe care Tiriac a scos-o din lotul olimpic. Iata, imi pun cenusa in cap, am gresit, pentru ca mergand pe aceasta cale, lipsita de fermitate, s-a ajuns atat de departe.

Iar, in epoca, Ion Tiriac a fost respins in primul rand de membrii Comitetului International Olimpic, care l-au blocat la mantinela de cate ori au putut sa nu prinda un loc de membru in selecta lor companie, unul din motive fiind, cred acum, chiar aceasta abordare fara dubii a uneia dintre cele mai nenorocite probleme ale sportului mondial…

Advertisements