Obosite dupa 5 meciuri in 9 zile, dar si din cauza unor arbitraje care ne-au obligat sa jucam cel putin 2 partide mai mult in inferioritate decat in formula completa, handbalistele romance si-au vazut de drum si marti, invingand Cehia, cu scorul de 30-28 (17-14), o victorie care inseamna mult, desi miza nu era decisiva pentru acest campionat european.

Inseamna mult din mai destule puncte de vedere, doua vi le-am spus deja: am putut trece peste oboseala si, mai ales, peste arbitrajul vadit tendentios al celor doua lituanience, care l-au facut pe comentatorul Dragos Cojocaru sa scape un “fluiera pentru daneze”. Era o confirmare, stie el ce stie, mai bine decat mine, desi si eu vedeam ca ultimele 10 minute ne-au tinut continuu in doar 5 jucatoare de camp.

Ca in ultimul minut, cand aveam deja mingea si un gol avans, au dat afara 2 cehoaice, asta tine de ‘meseria’ parsiva a arbitrilor cu experienta, care dau decizii, cum se spune, “pentru foaie”, adica daca spui ca te-au tocat marunt tot meciul ‘fluierasii’ sa poata arata foaia de meci si sa spuna: “Pai, uite, la eliminari este echilibrat”.

Numai ca in acel moment zarurile erau deja aruncate, cu ce ma ajuta ca ai mai dat o adversara afara cu 20 de secunde inainte de final, cand mingea era la mine. Ca am mai marcat un gol, asta este alta poveste, fara importanta decisiva in economia competitiei.

De asemenea, un alt motiv pentru care trebuie remarcat in mod deosebit succesul cu Cehia este acela ca am jucat chiar cu inventatorii acestui sport, inca din 1892, numele primei forme, hazena, fiind dat de profesorul de sport Vaclav Karas. Si ca incursiunea istorica sa fie completa, sa spun ca aproape simultan, fara a sti unul de celalalt, un alt profesor, dar… danez, Holger Nielsen, impunea introducerea in scolile din tara sa (viitoarea noastra adversara!) a noii creatii, handbold!

Sa lasam indignarile si amintirile (la care am apelat pentru a redeveni calm) acum, bine ca am demonstrat ca putem trece peste toate, iar pentru mine omul meciului a fost Corina Pintea, autoarea ultimului gol, eliberator, de 30-28, de pe pivot, ea recuperand si mingea pierduta, dupa o repliere incredibila fata de masivitatea ei! Exceptionala atat in aparare, unde face niste interceptii de te lasa cu gura cascata, dar, cu Cehia, si in atac, unde a inscris si 6 goluri, cat un inter in zi de sut!, Pintea este un stalp al unei echipe care, iata, s-a apropiat mult de semifinale.

Nu stiu, evident, ce scoruri au fost in celelalte partide din Grupa Principala 2, insa lucrurile sunt clare: cu Danemarca, miercuri, vom juca decisivul, iar ultima intalnire dintre cele doua formatii ne da sperante, pentru ca le-am batut acasa, in turneul preolimpic. Apoi, ar mai fi ceva, la care nu credeam ca voi ajunge vreodata: nu avem niciun motiv sa ne fie frica de galeria adversarilor (cum se intampla inainte, mai ales ca Danemarca este mai aproape de Helsingborg), pentru ca o avem pe-a noastra, absolut senzationala.

In incheiere, cum v-am obisnuit in ultimul timp, fisa tehnica a echipei Romaniei: Paula Ungureanu (4 mingi aparate), Denisa Dedu (4 mingi parate) – Aneta Udriastioiu (2 goluri), Gabriella Szucs, Melinda Geiger (2), Crina Pintea (6), Cristina Neagu (10), Cristina Florica, Cristina Laslo (1), Ana Maria Iuganu (1), Cristina Zamfir (2), Oana Manea (2), Madalina Zamfirescu (3), Laura Chiper (1).

Asadar, cu 6 puncte, asteptam miercuri, ultima zi inaintea luptei directe pentru medalii, meciul cu danezele fiind programat la ora 19,30, ora Romaniei si a TVR 2 si TVR HD. Dar si a lui Dragos Cojocaru, comentatorul TV nr. 1 al acestui an.

De altfel, miercuri e inghesuiala mare de jocuri la CE din Suedia, disputandu-se si partidele Grupei Principale 1, dar la Goteborg, la aceleasi ore. Asa ca vom afla “incrucisarile” abia dupa ultimul minut al ultimului joc al zilei de 14 noiembrie, adica pe la miezul noptii!

Advertisements