Incotro o ia lumea: iata, 10 karateka turci, veniti la Dusseldorf pentru un turneu, spuneau ei, care, insa, nu exista, au cerut azil politic, creand o situatie tensionata intre cele doua tari, la urma-urmei, aliate in NATO si pe cale, indepartata, dar totusi…, de a deveni ‘colege’ in Uniunea Europeana!

Faptele stau astfel. Vineri au coborat la Dusseldorf dintr-un avion care decolase de la Istanbul 14 turci, intre care si un copil, care au declarat la punctul de control de la frontiera ca au venit la un turneu de karate. Imediat s-a constatat ca un astfel de turneu nu exista in program nici acum, nici in viitorul apropiat, astfel ca a inceput imediat o ancheta, iar cel care facea serviciile de translator a fost banuit imediat de “contrabandist de persoane”, fiind arestat imediat dupa scurtele interogatorii.

Dupa cateva momente de tensiune, doi dintre cei 14 au acceptat sa ia primul zbor disponibil pentru a se intoarce in Turcia, in timp ce ceilalti 11 (10 adulti si un copil) au fost transferati la un centru pentru refugiati.

Este, subliniaza si presa germana, preluata de La Gazzetta dello Sport, unde am gasit eu stirea, o problema mai mlt decat delicata, putand deveni un caz care ar putea afecta mult in rau in scurta vreme raporturile dintre Berlin si Ankara, dupa tensiunile aparute in urma teribilei represiuni la care a supus presedintele Erdogan intregi categorii dintre compatrioti, dupa tentativa de lovitura de stat din iulie.

Se reaminteste, de asemenea, ca in octombrie alti 35 de cetateni turci au cerut azil in Germania, pentru a scapa de valul urias de arestari post-puci militar.